Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Šťastný opustil kvůli šéfovi slovenského hokeje Síň slávy

Madrid - Bývalý československý reprezentant a současný europoslanec Peter Šťastný oficiálně vystoupil ze slovenské hokejové Síně slávy. Udělal to na protest proti tomu, že slovenský hokej nadále řídí Juraj Široký, kterému vyčítá někdejší spolupráci s československou StB. Legendární hráč Širokého už před rokem vyzval, aby odstoupil ze všech hokejových funkcí, jinak Síň slávy opustí.

"Oficiálně vystupuji ze Síně slávy SZĽH. Můj právní zástupce v těchto dnech vrátí trofej člena a převezme artefakty, které jsem síni zapůjčil," uvedl v prohlášení Štastný, který byl do Síně slávy slovenského hokeje uveden v roce 2002. "Mám podporu široké veřejnosti i podporu hráčů," dodal bývalý hokejista ve vysílání ČT.

Šťastný uvádí, že Široký prokazatelně pracoval jako vysoký důstojník StB a svým podpisem na přísaze věrnosti totalitnímu režimu se provinil proti demokracii a tradičním hodnotám slovenského národa. Jako elitní špión ve Washingtonu se prý provinil také vůči USA, když během studené války v 80. letech přispíval k podrývání a rozkládání demokratického režimu lídra západního světa.

Podle někdejšího generálního manažera slovenské reprezentace je Široký zodpovědný za hluboký pád slovenského hokeje. "Okolo sebe i do Síně slávy si vybírá lidi spojené nebo sympatizující s totalitním režimem. Zároveň zneužívá svoje pravomoci k osobním, politickým a ekonomickým cílům," uvedl Šťastný. Jako příklad uvádí, že stejná hala, jaká v Rize před mistrovstvím světa v roce 2006 vyrostla v přepočtu za miliardu tehdejších slovenských korun, má v Bratislavě stát čtyřnásobek.

Šťastný, který v 80. letech patřil k největším hvězdám NHL, byl uveden už v roce 1998 i do Síně slávy v Torontu.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články