Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Francie šokovala Finsko výhrou 5:1, favorita vychytal gólman Hardy

Paříž - Pouhých 18 hodin po skončení sobotního nepovedeného zápasu s Norskem nastoupila Francie k duelu s Finskem. Na výkon Les Bleus to ale nemělo žádný vliv, naopak. Francouzi znectili favorizované Suomi 5:1 a připsali si na konto první šokující výsledek letošního MS. 

Florian Hardy v utkání s Finskem
zdroj: LEHTIKUVA autor: Vesa Moilanen

Finové nepodali ideální výkon už v pátek proti Bělorusku, v duelu s domácím výběrem se však představili ještě v horším světle. Prakticky za celý zápas si nevytvořili souvislejší tlak, navíc chybovali jak před vlastní brankou, tak v útočném pásmu a zejména první útok Francie toho dokázal využít.

Antoine Roussel dvakrát skóroval, důležitou první branku vstřelil Pierre-Édouard Bellemare a hned u tří gólů asistoval Anthony Rech. Hlavním hrdinou duelu však byl brankář Florian Hardy, který si připsal 42 zákroků včetně spektakulární kouzelnické vložky s holí proti osamocenému Osalovi.

Úvodní aktivitu favorizovaných Finů ještě podpořila první přesilovka po vyloučení Sachy Treilleho, Francie ale oslabení zvládla skvěle, postupně se soupeři vyrovnala a začala si vytvářet i šance. Branka Roussela z 5. minuty ale nemohla platit pro předchozí ofsajd, navíc si útočník Dallasu vykoledoval desetiminutový trest za střelu po odpískání.

Paradoxně bez jedné ze svých největších hvězd se Les Bleus nadechli k prvnímu náporu při početní výhodě při Ohtamaově trestu. Vyloženou šanci si nevypracovali, Finy ale zamkli ve vlastním pásmu po téměř celé dvě minuty. A aktivní byli i nadále, jenže při několika slibných akcích si nepohlídali ofsajdové postavení.

Nakonec ale byli domácí za svůj výkon zaslouženě odměněni. Se střelami Treilleho a Auvitua si ještě finský gólman Korpisalo poradil, tečované nahození Hecquefeuilla ale vyrazil pouze před sebe a ve zmatku před brankovištěm Finů se nejlépe orientoval Bellemare.

Utkání Finsko - Francie
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Suomi měli jedinečnou příležitost k vyrovnání v závěru třetiny, kdy se během šesti sekund nechali vyloučit Bouvet a za vysokou hůl Manavian. Francouzi ale situaci zvládli, dvouminutový zámek s velkým sebeobětováním přežili a Hardy zlikvidoval těžkou střelu Filppuly i dorážku Pyöräläho.

Přesto mohli matně a bez většího nasazení hrající Finové těsně před přestávkou vyrovnat, střelu Osaly zblízka do prázdné branky ale fantastickým zákrokem holí neutralizoval Hardy.

Finové se tak vyrovnání dočkali až ve 22. minutě, kdy obránce Lehtonen od modré čáry propálil hradbu těl před Hardym. Aktivita Suomi ale následně znovu opadla a velmi aktivně napadající Francouzi tak opět začali trápit finskou defenzívu.

Navíc jim pomohla i chyba finských beků, kteří neudrželi modrou čáru, Aho ztratil puk a Bellemare vyrazil vstříc Korpisalovi. Ten sice jeho střelu dokázal vyrazit, proti dorážce Roussela však už byl bezmocný. Ještě do konce druhé třetiny pak dokázal trest finského kapitána Filppuly potrestat ideální tečí střely Janila od modré Claireaux.

Ke zdi přitlačení Suomi proházeli sestavu, do třetí třetiny poslali Puljujärviho a finský supertalent hned rozvibroval tyč za Hardyho zády. Tlak favorita ale vyzněl naprázdno, Savinainen netrefil v dobré pozici branku a Lajunena vychytal francouzský brankář.

Naopak po chybě Finů po vhazování v útočné třetině se puku zmocnil Roussel, prolétl přes celé kluziště až před finskou branku a po efektním blafáku zakončil mezi betony Korpisala.

Poslední příležitost zvrátit výsledek měli Finové při dalším vyloučení Roussela, v euforii hrající Francouzi už je ale do vyložené šance nepustili. Trenér Marjamäki odvolal už pět minut před koncem brankáře, ale zázrak ve stylu Anaheimu se nekonal. Naopak Fleury, ač v obležení čtyř Finů, dokázal od mantinelu trefit opuštěnou branku.

Francie - Finsko 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 15. Bellemare (Rech, Hecquefeuille), 34. A. Roussel (Bellemare), 39. Claireaux (Janil, Rech), 49. A. Roussel (Rech), 58. Fleury (T. Da Costa) - 22. Lehtonen (Pihlström, Rantanen). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Linde (Švéd.) - Lazarev (Rus,), Šefčík (SR). Vyloučení: 5:4, navíc A. Roussel (Fr.) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 11 433.

Francie: Hardy - Auvitu, Hecquefeuille, Manavian, Besch, Raux, Dame Malka, Janil - A. Roussel, Bellemare, Rech - Fleury, T. da Costa - Bouvet, Douay, Perret - Claireaux, Ritz, Lamperier - Meunier. Trenér: Dave Henderson.

Finsko: Korpisalo - Honka, Ohtamaa, V. Lajunen, Jaakola, Lehtonen, Hietanen - M. Aaltonen, Aho, V. Filppula - Savinainen, Pihlström, Rantanen - Kemppainen, Pyörälä, J. Aaltonen - Hännikäinen, Puljujärvi, Osala - J. Lajunen. Trenér: Lauri Marjamäki.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články