Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Pastrňák vstřelil dva góly, Fleischmann skóroval po měsíci

New York - Útočník David Pastrňák nasměroval Boston dvěma góly k výhře 5:1 nad Pittsburghem a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Po měsíci skóroval Tomáš Fleischmann, který desátým gólem v sezoně pomohl Montrealu porazit venku Washington 4:3.

Radost hokejistů Bostonu
zdroj: AP autor: Jeff McIntosh

Boston - Pittsburgh 5:1

Pastrňák vstřelil první dva góly zápasu. Skóre otevřel z trestného střílení, které bylo nařízeno poté, co se český útočník po přihrávce Davida Krejčího dostal za obranu Pittsburghu a seknutí Derricka Pouliota mu znemožnilo lépe zakončit. Minulou sezonu havířovský rodák neproměnil v penaltových rozstřelech žádný ze čtyř nájezdů, tentokrát si ale počínal mazácky: v prostoru mezi kruhy si přibrzdil, zamíchal kotoučem a našel mezírku mezi betony Marka-Andreho Fleuryho.

"Musel jsem zpomalit, protože si nemyslím, že bych byl schopen při té rychlosti dobře vystřelit," řekl Pastrňák, který se zapsal do klubové historie. V 19 letech a devíti měsících se stal nejmladším hráčem Bruins, jenž proměnil trestné střílení. "Byl jsem trochu nervózní a
nevěděl jsem, co mám dělat. Moje první myšlenka byla vystřelit mezi betony. Nakonec jsem u ní zůstal a jsem šťastný, že to prošlo," dodal.

Než zvýšil vedení Bostonu na 2:0, vystihl v útočném pásmu rozehrávku Olliho Määtty, položil si brankáře Pittsburghu a pohodlně zvyšoval na 2:0. V podobné šanci se ocitl český útočník i za bezbrankového stavu, ale ani nadvakrát Fleuryho nepřekonal. I tak ale Pastrňák dal poprvé v sezoně dvě branky v jednom zápase.

"Uklidní vás to, začnete se cítit líp a líp, máte větší sebevědomí," radoval se Pastrňák. "Ale stejně je nejdůležitější, že jsme vyhráli. Na ničem jiném nezáleží. Tabulka je vyrovnaná a každý bod je pro nás důležitý," dodal. Boston má pět bodů náskok na první nepostupové místo do play-off.

Zápas byl ale vyrovnanější, než ukazuje výsledek. Pittsburgh totiž snížil na rozdíl jedné branky a domácí triumf pečetili třemi góly až v poslední desetiminutovce. I proto autor posledního gólu Brad Marchand vyzdvihl výkon českého mladíka. "Hraje teď fenomenálně a to od něho potřebujeme. Dnes nás táhl. Bylo vzrušující ho sledovat. Tu rychlost, šikovnost a šance, které si vytvářel," chválil Marchand Pastrňáka, který si v minulém zápase připsal dvě asistence.

Washington - Montreal 3:4

Fleischmann skvěle odstartoval ročník a v průběhu listopadu měl na kontě už 15 bodů (7+8). Následně ale zpomalil a do utkání ve Washingtonu zaznamenal dvě branky a dvě asistence v 34 zápasech. I proto se propadal sestavou a zůstal někdy i mezi náhradníky. Na ledě lídra NHL oživil formu z úvodu sezony, když se z levého kruhu krásně trefil do vzdálenějšího rohu branky a gólem na 3:0 vyhnal ve 22. minutě na střídačku Bradena Holtbyho.

"Chtěli jsme mu ztížit práci, jak jsme jen mohli. Při všech našich gólech jsme měli okolo něho naše lidi," prozradil autor druhé branky Brendan Gallagher recept na gólmana Washingtonu, který je nejžhavějším kandidátem na Vezinovu trofej. "Na gólech nenese vinu, ale nemohl jsem vyměnit celou střídačku. Proto jsem je tím krokem chtěl trochu šokovat, probudit tým, aby si uvědomil, že před ním nehrál dobře," vysvětlil střídání Holtbyho trenér Barry Trotz.

Colorado - San Jose 4:3 po samostatných nájezdech

Roman Polák si odbyl po výměně z Toronta premiéru v dresu San Jose, se kterým prohrál v Coloradu 3:4 po samostatných nájezdech. Český obránce na ledě strávil 17 minut a nastupoval ve třetí dvojici s Brendenem Dillonem.

Výsledky:

Washington - Montreal 3:4 (0:2, 1:2, 2:0)
Branky: 26. Chimera, 53. Orlov, 58. Burakovsky - 10. a 33. Galchenyuk, 18. Gallagher, 22. Fleischmann. Střely na branku: 36:34. Diváci: 18 506. Hvězdy zápasu: 1. Galchenyuk (Montreal), 2. Chimera (Washington), 3. Gallagher (Montreal).

Boston - Pittsburgh 5:1 (1:0, 1:1, 3:0)
Branky: 16. z tr. střílení a 24. Pastrňák, 51. Hayes, 55. Ferraro, 56. Marchand - 25. Kühnhackl. Střely na branku: 29:42. Diváci: 17 565. Hvězdy zápasu: 1. Pastrňák, 2. Rask, 3. McQuaid (všichni Boston).

Colorado - San Jose 4:3 po sam. nájezdech (1:1, 0:0, 2:2 - 0:0)
Branky: 14. Matthias, 46. Iginla, 52. Landeskog, rozhodující sam. nájezd MacKinnon - 3. Spaling, 42. Burns (Hertl), 59. Ward. Střely na branku: 41:33. Diváci: 15 
564. Hvězdy zápasu: 1. Landeskog, 2. MacKinnon (oba Colorado), 3. Ward (San Jose).

Anaheim - Buffalo 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
Branka: 24. Vatanen. Střely na branku: 29:26. Diváci: 16 543. Hvězdy zápasu: 1. Andersen, 2. Vatanen, 3. Getzlaf (všichni Anaheim).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články