Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Švédové další německou senzaci nepřipustili a vyhráli 7:2

Kolín nad Rýnem – Přetahovanou v burácející kolínské aréně nakonec vyhráli Švédové. Domácí nenavázali na senzační vítězství nad Spojenými státy a podlehli Seveřanům 2:7. Hokejisté s třemi korunkami na dresu si spravili chuť po porážce s Ruskem a připsali si do tabulky skupiny A první vítězství.

Německo - Švédsko
zdroj: Reuters

Rozhodujícím momentem švédského vítězství byla zvýšená aktivita na všech úrovních oproti nevýraznému pátečnímu zápasu. Ústřední postavou byl Nylander, který servíroval nahrávky svým spoluhráčům a nebál se zakončovat. Vrcholem jeho představení byly povedená akce a asistence u čtvrtého pojišťovacího gólu a dva góly v závěrečné třetině.

Němce táhla stejně jako v pátek naplněná aréna pro více než 18 tisíc diváků, ale tentokráte proti nim stál neústupný soupeř. Domácí nicméně dvakrát dokázali srovnat, přestože střelecky byli jednoznačně aktivnější Švédové.

Švédové při chuti od první minuty

Zatímco proti Rusům neukázali Švédové nikterak zářnou hru, proti Němcům na nich byla vidět větší snaha. Na Thomase Greisse, německého hrdinu v brance ze zápasu s USA, létali od prvních minut nepříjemné puky. V 7. minutě se jedna ze střel ujala, Ekman-Larsson mířil od modré přesně.

Za půl minuty se do prvního náznaku šance dostali i domácí, po ní zamířil Švéd Klingberg na trestnou lavici. Němcům se v přesilovce podařilo na čas utlumit švédské snahy. Jenže poměr střel se brzy začal opět navyšovat ve prospěch Seveřanů. Greiss se rozhodně nenudil. Pět minut před koncem zahrozil z bezprostřední blízkosti Rask, jenže strážce německé branky včas vykopl beton, a tak se blýsklo na druhé straně. Švihem přes obránce se přesně trefil Hager.

22:5 – takový byl poměr střel na počátku druhé třetiny. Švédové byli při chuti a hned po několika sekundách využili první přesilovou hru zásluhou Raska. Jenže střelecká převaha nemusí znamenat převahu gólovou. Seveřané si zkomplikovali situaci zbytečným vyloučením a v 26. minutě bylo opět vyrovnáno. Švédský gólman Fasth vytěsnil Plachtovu ránu jen ke Gogullovi a ten se nemýlil.

Domácí zdaleka jen nebránili. Reimer v polovině zápasu mířil do odkryté části branky, Fasth by zřejmě na puk nedosáhl, ale puk stačila švédská obrana zblokovat. To byl začátek německého konce.

Německé snahy povadly po čtvrtém gólu

Pak přišly dvě rychlé švédské akce. V 36. minutě prokázali Švédové důraz v okolí brankoviště a potřetí šli do vedení. Krüger přelstil obránce, prodral se před Greisse. S první střelou si ještě německý brankář poradil, napodruhé přihrál volnému Omarkovi a ten si dokázal poradit. Další ranou pro domácí byl gól do šatny v podání Brodina, kterému nezištně po skvělé akci přihrál Nylander.

Ve třetí třetině nasazení viditelně opadlo. Němci jako by rezignovali na výsledek, Švédové se nikam nehnali. Přesto se dokázali ještě třikrát gólově prosadit. Landeskog se otočil před brankovištěm s pukem a zasunul ho za Greisse. Naposledy dvakrát úřadoval s lehkostí hrající Nylander a v pohasínající atmosféře se už jen dohrávalo.

Německo - Švédsko 2:7 (1:1, 1:3, 0:3)

Branky a nahrávky: 17. Hager (D. Seidenberg, Ehliz), 26. Gogulla (Hager, Schütz) - 7. Ekman-Larsson (Landeskog, V. Rask), 21. V. Rask (Hedman, Stralman), 36. Omark (Krüger), 40. Brodin (W. Nylander, Eriksson Ek), 50. Landeskog (V. Rask, Söderberg), 51. W. Nylander (Stralman), 52. W. Nylander (Landeskog). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Odinš (Lot.) - Dědulja (Běl.), Oliver (USA). Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. Diváci: 18.673.

Německo: Greiss (52. Aus den Birken) - Abeltshauser, Krueger, Müller, D. Seidenberg, Hördler, Reul - Ehliz, Tiffels, Reimer - Macek, Kahun, Rieder - Gogulla, Hager, Schütz - Y. Seidenberg, Fauser, Kink - Plachta. Trenér: Marco Sturm.

Švédsko: Fasth - Stralman, Hedman, Ekman-Larsson, Brodin, J. Klingberg, Edler - E. Lindholm, V. Rask, Landeskog - Omark, Söderberg, Krüger - Karlsson, W. Nylander, Eriksson Ek - C. Klingberg, J. Lundqvist, Nordström. Trenér: Rikard Grönborg.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články