Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Kometa slaví výročí, první utkání odehrála před šedesáti lety

Brno – Přesně před šedesáti lety nastoupila ke svému prvnímu utkání brněnská Rudá hvězda – dnešní Kometa. 29. října roku 1953 sehrál tým přípravný zápas v Praze proti místnímu Motorletu a hned při své premiéře se radoval z vítězství.

Před šedesáti lety střežil brněnskou branku hráč s jedničkou na dresu, dnes jednaosmdesátiletý Jiří Kolouch. Brněnský veterán stále rád vzpomíná, jak narychlo sestavený tým dokázal od samého začátku vítězit. "Dvakrát jsme potrénovali - víc ne - a jeli jsme na to přípravné utkání do Prahy s Motorletem a tam jsme přespali a jeli na utkání do Karlových Varů a tam jsme vyhráli 6:1. No to byla bomba," rozplývá se ještě dnes Kolouch.

Rudá hvězda, kterou nechalo zřídit tehdejší Ministerstvo národní bezpečnosti v reakci na úspěch armádních klubů, tím začala psát svoji úspěšnou historii. Hned v své první sezoně skončili brněnští hokejisté druzí a ve dvanácti následujících vybojovali jedenáct mistrovských titulů. U čtyř ligových triufů Rudé hvězdy byl i útočník Bohumil Prošek. "Mně to připadalo jako malý zázrak. Předtím jsem byl naprosto bezvýznamný. Mě nikdy nenapadlo, že takového úspěchu dosáhnu," vzpomíná.

V osmdesátých letech nastala temná éra brněnského klubu, který několikrát sestoupil do nižších soutěží. Do extraligy se Kometa vrátila až v roce 2009 a o tři roky později dokonce vybojovala titul pro vicemistra.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články