Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Ostravar Aréna uvidí moravskoslezské derby, do Plzně zavítá druhý Hradec

Vzájemné souboje elitního kvarteta budou ozdobou 43. kola hokejové extraligy. Vítkovice změří síly v očekávaném klání o třetí místo s Třincem, suverénní lídr z Plzně vyzve nejbližšího pronásledovatele z Hradce Králové. Mistrovská Kometa Brno se pokusí zlomit sérii porážek v domácím střetnutí proti Zlínu. Přímý přenos utkání Vítkovice - Třinec sledujte od 17:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.   

Tomáš Marcinko z Třince v souboji s brankářem Vítkovic Patrikem Bartošákem
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Vítkovice a Třinec dělí před 106. extraligovým derby, které se s velkou pravděpodobností odehraje před vyprodanou arénou, jediný bod. "Vnímáme, že všichni se na náš duel budou dívat optikou velkého náboje mezi rivaly, ale my ho musíme vnímat především jako zápas s týmem z top čtyřky, v němž se hraje o důležité body do tabulky. Nicméně nezastírám, že bychom rádi udělali plné hale vítěznou radost," řekl trenér Jakub Petr.

Oceláři z posledních osmi kol šestkrát vyhráli. Navíc venku se mu dlouhodobě daří a nebodoval pouze v jediném z minulých devíti utkání. Svěřenci Václava Varadi mohou jet na led nejbližšího rivala v optimistickém rozpoložení. "Derby jsou většinou velmi těsná a rozhodují maličkosti. Letos to pokaždé bylo o gól. Věřím, že pokud zopakujeme obětavý výkon jako proti Spartě, můžeme uhrát dobrý výsledek," uvedl Varaďa.

V Plzni se odehraje možná klíčová bitva o Prezidentský pohár pro vítěze základní části. Pokud domácí Indiáni prodlouží sérii tří výher, zvýší pohodlný osmibodový náskok. "Máme 91 bodů, což je paráda, a jedeme dál. Já osobně jsem rád za každý získaný bod, protože nyní je každý nutně potřebuje," konstatoval plzeňský brankář Miroslav Svoboda a poukázal na náročnost zápasů při vrcholícím boji o pozice a nasazení pro play-off.

Mountfield v Plzni prohrál čtyřikrát za sebou a na západě Čech uspěl naposledy 20. listopadu 2015. Východočeši jsou ovšem také v dobré formě, bodovali pětkrát v řadě a z toho čtyřikrát vyhráli. "Věřím tomu, že to bude atraktivní duel. Plzeň je ofenzivní mužstvo. Má nejvíc gólů a v útoku mají skvělého Mertla s Gulašem. My se budeme snažit hrát z dobré obrany a chodit do nebezpečných protiútoků," prohlásil asistent trenéra Hradce Králové Tomáš Martinec.

Zcela odlišné starosti má na chvostu tabulky Litvínov, který devětkrát za sebou prohrál a po zisku jediného bodu z této nepříjemné série se propadl na poslední místo o skóre za Jihlavu. Šéf střídačky Jiří Šlégr, jenž nahradil odvolaného Radima Rulíka, ještě v pěti duelech v nové roli nedosáhl s týmem na body. Po úterní domácí prohře s Jihlavou panovalo na severu Čech velké rozladění.

Verva se může ke zvýšení pošramoceného sebevědomí před duelem ohlédnout aspoň na poslední bilanci ze vzájemných zápasů. Pražany totiž doma porazila osmkrát za sebou, Sparta čeká na úspěch na Zimním stadionu Ivana Hlinky od 17. listopadu 2013.

V poslední době se však zvedla, vykompenzovala předešlou šňůru tří zápasů bez bodového zisku třemi výhrami a přes úterní hubenou porážku v Třinci 0:1 se cítí v dobrém rozpoložení. "Navázali jsme na zodpovědné a dobré výkony z předchozích utkání, kluci nechali na ledě maximum," pochvaloval si Jaroslav Nedvěd, že podobné výkony mohou aktuálně devátému týmu tabulky pomoci upevnit pozice pro play-off.

