Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Důraz na detaily a využití tabletů. Trénink brankářů se mění

Moskva – Trenér brankářů Petr Jaroš působil v minulých letech u hokejových reprezentací Norska, Běloruska a Slovenska. Letos je prvním rokem u české reprezentace a jak sám dokládá, příprava brankářů se dost změnila. Hlavní pomůckou je videotechnologie a využití tabletů.

Trenér Petr Jaroš s brankáři
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Podle Jaroše se klade největší důraz na detaily. "Je to hodně o detailech. Na této úrovni jsou hráči šikovní a dokážou trefit malá místečka a brankář musí vidět, z jakého úhlu jaký zákrok má provést, jak reagovat a jak si místo pokrýt."

"Další věcí, na kterou se soustředíme, je to, aby brankář dobře četl všechny protihráče, aby věděl, že když je puk v rohu nebo za brankovou čárou, tak že musí neustále sledovat ostatní hráče vpředu nebo na druhé straně."

Čtení hry ze strany brankářů je další věcí, která se proměnila. Brankáři si musí hlídat zejména pohyb hráčů soupeře v obranné třetině a očekávat nahrávku přes brankoviště na druhou stranu ke vzdálenější tyčce a následnou střelu z úhlu.

Je nám líto, video expirovalo.
Jaroš poodkrývá taje tréninku gólmanů

"Využíváme videotechniku za použití tabletu, používáme počítač k tomu, abychom si pustili s brankáři, jak soupeř hraje přesilovky, jaké branky soupeř vstřelil, to je takový každodenní režim. V přípravě jsme si brali tablet s sebou na led a během tréninku jsme si tablet dali do stojánku tak, aby brankář pak viděl, jak vypadá pohled na branku z pohledu puku," uvedl Jaroš.

Trénink pro brankáře s rozdílnou výškou je stejný, ale každý brankář se musí svým fyzickým proporcím přizpůsobit. Větší brankář je pomalejší, ale může si dovolit být zasunutý více v brance, protože jinak vykrývá úhly než brankář menší, který je pohyblivější a musí proti střelci více vyjíždět. Podobně je tomu u českého týmu, kde je Dominik Furch vyšší než Pavel Francouz.

Dále se brankáři při tréninku soustředí na vyjíždění zpoza branky a vykrývání úhlů. V den zápasu pak mají individuální rozcvičku na suchu stranou od spoluhráčů. Trenér Jaroš přebírá také poznatky z rozbruslení, kde sleduje i brankáře soupeře a informace poté předává obráncům a útočníkům.

Po každém utkání probíhá diskuse v rámci trenérského týmu včetně trenéra brankářů a společně probírají, který z brankářů by měl chytat další zápas. Každý tak řekne svůj názor, ale podle Jaroše panuje většinou shoda. Přesto má poslední slovo hlavní trenér Vladimír Vůjtek. 

V základních skupinách byl Furch v úspěšnosti zásahů vůbec nejlepší s 97,22 % a to s velkým náskokem. Druhý v pořadí Dán Sebastian Dahm měl necelých 95 %. Francouzovi zkazil statistiku mimo jiné nepovedený závěr proti Švýcarům a skončil celkově jedenáctý s 89,58 %.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články