Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

IIHF podpořila účast Rusů na olympiádě v Pchjongčchangu

Rada Mezinárodní hokejové federace (IIHF) na zasedání v Curychu podpořila účast ruských sportovců na únorových olympijských hrách v Pchjongčchangu. Vyslovila se proti variantě plošného vyloučení Rusů ze všech soutěží pod pěti kruhy kvůli dopingové kauze. Ruské hokejisty podobně podpořilo i několik hokejových svazů včetně českého.

Rada IIHF vyslovila jasný názor, aby bylo "čistým" sportovcům umožněno bojovat o olympijské medaile. "V případě ruských sportovců se stavíme proti kolektivnímu trestu. Ačkoliv uznáváme, že je potřeba bojovat proti dopingu ve sportu, účast na olympijských hrách by neměla být zapovězena všem kvůli jednání několika jedinců," uvedla IIHF v prohlášení.

Domnívá se, že by rozhodnutí MOV o plošném trestu mohlo poškodit i hokej samotný. "Úloha Ruska v růstu a rozvoji ledního hokeje nemůže být podceňována. Tahle země tvoří pilíř, na němž leží odkaz našeho sportu," stojí v prohlášení.

"Chtěli jsme Mezinárodnímu olympijskému výboru jasně ukázat náš postoj, že jsme proti kolektivnímu trestu, který by potrestal neoprávněně spoustu ruských sportovců, kteří nemají s dopingem nic společného," řekl prezident IIHF René Fasel.

Stejný postoj jako IIHF má Český svaz ledního hokeje a také švédská či finská federace. "Doporučujeme IIHF, aby tlumočila MOV, že nejsme pro paušální postih všech sportovců. Každý sportovec, pokud je právoplatně usvědčen z dopingu, by měl být potrestán podle platných řádů, nicméně odmítáme kolektivní vinu," řekl generální sekretář svazu Martin Urban. "Když to přeženu: Jestliže někdo udělá faul, přece nevyhodím z ledu celou pětku," dodal.

Definitivně rozhodnout o ruské účasti v Pchjongčchangu by měl MOV 5. prosince. Podle některých zdrojů sílí spekulace, že povolí Rusům závodit na ZOH pod neutrální vlajkou, což by ale mohlo vést k ruskému bojkotu olympiády.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články