Umístění v první desítce drží před vzájemným střetnutím Pardubice i Mladá Boleslav. Dynamo po dvou zápasech bez bodu v úterý zdolalo Vítkovice 5:3 a patří mu sedmá pozice. "V každém utkání, když to přeženu, jde skoro o život. Věřím, že po výhře nad Vítkovicemi nám zdravě stoupne sebevědomí," řekl trenér Pardubic Miloš Holaň.

Mladá Boleslav se veze na vlně čtyř vítězství za sebou. Přitom předtím v sezoně si mužstvo z města automobilů nevychutnalo výhru více než dvakrát v řadě. "Zvedá se nám herní sebevědomí, začínají tam být akce, které mají hlavu a patu," pochvaloval si asistent trenéra Bruslařského klubu Viktor Ujčík.

Kometa Brno vystřídala sérii devíti výher třemi porážkami za sebou a pokusí se zabrat proti Zlínu. "Bojujeme s marodkou, virové onemocnění postupně postihlo několik hráčů. To se projevilo zejména v minulém kole v Liberci, kde nám v závěru chyběly síly. Na porážce se také podepsal náš nepovedený a lehkovážný výkon v defenzivě," hledal příčinu neúspěchu trenér Brna Kamil Pokorný.

Na marodce mistrovského klubu jsou brankář Marek Langhamer, obránce Michal Barinka a útočník Martin Nečas. Naopak by se měli vrátit útočníci Tomáš Vincour a Luboš Horký.

Stejně jako Brno vyšel i osmý Zlín v posledních dvou utkáních bodově naprázdno. "I když se Kometě poslední zápasy výsledkově nevydařily, čeká nás kvalitní soupeř. Střed extraligové tabulky je hodně vyrovnaný, proto nemusím zdůrazňovat, že potřebujeme k udržení naděje na play-off uspět," uvědomuje si kouč Zlína Robert Svoboda. Do sestavy Beranů se vrací uzdravený obránce Martin Matějíček, naopak stále chybí zraněný útočník Pavel Sedláček.

Liberec zakončí sérii čtyř utkání doma proti Olomouci a díky plnému bodovému zisku z uplynulých tří duelů ztrácí z 11. pozice na desátou Mladou Boleslav jen bod. "V těch prvních dvou zápasech byla trošku nervozita, ale teď už to opadlo. Ze čtyř domácích představení chceme dvanáct bodů," burcoval liberecký útočník Lukáš Jašek.

Hanáci v lednu hledají formu  ze sedmi střetnutí hned pětkrát prohráli a velmi nebezpečně se jim začaly přibližovat celky z desátého až dvanáctého místa. Byť v sezoně proti Liberci dosud vytěžili sedm z devíti možných bodů, na sever Čech proti rozjetému soupeři v roli favorita nepojedou. "Všechno to byly těžké a poměrně vyrovnané zápasy. Teď to bude určitě důležité utkání. Pokusíme se o bodový zisk," uvedl trenér Kohoutů Zdeněk Venera.

Předposlední Jihlava se pokusí umazat něco z třináctibodové ztráty na dvanáctý Chomutov, čímž by oživila naděje v boji o únik baráži o udržení. "Pokusíme se zopakovat náš výkon z Litvínova, kde jsme zaslouženě vyhráli. Nyní je před námi další výzva. Pokud se s ní tým ztotožní, tak máme šanci dosáhnout na další úspěch," prohlásil kouč Jihlavy Petr Vlk.

Chomutov vyšel z posledních tří zápasů dvakrát gólově naprázdno a z uplynulých čtyř utkání získal jen tři body. Tedy ještě o jeden méně než Dukla. "Když nedáte gól, nemůžete vyhrát. Možná tam chybí důraz, možná maličko štěstí. Tabulka je hodně vyrovnaná. Musíme se soustředit na další utkání," řekl asistent trenéra Pirátů Petr Martínek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články