Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Zlín: Stabilita má být pro mistra základem k úspěšné obhajobě

Zlín - Zlín již léta bojuje ve vyšších patrech tabulky, až loni se však soudržný celek plný odchovanců pod vedením Rostislava Vlacha dostal zpět na vrchol. Téměř neobměněný kádr se nyní bude muset potýkat se zvýšeným zápasovým penzem, které přichází s účastí v hokejové Lize mistrů. Na tom, jak se s ní - a také s mistrovskou kocovinou - Ševci vypořádají, bude zřejmě stát úspěch či neúspěch v letošním ročníku.

Petr Čajánek s Masarykovou trofejí
zdroj: ČTK autor: Dalibor Gluck

K titulu neměli Ševci daleko ani v předminulé sezoně, finálový pohár však nakonec v napínavé sérii plné zvratů připadl Plzni a Martinu Strakovi. Možná by se čekalo, že porážka v prodloužení sedmého finále na vlastním ledě s psychikou týmu hodně zamává. V uplynulém ročníku se však Zlín z bolestné porážky vzpamatoval zcela obdivuhodně a průběhu finálové série s Kometou zcela dominoval.

Úřadující mistr nemusí být svým stylem hry pro nezaujaté hokejové fanoušky příliš populární. Není však pochyb o tom, že pro mnohé, nejen hokejové kluby může být velkým vzorem v jiných ohledech. Zlín je finančně stabilní – dokladem mohou být reálné plány na renovaci stárnoucího stadionu – a hlavně mimořádně konzistentní ve své práci s mládeží. Vždyť pouze tři hráči na soupisce pro letošní ročník extraligy nejsou ve větší či menší míře odchovanci.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlínští hokejisté před startem extraligy

Prostoru tak mladí hráči ve Zlíně dostávají velké množství a dobře fungující výchova se vyplatí zvláště při letošním hektickém programu. Ševci jsou účastníky úvodního ročníku hokejové Ligy mistrů, a pokud zde – podle očekávání – postoupí do vyřazovacích bojů, čeká je hned zkraje sezony martyrium. Nemluvě o pověstné mistrovské kocovině, i kvůli níž se titul v extralize obhajuje pouze sporadicky.

Pro Vlacha přitom evropský pohár není prioritní záležitostí, a jak sám říká, zápasy pojímá jako "generálku na extraligu". Přesto však jeho svěřenci podávají fyzicky náročnější výkony než v obyčejných přípravných zápasech, k čemuž ostatně nabádá sám kouč. Vlach navíc před sezonou hovořil o potřebě mít šest (!) pětek. Jak dokáže Zlín naložit se širokým kádrem, udá tón formě a atmosféře okolo klubu zkraje sezony.

Předpoklady k tomu, aby znovu mířil vysoko, má každopádně zcela ideální. "Kostra týmu zůstala stejná, přišly dvě změny," konstatuje navrátilec Tomáš Žižka, loňská opora defenzivy Komety Brno. "Na dnešní dobu je to nezvyklé, ostatní mění minimálně pět šest hráčů. Tohle je největší devíza klubu. Hráči vědí, co mají dělat na ledě. Na nás nových je, abychom to vhodně doplnili a přizpůsobili se stylu, který je Zlín zvyklý hrát," dodává.

Na Žižkovi ostatně budou stát i výkony obrany Zlína. Čtyřiatřicetiletého veterána vedení klubu povolalo k tomu, aby vyztužil defenzivu po odchodu talentovaného Petra Zámorského do New York Rangers. Návrat obránce do mateřského celku si pochvaluje i Jaroslav Balaštík. "Proti němu se mi hrálo hůře než proti ostatním obráncům. Je vysoký, hraje dobře pozičně, výborně čte hru," hodnotí obráncovy klady zlínská legenda. "V mých očích patří Tomáš mezi nejlepších pět beků naší ligy. Dlouhodobě si drží velice vysokou výkonnost. Je na něho spolehnutí, naší defenzivě hodně pomůže."

Zlínský triumf si užívali i fanoušci v hledišti
zdroj: ČTK autor: Josef Omelka

Jedinou další podstatnou změnou v kádru pak byl odchod útočníka Antonína Honejska do Espoo. Místo něj zaujme místo v ofenzivě syn Rostislava Vlacha Roman, který se do Zlína vrací z Karlových Varů. Centr na západ Čech odešel před dvěma lety na "zkušenou", aby unikl spekulacím o protekci ze strany otce. "Roman za tu dobu vyzrál psychicky i herně," chválí ho nyní trenér.

Teoreticky vzato má Zlín díky ostré přípravě v Lize mistrů dobře našlápnuto k tomu, aby byl na začátku extraligového ročníku rozehranější než jeho soupeři. Jak však podotýká Vlach, nabitý kalendář se může klubu i vymstít. Při debutovém ročníku Ligy mistrů těžko předpovídat, jakým způsobem se na Zlínu účast projeví. K tomu, aby se s nesnázemi vypořádal, však má k dispozici ideální mix – respektované jádro ostřílených borců a zároveň talentované a odhodlané mladé hráče. Obojí by znovu mohlo Ševce dovést daleko.

Zdroj
ČT sport, idnes.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články