Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Švédsko v pohodovém tempu přejelo Kazachstán 7:3

Moskva – Švédové si vylepšili po porážce od českého týmu chuť v zápase s Kazachstánem, který rozstříleli 7:3 i díky hattricku Gustava Nyquista. Hokejisté Tří korunek tak mají v tabulce osm bodů - stejně jako Češi, ale o zápas více.

Švédská radost v utkání s Kazachstánem
zdroj: ČTK/ZUMA

Utkání začalo z obou stran velmi vlažně. První šanci měli outsideři. Krasnoslobodcev se ocitl sám před švédským gólmanem Fasthem, ale mezeru mezi betony nenašel. Švédy zbrzdilo v rozjezdu oslabení a poprvé nebezpečně vystřelili až v sedmé minutě.

Od té doby začal mít favorizovaný tým navrch, což se brzy projevilo i ve skóre. Nejprve ve 13. minutě propálil Kolesnika povedenou střelou Backlund, o tři minuty později Kazaši špatně střídali, pustili Švédy do přečíslení tří proti dvěma a Klasen se z voleje nemýlil. Vzápětí musel Kolesnik lovit puk ze síťky potřetí. To když si z pravého kruhu do středu vybruslil Larsson a našel volné místo pod horní tyčkou.

Kazaši zbraně nesložili. Autor prvního švédského gólu Backlund musel na trestnou lavici a výhodu potrestal po pěkné kombinaci před Fasthem sekundu před koncem úvodní třetiny Boyd.

Švédská produktivita a a kazašská bezradnost

Švédové se začali zápasem bavit. Nyquist s Klasenem jeli dva na jednoho, Kolesnik však předvedl skvělý zákrok lapačkou. Na souhru při přesilovce Švédů však byl už krátký. Na konci skvělého ťukesu Klasena a Wennberga byl Nyquist. To už Kolesnik nevydžel a nahradil ho Poluektov.

Dlouho to však netrvalo a Nyquist se z gólu radoval podruhé. Už na 6:1 zvyšoval při vlastním oslabení v 31. minutě Wennberg. Další úder mohl uštědřit rozpadajícímu se Kazachstánu Omark, jenže těsně před koncem druhé třetiny neproměnil trestné střílení.

Švédové se doploužili pro vítězství

Poslední třetina začala už ve velmi uvolněném tempu. Snížit mohl Krasnoslobodcev, který byl před Fasthem dlouho úplně sám, dokonce se mu povedl blafák, ale puk zapomněl za hokejkou a Švédové po závaru odehráli do bezpečí.

Seveřané už chtěli zbytek utkání odchodit, ale Kazaši byli proti. Markelov uháněl sám na Fastha, tísněn švédskými obránci ještě nezakončil přesně, nevzdal se ale, vybruslil si mezi kruhy a tentokrát už se nemýlil. Vzápětí potrestal ledabylý švédský přístup Savčenko střelou od modré.

Švédský kouč Pär Marts si vzal oddechový čas, aby vyburcoval své svěřence k aktivitě. Kazachstán ale ještě nechtěl utkání jen tak dohrát, šanci měl při přesilovce, jenže puk ukradl Nyquist a opět mířil zcela přesně – 7:3.

"Udělali jsme několik chyb a dostali zbytečné góly. Prohrávali, takže museli něco zkusit. My ale musíme hrát trochu lépe. Udělali jsme pár špatných rozhodnutí, ale to je hokej. Příště musíme chybovat méně," řekl Johan Fransson.

Švédsko - Kazachstán 7:3 (3:1, 3:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 13. Backlund (Omark, Larsson), 16. Klasen (Nyquist, Wennberg), 17. Larsson (Norman, Sjögren), 25. Nyquist (Wennberg, Klasen), 29. Nyquist (Omark, Ericsson), 31. Wennberg, 55. Nyquist (Fransson, Wennberg) - 20. Boyd (Dawes), 47. Markelov (Puškarjov, Solarjov), 48. Savčenko (Rymarjev, Poluektov). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Olenin (Rus.) - McIntyre (USA), Šefčík (SR). Vyloučení: 7:4. Využití: 1:1. V oslabení: 2:0. Diváci: 8729.

Švédsko: Fasth - Larsson, E. Gustafsson I, E. Gustafsson II, Fransson, Fantenberg - Ericsson, Backlund, Omark - Nyquist, Rosén, Klasen - Norman, Sjögren, Lundberg - Wennberg, Cehlin, Ritola. Trenér: Pär Marts.

Kazachstán: Kolesnik (25. Poluektov) - Trjasunov, Semjonov, Savčenko, Lipin, Korabejnikov, Lakiza, Lobanov, Kairov - Dawes, Bochenski, Boyd - Krasnoslobodcev, Rymarjev, Ivanov - Chuďakov, Puškarjov, Markelov - Panšin, Solarjov, Grents. Trenér: Andrej Nazarov.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články