Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vrací se Kometa a Hašek, nový ročník hokejové extraligy je tu

Praha - Téměř pětiměsíční přestávka končí, dnes na sedmi stadionech startuje nový ročník hokejové extraligy. V pozici úřadujícího šampiona do sezony 2009/10 vstoupí Karlovy Vary, jednoznačným favoritem však nejsou. Stejně jako v předešlém ročníku totiž odborníci i fanoušci čekají vyrovnané boje a ambice postoupit do play-off mají prakticky všichni účastníci. Jen do počtu rozhodně nechce být ani nováček z Brna.

Kometa, jedenáctinásobný mistr Československa, se do nejvyšší soutěže vrací po třinácti letech. Naposledy Brněnští nakoukli mezi elitu v sezoně 1995/96. Moravský klub se do extraligy nedostal sportovní cestou, ale odkoupením licence od Znojma, ze kterého také získal řadu hráčů v čele s Jiřím Dopitou. Kometa bude bezesporu oživením soutěže, přinejmenším z pohledu fanoušků, kteří její zápasy navštěvují v hojném počtu. A to i při zápasech na stadionech soupeřů.

Velkou pozornost budou přitahovat i Pardubice, které v létě angažovaly hvězdného brankáře Dominika Haška. Hrdina olympijských her v Naganu se k hokeji vrací po roční přestávce a návrat v lednu pětačtyřicetiletého gólmana bude nesporně nejsledovanějším momentem extraligy. Nejstarší hráč ligy se v domácí soutěži představí po téměř patnácti letech, naposledy krátce vypomáhal Pardubicím v lednu 1995 při stávce v zámořské NHL.

Do Kladna se pro změnu po dlouholeté zámořské štaci letos vrátil obránce František Kaberle. Navzdory pokročilému věku je většina těchto borců nepostradatelným článkem jednotlivých týmů a svou kvalitou stále převyšují ostatní hráče. Ať už to je litvínovský guru Robert Reichel, jeho kolega hrající na hranici sebeobětování Jiří Šlégr, David Výborný ze Sparty nebo plzeňský Martin Straka, vyhlášený nejlepším hráčem minulé sezony.

Kluby se musejí vypořádat s tíživou finanční situací

Cíle všech klubů před nadcházející sezonou by se daly shrnout do dvou bodů - postoupit do play-off, nebo alespoň do předkola, a ve složité ekonomické situaci "přežít". Kvůli finanční krizi totiž většina klubů musí hospodařit s nižším rozpočtem. Trenéři tak často plánují dávat více příležitostí mladším hráčům, kteří se v řadě případů dostali na soupisky díky své nízké ceně.

Na druhou stranu řada zkušených hráčů je v současnosti, krátce před startem všech evropských soutěží, bez angažmá. Kde budou působit, momentálně netuší například brankáři Marek Pinc, Milan Hnilička, Ján Lašák, obránci Karel Pilař, Libor Procházka nebo útočníci David Moravec a Petr Šachl.

Tři trenérští nováčci, čtyři trenérské rošády

Hned tři kluby se před novou sezonou rozhodly vsadit na trenéry, které čeká premiéra na postu hlavního extraligového kouče. V Plzni povede tým kolem kapitána Martina Straky Marián Jelínek, v Liberci se stal šéfem střídačky dlouholetý asistent Vladimíra Růžičky ve Slavii Jiří Kalous a Mladá Boleslav se rozhodla vsadit na Vladimíra Čermáka.

Jen čtyři kluby změnily v letní přestávce trenéry; vedle "nové" trojice se na Spartě ujal týmu Pavel Hynek. Na druhou stranu již téměř devět let šéfuje střídačce Slavie Růžička. Současný generální manažer i spolumajitel klubu převzal pražský tým v listopadu 2000. Podobně je na tom i Zdeněk Müller, který vede Kladno od sezony 2002/03.

Hrací systém extraligy je stejný jako v minulém ročníku. Základní část má 52 kol, poté bude následovat play-off. Nejvyšší soutěž bude třikrát přerušena kvůli reprezentačním akcím, nejdelší pauza je naplánována pro únorové olympijské hry ve Vancouveru. I kvůli tomu skončí soutěž nejpozději v novodobé české historii: nový mistr bude korunován nejdříve ve čtvrtek 22. dubna a nejpozději týden poté.

Do nové sezony s novými pravidly

K několika změnám však došlo v pravidlech extraligy, nově navíc budou všechny zápasy posuzovat čtyři rozhodčí - dva hlavní a dva čároví. Nově se bude vhazovat jen na devíti bodech kluziště, po zakázaném uvolnění nesmí mužstvo, které se proviní, střídat. Podle třetího pravidla se bude vhazovat v obranném pásmu mužstva, které bude potrestáno vyloučením.

Česká televize přinese rychlé zprávy ze všech stadionů

Poprvé v historii se bude pravidelně vysílat v hrací dny, tedy z 52 kol základní části hokejové extraligy přinese Česká televize 52 zápasů v přímých přenosech. "To znamená, že se budeme snažit divákům nabídnout nejenom hlavní televizní utkání, ale také vstupy z dalších dvou zápasů, a bezprostředně po skončení hlavního utkání budeme připravovat reportáže ze všech dalších šesti stadionů. Snažíme se tedy o nejrychlejší možné zpravodajství z nejrychlejší kolektivní hry na světě," uvedl šéfkomentátor Redakce sportu ČT Robert Záruba.

Program 1. kola:

17:30 Kladno - Karlovy Vary, České Budějovice - Litvínov, Vítkovice - Sparta Praha, Mladá Boleslav - Liberec,

18:00 Kometa Brno - Plzeň,

18:10 Pardubice - Zlín,

18:15 Slavia Praha - Třinec.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články