Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Fleury v play-off opět hledá formu, chytat bude Vokoun

Pittsburgh – Poprvé po šesti letech se Tomáš Vokoun postaví do branky v bojích o Stanleyův pohár a rozmnoží tak pouhých jedenáct dosavadních startů ve vyřazovací části. Trenér Penguins Dan Bylsma potvrdil, že dvojnásobný mistr světa dostane přednost před dosavadní jedničkou Markem-Andrem Fleurym, kterému nevyšly poslední tři zápasy série úvodního kola proti newyorským Islanders. Vokoun v NHL chytá stabilně už 14 sezon, v play-off se však naposled objevil v roce 2007 ještě v dresu Nashvillu.

Fleury sice nejprve exceloval v zahajovacím duelu (5:0), ale poté obdržel 14 gólů ve třech zápasech a především v posledních dvou bitvách nepůsobil přesvědčivým dojmem. I proto je stav série s papírovým outsiderem nečekaně vyrovnaný 2:2, hlavního favorita na celkové vítězství v čele s útočníkem Sidneym Crosbym čeká ještě těžký boj o postup. "Tomáš je skvělý gólman a má schopnosti, aby nám pomohl," uvedl Bylsma.

Ještě bezprostředně po úterním utkání Bylsma nechtěl předbíhat v otázce, kdo se objeví mezi tyčemi v pátém utkání. "Marc-Andre je naším prvním gólmanem, začínal tuto sérii a už nám vyhrál pár zápasů. Teď o tom ale nebudeme mluvit, kdo nastoupí," uvedl Bylsma, jenž připustil, že Fleury v zápase chyboval. A dobře to ví i samotný Fleury. "Nejsem z toho šťastný, to je jasné. Je to frustrující, ale musím na to zapomenout. Tak jako tak bylo těch gólů v mé bráně hodně," připustil Fleury.

Brankář Pittsburghu Marc-Andre Fleury
zdroj: AP autor: Gene J. Puskar

O osm let starší Vokoun by měl nyní splnit roli, kvůli níž do Pittsburghu před sezonou přišel. "Tomáš je kluk, který může naskočit, rovnou hrát a být úspěšný, tedy vyhrávat zápasy. Musíme se pro pátý zápas dát celkově dohromady a zase zpátky naskočit," prohlásil Bylsma, jehož tým loni hned na začátku play-off vyřadila v ofenzivních bitvách Philadelphia s Jaromírem Jágrem a Fleury v sérii doslova vyhořel.

Kouč, jenž dovedl tým před čtyřmi roky ke Stanley Cupu, dal najevo, že se nasazení Vokouna nebojí, a to ani přes jeho absenci zkušeností se zápasy play-off. Vokoun si zachytal ve vyřazovací části pouze v letech 2004 a 2007, přitom vykázal průměr 2,47 obdržené branky a úspěšnost zákroků 92,2 procenta, ale připsal si jen tři vítězství. "Kvůli tomu jsme ho k nám přivedli - aby za nás hrál a vyhrával pro nás zápasy," připomněl Bylsma.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články