Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Udržíme-li systém, máme proti USA velkou šanci, věří Špaček

Moskva – Česká reprezentace splnila cíl, ze zápasu se Švýcarskem (5:4) vykřesala tři body a tudíž možnost zůstat v ruské metropoli, kde ve čtvrtfinále narazí ve čtvrtek na výběr Spojených států. "Taktiku jsme měli fantastickou. Když budeme držet systém, máme proti USA velkou šanci," řekl asistent trenéra národního týmu Jaroslav Špaček. Utkání odvysílá ve čtvrtek živě ČT sport a náš web.

Je nám líto, video expirovalo.
Špaček: Měli jsme fantastickou taktiku

"Bylo to těžké po zápase s Dánskem, kdy jsme věděli, že se Švédové dotahují a my jsme ztratili dva body. Museli jsme to proti Švýcarsku uhrát," řekl Špaček v rozhovoru pro ČT sport. Těšilo ho, že čeští hokejisté byli od začátku duelu dobře na puku. "První třetinu jsme Švýcary přestříleli. Od začátku si kluci věřili. Jakmile jsme se dostali do vedení, Švýcaři začali tlačit, vytahovali tři hráče nahoru, ale byli jsme klidní, pořád jsme věděli, že bod nám stačí. Věděl jsem, že za 26 vteřin nám dva góly nedají," dodal.

Vytahovat tři hráče zkoušeli už Lotyši, Špaček přiznal, že se o malý problém jednalo. "Nám třetí hráč pořádně nehrál na modré čáře nebo mezi obránci. Ale ustáli jsme 2. třetinu a zlepšilo se to," vrátil se asistent Vladimíra Vůjtka k utkání se Švýcary.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko - Švýcarsko

"Na to, že hráli ve třech a my v pěti a ještě nás tam trochu motali a měli šance... Myslím, že jsme to trochu podcenili. Vedli jsme o tři góly a jim nic jiného nezbývalo, než to zkusit ve třech. Ale dopadlo to dobře," vrátil se Tomáš Zohorna k závěru zápasu, kdy Švýcarsko snižovalo na 5:4 půl minuty před koncem.

Špaček vypíchl zejména dva hráče, kteří jej svým výkonem potěšili. "Radek Faksa nám potvrdil, že mu určitě sedí role v centru. Je silný, z NHL hraje dobře, je to obranný hráč, který dokáže udržet puk, v hodně soubojích to ustojí, bruslil lépe. Posunul se tam, kde to jeho místo je, určitě nás přesvědčil o tom, co má dělat," uvedl.

Nezklamal ho ani Martin Zaťovič. "Ten už má něco za sebou a potvrdil to. Od začátku turnaje neměl asi takovou formu, jakou bychom si představovali, ale my jsme hledali optimální sestavu," doplnil.

Jak nyní na výběr Spojených států amerických? "Náš 'video-muž' Denis se připravoval už během zápasu Slovenska s USA. Nastříhal si ho a teď nastává čas náš – trenérů  abychom se připravili. Myslím, že hrajeme dobrou obranu, dobrý přechod do útočného pásma a tam bychom mohli Američany na tom velkém hřišti načapat," řekl Špaček.

Podle něj bude důležité, aby hrály všechny čtyři české pětky naplno. "Nenechávat to na jedné, dvou lajnách. Když budeme držet systém, máme velkou šanci," řekl Špaček. "Nebudeme nic vypouštět. Budeme pokračovat ve hře, co hrajeme od prvního zápasu. Zítra máme volno, odpočineme a připravíme se. Pro mě osobně je to zajímavý soupeř, bude tam mnoho hráčů z NHL a nečeká nás nic lehkého. Bude to bitva od začátku do konce a doufám, že se šťastným koncem pro nás," dodal Zohorna.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články