Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Jágr překonal Lemieuxe, teď si brousí zuby na Gretzkého

Newark – Jaromír Jágr dál posouvá osobní rekordy v NHL. Díky přihrávce na vítězný gól v utkání s Floridou předskočil v historické tabulce produktivity svého bývalého parťáka z Pittsburghu Maria Lemieuxe. Jednačtyřicetiletý útočník podle svého zvyku nešetřil po překonání další mety vtípky. Na otázku, zda bude hrát do sedmdesáti, aby překonal nedostižného Gretzkého, odpověděl: "Pravděpodobně. Jestli to může někdo dokázat, tak jsem to já," smál se Jágr. 

Jaromír Jágr a Martin Brodeur slaví výhru New Jersey
zdroj: AP autor: Bill Kostroun

Jágr má na kontě 1724 bodů za 694 branek a 1030 asistencí ve 1437 zápasech, Lemieux v pouhých 915 utkáních nasbíral 1723 bodů za 690 gólů a 1033 přihrávek. "Bylo těžké to dokázat. Velcí hráči mají magická čísla. Je těžké překonat takové osobnosti a jejich rekordy," řekl Jágr na oficiálních stránkách klubu.

V úterý při vyrovnání Lemieuxovy bilance Jágrovi náladu pokazila porážka s Philadelphiíi 2:3 v prodloužení a po ztrátě důležitého bodu v boji o play-off nechtěl zápis do dějin rozebírat. "Nevím, jestli mi věříte, ale já se tím nezabývám," potvrdil při otázce na šance dostihnout šestého Steva Yzermana, na něhož aktuálně ztrácí 31 bodů. Přestože Jágr v únoru oslaví dvaačtyřicáté narozeniny, je s 36 body aktuálně nejproduktivnějším českým hráčem v soutěži. Kanadské bodování Devils vede suverénně o 11 bodů před zraněným Patrikem Eliášem, který odehrál o 11 zápasů méně.

Padne osmnáctistovka?

Pokud mu vydrží současná forma, mohl by v příští sezoně útočit i na hranici 1800 bodů. Tu překonali jen Gretzky (2857 bodů), Mark Messier (1887) a Gordie Howe (1850). Útočit by tak mohl i na pátého Marcela Dionnea (1771) a čtvrtého Rona Francise (1798). "Nepřemýšlím, že bych končil. Chci hrát co nejdéle. Věřím, že dokud se mi budou vyhýbat zranění, můžu (NHL) hrát," podotkl Jágr.

Pobavila ho oslava vítězné branky Marka Židlického, na kterou přihrál. Židlický odjel do středního pásma, políbil si ruku a pokynul divákům, zatímco k němu přijížděli radující se spoluhráči. "Ujel pryč a slavil sám, byl jako fotbalista: 'Podívejte se na moje jméno'," vyprávěl pobavený Jágr v kabině a ukazoval palcem na záda. "Já to tak slavím celou kariéru už sedmnáct let," reagoval s úsměvem Židlický.

V kabině Devils byla dobrá zábava. Jágr měl prý připravenou i variantu pro případ, že by 2,1 vteřiny před koncem Židlický nerozhodl. Samostatné nájezdy jsou pro New Jersey v této sezoně černou můrou, všech šest sérií prohráli. Z 20 pokusů se trefili hráči týmu z Newarku jen jednou. "Ale já jsem byl připravený. Měl jsem to už v hlavě vymyšlené. Mohl to být krásný blafák," dodal Jágr, který sám v této sezoně dvakrát v rozstřelu neuspěl. Fanoušky Devils také pobavila basketbalová hvězda Shaquille O'Neal, který před zápasem při ceremoniálu vhodil vhazování a také mezi první a druhou třetinou kroužil po ledě jako řidič rolby. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články