Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Vítkovičtí hokejisté poprvé ukradli Kruppově partě body. Exceloval Lev

Kdo by tušil, že pouze první třetina bude stačit na určení skóre. Všechny trefy utkání 2. kola extraligy mezi Vítkovicemi a Spartou Praha padly v úvodní dvacetiminutovce. Domácí forvard Jakub Lev se v ní prosadil dvakrát a na jeho druhou branku ze 17. minuty už Pražané nezareagovali. Po domácí výhře s Mountfieldem tak svěřenci německého kouče Uwe Kruppa prohráli 2:3. Vítkovičtí proti Spartě zaznamenali už osmou výhru z posledních devíti vzájemných zápasů.

Vítkovický střelec gólu Jakub Lev
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Nebývá zvykem, že už ve druhém kole sezony servírují hráči hokej v takovém tempu a intenzitě, jako Vítkovice i Sparta předvedly hlavně v první části. Úvodní trefu obstaral v páté minutě Lev, který se po rychlém přechodu do ofenzívy zápěstím prosadil z mezikruží.

Odšpuntoval tím gólové hody prvního dějství. Vítkovice v něm byly aktivnější, ale Sparta využívala nabídnuté příležitosti. Jarůšek bleskově využil přesilovku pět na tři, když před Bartošákem tečoval nahození Blaina. Domácí si vzali vedení zpátky také pohotovým sklepnutím puku, o které se ve 14. minutě postaral Schleiss a zapsal si první extraligový gól ve vítkovickém dresu.

Jenže Pražanům stačilo pouhých osm sekund na vyrovnání. Bartošák nedojel včas nahozený puk do pásma, Forman byl u kotouče dřív a lehkým dloubnutím ho poslal do branky. "Docela mě překvapilo, že vyjíždí. Měl jsem to na dlouhou hokejku, tak jsem to zkusil přehodit a se štěstím se to povedlo," uvedl sparťanský útočník Miroslav Forman.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Vítkovice – Sparta

Vítkovice však i do třetice šly do vedení. Také Ostravané dostali výhodu přesilovky pět na tři a tu v 17. minutě zcela nechytatelným příklepem pod břevno proměnil ve svůj druhý gól Lev.

Divoká palba ve druhé části polevila, i šancí bylo méně, byť oba týmy z brejků mohly několikrát skórovat. Největší možnost měl znovu Lev. Košťálkův faul na Zdráhala vyhodnotili sudí jako penaltový, ale domácí kanonýr z trestného střílení svou střelou líznul tyč a propásl tak šanci na hattrick. 

"Snažíte se gólmana překvapit. My jsme byli spolu s Matějem Machovským v Plzni pár let spolu. Po zápase mi říkal, že čekal střelu na vyrážečku, takže se mi ho povedlo překvapit, bohužel tam byla tyčka," řekl Lev.

Vítkovice byly blíže uklidňující čtvrté trefě, ale převahu ve dvou přesilovkách se jim vyjádřit nepodařilo. Proto to bylo drama až do konce. Sedm minut před koncem se Sparta opět dostala na 104 sekund do hry pět na tři, ale domácí krizovou sekvenci a dlouhý zámek přestáli díky Výtiskově obětavosti i vychýlené mušce sparťanů.

"Velkou obětavostí jsme ubránili pět na tři, což byl asi takový zlomový okamžik, protože pak už se Sparta nedostala do tlaku. Takhle bychom se chtěli prezentovat," uvedl Lev.

Sparta už potřetí na vedoucí gól soupeře neodpověděla ani v power play a po úvodní výhře nad Hradcem zůstala bez bodů. "My jsme dnes měli moc vyloučených. Když jsme třeba dostávali do tlaku, přišlo zbytečné vyloučení," dodal Forman.

HC Vítkovice Ridera - HC Sparta Praha 3:2 (3:2, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Lev (Olesz, Trška), 14. Schleiss (Trška, Dej), 17. Lev (Trška, Dej) - 12. Jarůšek (Blain, Košťálek), 14. Forman (T. Pavelka, Kalina). Rozhodčí: Šír, Lacina - Bryška, Špůr. Vyloučení: 7:8. Využití: 2:1. Diváci: 7121.

Vítkovice: Bartošák - Hrbas, Baranka, Šidlík, De la Rose, Trška, Výtisk - Szturc, O. Roman, Tybor - Olesz, Lev, Schleiss - Dej, Mahbod, D. Květoň - Kucsera, Š. Stránský, P. Zdráhal. Trenéři: Petr a Trnka.

Sparta: Machovský - Blain, Kalina, T. Pavelka, Košťálek, Piskáček, Gregorc, Delisle - Černoch, Sill, Smejkal - Jarůšek, P. Vrána, Říčka - Forman, Pech, Pšenička - A. Kudrna, Klimek, Buchtele. Trenéři: Krupp a J. Nedvěd.

Ohlasy trenérů:

Jakub Petr (Vítkovice): "Ten zápas začal možná trošku divoce. My jsme apelovali na hráče, aby zůstávali mimo trestnou lavici, protože Sparta má kvalitní přesilovky. Ale nám se ten plán nezdařil. Mrzí mě, že ve chvílích, kdy jsme Spartu zatlačili, jsme měli i dost šancí, kdy jsme to mohli více využít. Sparta se pak dostala znovu do hry slepenými přesilovkami ke konci druhé třetiny. Pak jsme začali hrát více defenzivně. Obrovský kredit pro celý náš tým."

Uwe Krupp (Sparta): "Byl to dobrý zápas s šancemi na obou stranách. Vítkovice měly velmi dobré přesilovky, mají velmi dobrý tým, hrají dobře i defenzivně. My jsme dnes měli bohužel hodně vyloučených a v oslabeních jsme dostali dva góly."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články