Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Hokejisty čeká na turnaji Karjala domácí Finsko

Helsinky - S brankářem Markem Schwarzem a bez útočníka Pavla Brendla, místo kterého se do sestavy zařadí František Lukeš, se v sobotu pokusí čeští hokejisté uspět na turnaji Karjala proti Finsku. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky se tak na druhém podniku seriálu Euro Hockey Tour podruhé za sebou potkají s domácím celkem. Ve čtvrtek v Jönköpingu prohráli se Švédskem, v sobotu nastoupí proti týmu Suomi od 15:30 v Helsinkách. Utkání můžete sledovat na ČT2 nebo na zpravodajském webu ČT24.

"Jsme si vědomi, že hrajeme v jejich prostředí a že budou natěšení. Začátek zápasu si chceme ohlídat, ale to bez ohledu na to, že vedli nad Ruskem 3:0," řekl asistent Josef Jandač novinářům.

Čeští trenéři si navíc dobře uvědomují, že mužstvu se proti Finsku v poslední době příliš nedařilo. V Karlových Varech na prvním dílu EHT sice vyhráli 2:0, ale v předešlých sedmi duelech evropské tour severský tým v normální hrací době nepřehráli. V Helsinkách navíc Finy v patnáctileté historii turnaje porazili jen čtyřikrát, naposledy v listopadu 2007. "Loni jsme je v základní hrací době neporazili, letos se nám to povedlo ve Varech, ale nebyl to jednoduchý zápas. Finové jsou vždy nepříjemní pohybem. My budeme chtít hlavně dobře bránit, abychom neudělali takové chyby jako proti Švédsku," podotkl Jandač.

Růžička varuje před rychlostí Finů

Český tým se do Helsinek přesunul dnes dopoledne společně se Švédy speciálem a ve finské metropoli hráče přivítalo nevlídné počasí. Hned po příletu odjeli do Hartwall Areny, kde absolvovali seznamovací trénink. "Musíme hrát hlavně chytře. Finové budou hodně rychlí a budou na nás chodit ve dvou, ve třech. Nesmíme nic zbytečně vymýšlet a propadat ve středním pásmu," zdůraznil Růžička reprezentantům na ledě.

Růžička s asistenty Jandačem a Ondřejem Weissmannem ještě v letadle zvažovali, zda do sobotního zápasu nastoupí se sedmi obránci a třinácti útočníky, nebo s osmi beky a dvanácti forvardy. Nakonec se rozhodli pro variantu čtyř kompletních pětek, do kterých se nevešel útočník Brendl. Hrát by naopak měl "ohrožený" obránce Čutta, jemuž se utkání proti Švédsku příliš nevydařilo.

Marka Schwarze čeká premiéra

Premiérové utkání v seniorské reprezentaci čeká brankáře Marka Schwarze, jenž dostane tentokrát přednost před Lukášem Mensatorem. "Už se na to pomalu v hlavě připravuji. Ve čtvrtek jsem to viděl poprvé naživo, takže jsem viděl, jak to vypadá, a už se na to těším," řekl Schwarz, který si dobře uvědomuje, že jej čeká rychlejší tempo než v extralize.

Účastníkovi světových šampionátů hráčů do 18 i 20 let se prý v mládežnických kategoriích proti Finsku vcelku dařilo. "Už je to ale nějaký pátek, takže si to moc nepamatuji," pousmál se třiadvacetiletý brankář, jenž se do nominace dostal dodatečně místo zraněného Jakuba Štěpánka. "Říkám si, že musím být v klidu. Nejančit a odchytat si svůj zápas. Důležité bude, stejně jako v každém zápase, chytit začátek," dodal Schwarz.

Předpokládaná sestava:

Schwarz - Rachůnek, Kutlák, Mojžíš, Melichar, Němec, Blaťák, Krstev, Čutta - Kumstát, Hudler, Bulis - Bednář, Červenka, Rolinek - Kvapil, Vašíček, Hubáček - Kůrka, Novotný, Lukeš.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články