Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Karjala Cup: Domácí porazili Čechy 2:1

Helsinky - Čeští hokejisté prohráli i ve svém druhém vystoupení na turnaji Karjala, tentokrát v Helsinkách s Finskem 1:2. Ani v šestnáctém ročníku aktuálně druhého podniku seriálu Euro Hockey Tour tak neobsadí první místo. Skončí až poslední. O jedinou branku českého týmu se hned v první minutě zápasu postaral Jaroslav Bednář. Jenže Mäenpää nejprve vyrovnal a Salmelainen ve třetí třetině šťastným gólem rozhodl. V prvním dnešním zápase hokejisté Ruska porazili Švédy 4:1 a jsou tak na nejlepší cestě po čtvrté za sebou dosáhnout celkového turnajového vítězství. Poslední utkání českého týmu na turnaji Karjala proti Rusku můžete zítra od 12:00 sledovat na ČT4 nebo na zpravodajském webu ČT24.

O jedinou branku českého týmu se postaral Jaroslav Bednář. K úspěchu svěřencům trenéra Vladimíra Růžičky nepomohl ani velmi dobrý výkon debutujícího gólmana Marka Schwarze. V deváté minutě se totiž Finům nejprve podařilo vyrovnat, když za Schwarzova záda prošla Mäenpääova střela, kterou mladoboleslavský gólman přes hráče před sebou neviděl. V první přesilové hře utkání mohli Češi opět posunout vedení na svou stranu, do větší šance se však dostal pouze Blaťák. Neuspěl však, stejně jako později již při vyrovnaném počtu hráčů na ledě Červenka.

Rozhodčí uznaný gól Finů posléze zrušili

Domácí reprezentanti poté zcela ovládli závěr první třetiny, ve kterém si Schwarz připsal několik dalších zásahů. Češi přečkali i první dvouminutovou přesilovku soupeře, v 25. minutě ale Finové dokázali protlačit puk za brankovou čáru. Švédští rozhodčí nejprve Pihlströmův gól uznali, ale poté po konzultaci s kolegou u videa své rozhodnutí změnili. Útočník Färjestadu stál v brankovišti, puk navíc asi za čáru dopravil bruslí.

Do šancí se poté dostali i čeští hráči. V 27. minutě mohl přidat druhý gól Rolinek, ale neuspěl, stejně jako později centr druhé nejaktivnější formace hostujícího týmu Červenka, jenž trefil tyč. Možnosti dostat se do vedení měli i Finové, Schwarz byl ale pozorný a poradil si i s nájezdem Voutilainena v závěru druhé třetiny.

Závěrečná power-play nepomohla

V 45. minutě už ale český gólman podruhé kapituloval, když se za jeho záda od Mojžíšovy brusle nešťastně odrazila Salmelainenova střela. To už v české sestavě chyběl zdravotně indisponovaný bek Melichar, jenž v polovině zápasu odstoupil ze hry. Salmelainen mohl následně přiblížit Finy k zisku tří bodů, Schwarz však jeho další šanci zneškodnil. Nakonec se však Seveřané z výhry přece radovali, českému týmu se totiž nepodařilo vyrovnat ani při závěrečné power-play.

V neděli čeká český tým závěrečný duel turnaje, utká se s doposud neporaženými Rusy. "Víme, že potřebujeme uhrát nějaké body, abychom neodjeli s nulou. S motivací nebude problém. Je potřeba se oklepat z porážek, které byly vždy o gól," řekl asistent trenéra Josef Jandač. Krátce po zápase trenéři rozhodli, že v neděli proti Rusku dostane opět šanci brankář Marek Schwarz, do sestavy se také vrátí Pavel Brendl. O tom, zda na soupisce bude i Marek Kvapil, rozhodne zdravotní stav obránce Josefa Melichara, jenž z utkání proti Finsku odstoupil se střevními problémy.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články