Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Sedmé finále určí mistra. Litvínov má Ručinského, Třinec výhodu domácího prostředí

Praha - Až poslední možný souboj mezi Třincem a Litvínovem určí, kdo bude novým mistrem hokejové extraligy. Finále play-off je vyrovnané 3:3 na zápasy, přestože Severočeši měli při vedení 3:1 dva mečboly. Oba však promarnili a stále čekají na zisk historicky prvního titulu. Ve čtvrtečním sedmém utkání budou mít výhodu domácího prostředí Oceláři, pro které by úspěšně zvládnutý poslední krok znamenal druhý triumf po zlatu z roku 2011. Povzbuzením pro hosty je zdravotní stav Martina Ručinského, jenž by přes potíže s rukou neměl v sestavě chybět. 

Utkání Třinec - Litvínov
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Třinečtí se dostali z nejhoršího. Finálovou porážku odvrátili v pátém utkání "za 36 sekund dvanáct", následně už s přehledem uspěli na severu Čech a jakožto vítěz základní části se mohou těšit na rozhodující bitvu před svými fanoušky. Slezané tak nechávají vzpomenout na svou pouť před čtyřmi lety, kdy se jim stav 1:3 na zápasy podařilo otočit proti Slavii v semifinále. Nyní jim ještě krok chybí.

"Kluci začali v šestém utkání ještě o to více věřit v obrat. Proměňovali jsme brankové příležitosti a jsme hrozně rádi, že série se teď přesouvá zpátky k nám," uvedl asistent třineckého trenéra Václav Varaďa. "Čeká nás sedmé utkání a pořád je to 50 na 50, ale fakt, že jsme to zvládli srovnat z 1:3 na 3:3, je obrovská vzpruha," prohlásil Varaďa.

Vzpruhou může být pro ambiciózní tým také šest vstřelených branek, z nichž pět inkasoval do té doby skvěle chytající Pavel Francouz. "Půjdeme do toho znovu a budeme to tam zase cpát, abychom mu dali co nejvíce gólů," uvedl útočník Erik Hrňa. Třinecký kanonýr však neočekává, že by se výše skóre z minulého duelu nějak podepsala na rozpoložení obou soků. "Obě mužstva jsou tak zkušená, že psychika není zase až tak důležitá. Týmy jsou schopny se na ten zápas tak skvěle připravit, že do toho půjdou na krev. A ten lepší a šťastnější vyhraje," řekl Hrňa.

Do hry by už měl být připravený i gólman Hamerlík, který po potížích s ramenem vynechal šestý duel. Nejistý je start Galvase s Rothem, dlouhodobě jsou mimo hru Žejdl, Kreps a Rufer.

Litvínov potřebuje nutně zmobilizovat síly. Především ty psychické, což představuje vyhnat z hlavy nejen ztracené vedení 3:1 na zápasy, ale rovněž pocit křivdy z pátého utkání, v němž byl nejprve pár vteřin a poté v prodloužení i pár centimetrů od zisku titulu. Na utkání odcestoval dnes odpoledne a mimořádně letecky po trase Praha - Ostrava-Mošnov, jak si to vyzkoušel opačným směrem Třinec. "Na sedmé utkání se připravíme a necháme na ledě úplně všechno. A budeme bojovat tak, jako to kluci předvedli už v šestém utkání," uvedl litvínovský asistent Miloslav Hořava.

Pokud mužstvo dodrží pravidlo maximálně dvou porážek po sobě, které platilo po celou dosavadní sezonu, bude Litvínov mistrem. "Dokázali jsme během základní části, že se umíme ze špatných zápasů oklepat. Máme velkou vnitřní sílu a ukážeme to i teď. Naposledy byli šťastnější oni, ale my se oklepeme a pojedeme do Třince vyhrát," řekl útočník Jakub Petružálek.

Zdramatizování série se prý na velkém odhodlání týmu splnit si sen o titulu nijak neprojevilo. "Nemám žádné obavy a nepřipouštím si žádné negativní myšlenky. Půjdeme do toho s pozitivní náladou, sotva lze říct, kdo je favoritem a kdo jím není," uvedl Petružálek. Otazníky jsou u nasazení stabilních beků Guly s Kubátem, kteří nedohráli úterní utkání. Stejně dopadl i Ručinský, dnes netrénoval, ale podle vyjádření Severočechů v klíčové bitvě chybět nebude.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články