Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Třinec doma prohrál s Libercem i kvůli gólu šestnáctiletého Zachy

Třinec - Hokejisté Třince v úvodním extraligovém kole přenechali na domácím ledě všechny body Liberci, loňský účastník baráže po kompaktnějším výkonu zvítězil na ledě semifinalisty 4:1. Dvěma góly se pod výhru podepsala nová posila Martin Bartek, hned ve své extraligové premiéře se trefil i šestnáctiletý mladík Pavel Zacha. Kouč Jiří Kalous začal své extraligové angažmá u Ocelářů prohrou.

Radost hokejistů Liberce
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Kalousova premiéra na třinecké lavičce začala neslavně, zato liberecký mladík Zacha na první extraligové střídání jen tak nezapomene. Podél levého hrazení vyrazil na zteč a jeho nevinně vypadající rána proklouzla brankáři Hrubcovi za záda. Bílí Tygři už od 44. vteřiny vedli.

"Ze začátku jsem byl ještě trochu nervózní, tak jsem zvolil jednodušší variantu a rozhodl jsme se vystřelit. Bylo to spíše na dorážku, protože jsme viděl, že tam najíždí Víšek. Dával jsme to jenom na bránu, ale spadlo to tam," řekl Zacha.

Rychlý gól jako by sebral Ocelářům elán. Domácí akce byly v raném stádiu sezony ještě kostrbaté a často končily na špatné finální přihrávce. K Severočechům bylo v úvodu naopak přívětivé štěstí. Hrubec v sedmé minutě ramenem srazil kotouč na brankoviště přímo před hokejku Barteka, který pohotově doklepl.

Třinci scházela v ofenzívě lehkost, Oceláři se zkoušeli prosadit alespoň silou a důrazem v brankovišti, ale Schwarz byl při závarech pozorný a jednu z mála nebezpečených střel Ostřížkovi ramenem vytěsnil.

Kalous stáhl na začátku druhé části na několik střídání ze hry čtvrtou řadu mladíků, ale svižněji stále vypadal Liberec. Gól přesto mohli dát domácí, jenže Polanský ve 25. minutě svůj šikovný výpad nestačil přesněji zakončit. Bulíř pak na druhé straně udělal parádním sólem z domácích beků Linharta a Hrabala solné sloupy, byl faulován ve vyložené šanci a trestné střílení proměnil v třetí gól.

Třinec nešel do kolen a znovu na hranici únosnosti dorážel na libereckého gólmana. Puk několikrát tancoval před brankovou čárou, ale Polanský nebo Adamský ho o kýžených pár centimetrů do sítě nepropasírovali. Důraz přinesl ovoce až Ruferovi, který po obrovské skrumáži před Schwarzem vylovil puk a v 38. minutě bekhendem zavěsil pod břevno.

Ještě před koncem druhé části měl kontaktní gól na holi Bonk, ale ve vyložené šanci ztroskotal na Schwarzovi. Domácí v závěru už nebyli s to se prosadit proti zformované defenzívě Liberce. Šest minut před koncem jim ránu z milosti zasadil v přesilovce po pohledné souhře s Filippim a Bulířem trefou do odkryté branky Bartek.

HC Oceláři Třinec - Bílí Tygři Liberec 1:4 (0:2, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 38. Rufer (Marek Růžička) - 1. Zacha (Schwarz), 7. Bartek (Bulíř), 29. Bulíř z trest. střílení, 54. Bartek (Filippi, Bulíř). Rozhodčí: Fraňo, Hodek - Svoboda, Lhotský. Vyloučení: 2:4. Využití: 0:1. Diváci: 4097.

Třinec: Hrubec - Hrabal, Linhart, Roth, Galvas, Lojek, Zíb, Foltýn - Martin Růžička, Bonk, Varaďa - Gorškov, Polanský, Adamský - Ostřížek, Peterek, Rákos - Matuš, Marek Růžička, Rufer. Trenéři: Kalous a Marek.

Liberec: Schwarz - Hunkes, Derner, Kolman, Výtisk, Voráček, Čakajík, Čutta - Pospíšil, Nedvěd, Vampola - Jass, Zacha, Víšek - Bartek, Filippi, Bulíř - J. Vlach, Urban, Špaček. Trenéři: Hynek, Černý a Láska.

Jiří Kalous (Třinec): "Vývoj utkání hodně ovlivnil začátek, kdy jsme inkasovali dvě branky. Po druhé brance bylo vidět, že na nás sedla křeč. Nervozita nám se vkrádala do rukou, odskakovaly nám kotouče a vázla kombinace. Z toho pramenila malá produktivita. Liberec výborně bránil a do šanci jsme se pak ani moc nedostávali."

Pavel Hynek (Liberec): "Jsme rádi za vítězství a za tři body. Měli jsme výborný vstup do utkání. Hned z první střely jsme dali gól, potom měli dorážku a za stavu 2:0 domácí znervózněli. Dokázali jsme přečkat nejvyšší tlak domácích, který byl místy drtivý, tam nás podržel Marek Schwarz. Přidali jsme navíc třetí gól a tím jsme zápas hodně naklonili na naši stranu. V závěru jsme se soustředili hodně na defenzívu a musím pochválit týmový výkon mužstva."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články