Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Brněnská vláda nad extraligou pokračuje. Kometa obhájila titul a má rekord

Jméno krále extraligy na Masarykově poháru bude podruhé v řadě stejné, Kometa Brno. Jihomoravané o obhajobě titulu rozhodli už v pátém duelu na ledě Třince, kde zvítězili 4:1, a stejným poměrem ovládli i celou finálovou sérii. Brňané zároveň 13. získaným titulem vytvořili nový rekord. 

V čele historické tabulky šampionů nejvyšší soutěže se Kometa, která se loni vrátila na trůn po 51 letech, osamostatnila před Duklou Jihlava. Ta s 12 tituly krakovala od roku 1991. Zopakovat triumf dokázali Brňané jako první klub od roku 2007, kdy přebírala zlato druhý rok za sebou pražská Sparta.

Suverén vyřazovacích bojů posledních dvou let vedl už v 17. minutě 3:0, dvanáctou výhru ze čtrnácti duelů letošního play-off si zkušeně pohlídal a znovu získal Masarykův pohár.

Kometa vykročila za čtvrtou výhrou v sérii v řadě už ve 25. vteřině utkání. Hruškovu střelu z levého kruhu vyrazil Hrubec tak nešťastně, že se od Krajíčkovy brusle odrazil puk před prázdnou branku, a Radim Zohorna snadno otevřel skóre. Oceláři mohli odpovědět při Čermákově vyloučení, ale na Ciencialovu přihrávku nedosáhl Svačina a v šanci neuspěl ani Ondřej Kovařčík.

Kometa svou první přesilovku v utkání při pobytu Polanského na trestné lavici zužitkovala. V deváté minutě nabil Krejčík za levý kruh Nečasovi, který se trefil přesně k protější tyči. Snížit se pokoušel z dorážky Petružálek, jehož pak povalil Barinka, ale Třinec početní výhodu nevyužil.

A další přesilová hra po dalším faulu kapitána Čermáka dopadla pro Třinec ještě hůře - Kometa v oslabení zvýšila na 3:0. Hynek Zohorna sice v přečíslení dvou na jednoho neprotlačil první přihrávku na Malleta přes Svačinu, puk se k němu ale odrazil zpátky a nahození už skončilo za Hrubcem. Gól byl připsán před brankou operujícímu Malletovi.

Do druhé třetiny Hrubce vystřídal Hamerlík a Třinec se vrhl do ofenzivy, aby se pokusil vykřesat naději. Velkou šanci měl ve 24. minutě Vlach, ale Čiliak nejdříve zasáhl levým betonem a druhým pokusem třinecký centr trefil boční síť.

Oceláři v polovině utkání odolali při Marcinkově trestu, ale zdramatizovat vývoj se jim nedařilo. Na neprůstřelném Čiliakovi ztroskotal v 36. minutě i Svačina. Navíc Třinec nabídl soupeři další přesilovku po Jankově faulu.

V úvodu závěrečného dějství šli domácí pykat za špatné střídání a zvýšit mohl Haščák, který však ztroskotal na Hamerlíkovi. Boj Ocelářů proti defenzivě Komety byl dlouho marný. Třinec sáhl už téměř 11 minut před koncem k power play. V 50. minutě sebral Čiliakovi čisté konto střelou z pozice ze levým kruhem Jank, v té době byl Hamerlík zpátky v brance.

Kometa se vzápětí ubránila při Krejčíkově trestu a naděje definitivně sebral domácím v 56. minutě při pokračující hře bez brankáře Hynek Zohorna, který se s osmi trefami osamostatnil v čele tabulky střelců play-off. Stav už se nezměnil a Kometa se po loňském triumfu v domácím prostředí mohla tentokrát oddávat oslavám na soupeřově ledě.

HC Oceláři Třinec - HC Kometa Brno 1:4 (0:3, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 50. Jank (Polanský, Linhart) - 1. R. Zohorna (J. Hruška, O. Němec), 9. Nečas (Krejčík, M. Erat), 17. Mallet, 56. H. Zohorna (Nečas). Rozhodčí: Hodek, Hribik - Ondráček, Pešek. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 5200 (vyprodáno). Konečný stav série: 1:4.

Třinec: Hrubec (21. Hamerlík) - Krajíček, M. Doudera, D. Musil, Roth, Jank, Linhart - J. Petružálek, Roman Vlach, Rákos - Rudovský, Marcinko, Dravecký - Svačina, Polanský, Adamský - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Cienciala - od 21. navíc Kofroň. Trenéři: Varaďa a M. Zadina.

Brno: Čiliak - O. Němec, Barinka, Krejčík, Gulaši, Bartejs, Malec - M. Erat, J. Hruška, R. Zohorna - Haščák, P. Holík, Zaťovič - Mallet, Nečas, H. Zohorna - Dočekal, L. Čermák, Vincour - od 21. navíc Vondráček. Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný a Horáček.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články