Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Eliáš se významně podílel na výhře New Jersey

New York - Ve středečním utkání NHL přispěl český útočník Patrik Eliáš gólem a asistencí k vítězství hokejistů New Jersey 5:2 nad Montrealem. Nejproduktivnější Čech v zámořské soutěži nejprve připravil úvodní gól pro Paula Martina, v poslední minutě pak ve vlastním oslabení sám uzavřel skóre zápasu.

V posledním hracím dnu před víkendovým Utkáním hvězd si Devils připsali páté vítězství v řadě a vyhoupli se do čela tabulky Atlantické divize, když o bod přeskočili New York Rangers. Dokázali to i bez dlouhodobě zraněné brankářské opory Martina Brodeura, který nechytá od začátku listopadu. Plně ho totiž nahradil Scott Clemmensen, jenž k triumfu nad Montrealem přispěl 26 zákroky a vylepšil svou bilanci na 19 výher z 29 zápasů.

"Nemám ale pocit, že bych nám musel zápasy vyhrávat já sám," odmítá Clemmensen větší zodpovědnost za úspěchy Devils. "Ani si nemyslím, že by to spoluhráči brali tak, že kvůli mě musí víc makat a víc mi pomáhat, než kdyby chytal Martin. Mužstvo mi věří, já se cítím ve formě a zbytek mohu nechat na klucích v týmu," doplnil Clemmensen.

Vyhřívat se na výsluní slávy může ještě minimálně měsíc. Generální manažer Ďáblů Lou Lamoriello prohlásil, že Brodeur ve středu poprvé od zranění vyjel na led a že počítá s tím, že prvně bude moci nastoupit 1. března.

Eliáše v čele tabulky produktivity českých hokejistů dál stíhá David Krejčí. Útočník Bostonu pomohl dvěma asistencemi k vítězství 4:3 po samostatných nájezdech na ledě trápícího se Toronta a na Eliáše stále ztrácí dva body.

Medvědům se v Torontu povedl parádní obrat, když po dvou třetinách prohrávali 1:3. V třetím dějství však díky dvěma využitým přesilovkám dokázali ztrátu smazat a divoký penaltový rozstřel, v němž padlo dohromady pět gólů, rozhodl ve čtvrté sérii Michael Ryder.

Boston, lídr Východní konference, tak zaznamenal vůbec první vítězství v sezoně, poté co po 40 minutách hry musel dohánět gólové manko. "Ne, opravdu jsem netušil, že to dneska vyjde. Ale pořád jsem měl na mysli, jak dobře jsme letos zvládali nejrůznější situace v zápasech a že bychom mohli konečně zvládnout i tuhle," prohlásil brankář Bruins Tim Thomas.

Svůj první gól v sezoně vstřelil obránce Lukáš Krajíček a i díky němu zvítězila Tampa 5:3 nad Buffalem. Lightning získali rozhodující náskok už na přelomu 4. a 5. minuty, kdy se v rozmezí 34 sekund trefili Steve Eminger a Steve Downie. Buffalo se pak třikrát dokázalo přiblížit na rozdíl jediného gólu, domácí však pokaždé znovu odskočili.

Krajíček, který byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu, se trefil v 22. minutě, kdy zvýšil vedení Blesků na 3:1. Na gól čekal 64 zápasů, skóroval poprvé od 29. listopadu 2007. Jednu branku za hosty vstřelil Aleš Kotalík.

Tampa si připsala páté vítězství z posledních sedmi zápasů a obešla se i bez gólů nejproduktivnějšího dua Vincent Lecavalier - Martin St. Louis, které v předchozích 12 utkáních vyprodukovalo 14 branek a 22 asistencí. Proti Buffalu však vyšli oba hráči bodově naprázdno.

"Je prima, že se dokázal prosadit i někdo jiný. V základní části je na programu 82 zápasů, takže pokud chcete být úspěšní, potřebujete, aby hrál dobře celý tým, ne jenom pár jedinců," konstatoval trenér Blesků Rick Tocchet. "Vinny a Marty táhnou mužstvo celou sezonu. A dokonce i když si nepřipíší v zápase žádný bod, jsou pro tým ohromně platní. Myslím, že dneska se ukázalo to, co už se děje několik posledních týdnů: hrajeme jako tým," doplnil útočník Jeff Halpern.

Na středeční večer nezapomene útočník Mike Ribeiro. Svým prvním hattrickem v NHL totiž zařídil vítězství Dallasu 4:1 na ledě Floridy. Ribeiro nejprve v 40. minutě vstřelil vítězný druhý gól, v úvodu třetí třetiny zvýšil na 3:1 a 26 sekund před třetí sirénou skóroval díky trefě do prázdné branky potřetí.

"Už jsem sehrál spoustu zápasů, kdy jsem dal dva góly třeba hned v první třetině, ale nikdy jsem to nedokázal dotáhnout až k hattricku. Je to vážně těžká věc a mám radost, že jsem se konečně dočkal," uvedl Ribeiro, který letos hraje svou devátou sezonu v NHL.

Tomáš Vokoun si v brance Panterů připsal 21 zákroků. Florida poprvé v lednu nezískala v zápase ani bod a v tabulce Východní konference jí patří devátá příčka se ztrátou jediného bodu na poslední postupové místo do play off.

Sérii osmi porážek ukončili hokejisté New Yorku Islanders, kteří porazili Anaheim 2:1. Ostrovanům stačilo na vítězství pouhých čtrnáct střel, o branky se už v první třetině postarali Kyle Okposo a Kurtis McLean. Hvězdou večera se stal brankář Islanders Yann Dannis, který zlikvidoval 39 střel a při svém sedmém startu si připsal premiérové vítězství v sezoně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články