Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Fasel se těší na Světový pohár, řeší i účast hráčů z NHL na olympiádě

Moskva – Šéf Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel se už nemůže dočkat, až v září vypukne Světový pohár. Do Kanady podle něj zavítají nejlepší hráči na světě a fanoušci se mohou těšit na velmi zajímavý turnaj. "Jsem zvědavý, kdo vyhraje," řekl v rozhovoru pro ČT sport. Zároveň má však obavy z toho, aby na následných zimních olympijských hrách 2018 startovali hráči z NHL. Situace se prý totiž zatím nevyvíjí dobře.

Prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA/ autor: Martti Kainulainen

"Každý rok se koná mistrovství světa jako oslava hokeje. Pak v září proběhne Světový pohár. Poslední ročník se konal v roce 2004. A následně se budou konat olympijské hry v roce 2018. Doufejme, že i s hráči z NHL," shrnul Fasel.

Podle bývalého švýcarského rozhodčího se jedná o kompletně odlišné 'produkty'. "V září na Světovém poháru budou opravdu nejlepší hráči na světě. V Torontu v Kanadě s týmem Evropy a týmem severoamerických hráčů do 23 let a šest nejsilnějších reprezentací," vypočítal Fasel.

Trápí ho otazník nad účastí hráčů z NHL na zimní olympiádě 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu. "Jejich účast nevypadá dobře. Chci využít příležitosti a v Moskvě si promluvit se zástupci národních federací, kteří by se na olympijských hrách mohli podílet. V září se odehrají kvalifikační utkání. Musím s nimi probrat financování nákladů na dopravu a pojištění ve výši deseti milionů dolarů," nastínil Fasel.

Je nám líto, video expirovalo.
Fasel: S účastí hráčů na ZOH to nevypadá dobře

Podle něj se jedná o výzvu jak pro IIHF, tak i pro NHL a NHLPA (Hráčská asociace NHL, pozn. red.). "Obvykle náklady na dopravu a pojištění platí národní olympijské výbory. Nejprve tedy promluvím s jednotlivými výbory o jejich příspěvku. A následně s mezinárodním olympijským výborem o jejich podpoře. Myslím, že to zvládneme, ale je to složitější, než to bylo v minulosti. Ale přesto musíme vyjednávat s NHL a NHLPA a navíc zajistit finance," uvedl.

Pro fanoušky i hráče je podle Fasela důležité, aby se ZOH zúčastnili. "Už 70 let se olympijské hry konají bez hráčů NHL. Současně pro MOV je důležité, aby na turnaji hráli nejlepší z nejlepších. Protože olympijské hry jsou speciální akce, měl by hokejový turnaj bez hráčů z NHL pro Mezinárodní olympijský výbor mnohem menší hodnotu," zdůraznil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články