Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Kalous pro ČT sport: Z NHL povoláme Faksu

Moskva – Není slabých soupeřů. Český tým si proti výběru Kazachstánu připsal již páté vítězství na světovém šampionátu, nebylo to ale nic jednoznačného. Za Kazachy snižoval naturalizovaný Kanaďan Nigel Dawes, reprezentace se radovala po dvou gólech Tomáše Plekance a trefě Roberta Kousala, který zakončoval do prázdné branky. Svěřenci Vladimíra Vůjtka tak mají jistotu čtvrtfinále, zároveň ale přemýšlí, jak dál zlešpovat hru. A stále je trápí přesilovky. Nejen proto povolávají z NHL útočníka Dallasu Radka Faksu.

Radek Faksa se raduje se spoluhráči
zdroj: AP autor: Tom Fox

"Volba na Faksu padla hlavně proto, že je univerzální hráč. Může hrát v centru i na obou křídlech, je to opravdu fyzický hráč, který zvládá těžké zápasy, a to my tady potřebujeme. Byla to opravdu těžká volba. Oba měli enormní zájem přijet, ale prostě jsme se rozhodli obsadit jedno místo," řekl Kalous ještě k druhému hráči v hledáčku nároďáku – Aleši Hemskému. "Možná je na nás trošku naštvaný," řekl Vůjtek. Druhé místo si trenéři vyhradili pro jednoho z obránců - buď Adama Poláška nebo Petra Zámorského. "Chceme to v sobotu komplet uzavřít," uvedl Vůjtek.

Faksa by mohl nastupovat ve čtvrté formaci. "Směřuje to tam," potvrdil Kalous. Zároveň však nechce předbíhat, jaký bude mít příjezd Faksy, který by měl do Moskvy dorazit v sobotu odpoledne, vliv na strukturu útoků. Podle Vůjtka je předčasné přemýšlet, jestli Faksa nastoupí v neděli proti Dánsku nebo až v úterý proti Švýcarsku. "Uvidíme, jak se bude cítit," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Kalous: Jedno místo pro obránce necháme volné

Faksa je čtvrtou posilou českého mužstva z NHL. V kádru jsou obránce Michal Jordán z Caroliny a útočníci Tomáš Plekanec z Montrealu s Davidem Pastrňákem z Bostonu. Faksa v této sezoně v NHL debutoval a ve 45 zápasech zaznamenal 12 bodů za pět branek a sedm asistencí. Ve 13 utkáních play-off vstřelil tři góly a na dva přihrál. Dallas si ho vybral v roce 2012 jako třináctku draftu.

"Čekali jsme hodně těžký zápas, což se potvrdilo. Dva zápasy po sobě není nic jednoduchého odehrát. Při tom stylu, který se snažíme prezentovat, to znamená hodně bruslení, bylo znát, že od druhé třetiny nám trochu odcházely síly. Ale musím pochválit kluky, že to zvládli vítězně, a to je paráda," řekl Kalous k duelu s Kazachstánem (3:1).

Proti Kazachstánu byl klíčový Francouz, řekl Kalous

Za klíčového muže zápasu označil Pavla Francouze, který se v brance národního týmu střídá s Dominikem Furchem. "Pavel nás opravdu podržel. Že se můžeme spolehnout na oba brankáře je jenom dobře," uvedl Kalous. Koho nasadí s Vladimírem Vůjtkem v neděli proti Dánům do brány? "Ještě uvidíme, pobavíme se o tom. Strategie byla daná, abychom udrželi oba gólmany ve hře, takže předpoklad, že v tom budeme pokračovat, tady je."

Je nám líto, video expirovalo.
Francouz: Bylo znát, že Kazachové měli hráče z NHL

Sám gólman Čeljabinsku si byl vědom, že každý zápas na MS je složitý. "Tady už člověk lehké utkání nesehraje. I když jsme ve čtvrtek vyhráli 7:0 (nad Norskem, pozn. red.), nemůžu říct, že to bylo lehké. Dnes to bylo těžké, ale se šťastným koncem. Jedeme dál, lépe se nám bude regenerovat," řekl v rozhovoru pro ČT sport. "Kdyby dali Kazaši gól v první minutě, vypadalo by to jinak," dodal.

Jedinou branku dostal od naturalizovaného Kanaďana Nigela Dawese v 56. minutě. Co mohl udělat při krytí branky lépe? "Možná se dostat ještě o kousek výš, bylo to sehrané docela dobře. Snažil jsem se odlepit od tyče a jít k němu, ale i tak to propadlo. Hodně mě to mrzelo. Samozřejmě jsou to spíš kanadské než kazachstánské přesilovky. Bylo znát, že tam mají zkušené hráče z NHL a jsou sehraní," dodal Francouz.

Na druhé straně zněly pokyny českého realizačního týmu jasně. Maximálně střílet a zjednodušit koncovku. "Radili jsme hráčům, aby se tlačili do brány, aby tam nebyli jen oni, ale i kotouč," řekl s úsměvem Kalous, jehož mrzelo, že si tým hru několikrát zbytečně kombinačně komplikoval.

"Snažíme se tým držet opravdu tak, abychom nepodcenili sebemenší detail u soupeře," řekl Vůjtkův asistent s tím, že Achillovou patou týmu zůstávají přesilové hry. "V této činnosti se opravdu trápíme, zkoušíme různé varianty přesilovek, různé složení formací. Vrátili jsme se i k tomu, že jsme dali do přesilovek třetí pětku," uvedl Kalous.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články