Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Vůjtek po Karjale: Nikdo z hráčů nezklamal. Český hokej je na dobré cestě

Praha – Čeští hokejisté mají za sebou úvodní turnaj pod vedením nového kouče Vladimíra Vůjtka. Jeho tým skončil na Karjala Cupu poslední. Vůjtek hodlá do budoucna stavět na nové hráčské generaci, i proto měli Češi v Helsinkách nejmladší výběr ze všech čtyř týmů. "Začátek akce proti Švédsku byl nepříjemný. Zápasy s Finskem a Ruskem už byly z naší strany výborné," řekl kouč v rozhovoru pro Českou televizi.

Je nám líto, video expirovalo.
Vůjtek hostem SZ: Český hokej je na správné cestě

Menší zkušenost s mezinárodním hokejem se projevila především v prvním utkání se Švédskem. Češi nestíhali a podlehli silné sestavě po jednoznačném průběhu 2:6. "Zápas jsme začali špatně. Do páté minuty jsme dostali dva góly, s týmem jako Švédsko se stav těžko srovnává. Propadli jsme," přiznal Vůjtek. "Švédové měli konstantní tým s mezinárodními zkušenostmi, ti na mě udělali nejlepší dojem. Hráli perfektně, obránci, v přesilovkách nás vůbec nepustili ke kotouči," dodal.

Výkon národního týmu se ale postupně lepšil a přispívali k tomu i nováčci. "Nechtěl bych říkat, že mě někteří nepřesvědčili, na turnaji byli někteří poprvé. Nikdo nezklamal. Někteří útočníci se jen neprosadili tak, jak bychom očekávali," zamyslel se Vůjtek.

Brankář Dominik Furch při své premiéře proti Finsku držel naděje českého mužstva na vítězství až do poslední minuty. "U Jakuba Kováře jsme čekali trochu víc, turnaj mu nevyšel, Švédové mu dali rychlé dva góly a od toho se odvíjela další pozice. Furch obstál, zachytal velice dobře, na to, že to byla jeho premiéra," řekl Vůjtek.

Trenér pochválil i plzeňského Dominika Kubalíka nebo třineckého obránce Milana Douderu. Během turnaje Vůjtek měnil sestavu a hráči si postupně zvykali na systém, což se odrazilo i na vítězství nad Ruskem v samostatných nájezdech. "Byli jsme jednoznačně lepší, přestříleli jsme je 33:15 a měli jsme vyhrát na tři body. Byla to naše chyba, že jsme ke konci dopustili faul. Kluci ukázali, že mají fyzicky dost sil. Buď máte střelce, nebo se nedaří. Tak to je. Vždycky to je trochu o štěstí. Na to se ale nehraje, hraje se na branky."

Trenér Vladimír Vůjtek o stavu českého hokeje: "Vrací se na úroveň, kterou měl před deseti patnácti lety. Zlepšuje se práce s mládeží, není úbytek hráčů v NHL, máme zase talenty, kteří se prosazují. Český hokej je na správné cestě."

Češi skončili na Karjale poslední a potvrdili, že se jim na tomto turnaji dlouhodobě nedaří. Z šedesáti zápasů jich vyhráli jenom patnáct a turnaj ovládli jenom jednou, v roce 2012. Jedno prvenství ale letos Češi měli. Nejproduktivnějším hráčem turnaje byl Milan Gulaš, který se trefil ve všech třech zápasech a přidal jednu asistenci. "Dal tři góly, byl velice aktivní v útočném pásmu, potvrdil formu, kterou si přivezl ze švédské ligy. Ostatní, ti zkušení, hráli také dobře," řekl trenér.

Ovlivnil průběh hokejové Ligy mistrů podle Vůjtka reprezentační výběr? "Nešťastné je to, že se Liga mistrů hraje v době reprezentační přestávky. Ale museli jsme se přizpůsobit. Slíbili jsme klubům, že hráče nebudeme tak vytěžovat, jak bychom chtěli a že budou hrát jen dva zápasy. Nakonec jsme to museli porušit u Michala Řepíka, protože jsme neměli už koho postavit. Na druhé straně jsme mohli dát příležitost dalším, aby se ukázali."

Před národním týmem je nyní podnik Euro Hockey Tour v Moskvě. "Máme ještě několik kvalitních hráčů, kteří připadají v úvahu. Musíme je vyzkoušet, změny určitě budou," přislíbil Vůjtek a zároveň řekl, že pro testování hráčů jsou lepší dvojzápasy. "Nejsou tak náročně, tři zápasy během přestávky je velká zátěž."

Podle Vůjtka je zatím předčasné uvažovat, jak bude národní tým poskládán na květnové mistrovství světa. Zejména co se týče hráčů z NHL. "Nevíme, jak dopadnou v tabulkách. Určitě Plekanec, Židlický, kdyby byl ve formě a měl zájem reprezentovat. Je tam Krejčí, výborně hraje Fleischmann, Palát, také sleduji Hemského po zranění, jak se mu bude dařit. Budu rád, když přijedou reprezentovat, ale je to závislé od jejich umístění i zdravotního stavu."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články