Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Draisaitl se od Edmontonu dočkal štědré smlouvy. Pomůže to i Pastrňákovi?

Edmonton/Boston – Jedna z otázek, která by měla pomoci k dotažení smlouvy Davida Pastrňáka s Bostonem, je vyřešena. Němec Leon Draisaitl, jenž podobně jako český reprezentant loni prožil v NHL zatím nejlepší sezonu, podepsal s Edmontonem nový osmiletý kontrakt s průměrnou roční mzdou 8,5 milionu dolarů. Nyní se tak čeká, že živo začne být i kolem Pastrňáka.

David Pastrňák z Bostonu slaví další branku s Bradem Marchandem
zdroj: ČTK/AP autor: Michael Dwyer

Spojuje je hned několik věcí. V občanském průkaze jim stále svítí věk 21 let, poslední ročník zámořské NHL pro ně byl jasně nejlepším v kariéře a oba se stali po sezoně chráněnými volnými hráči. Z dvojice David Pastrňák, Leon Draisaitl má o budoucnosti však zatím jasno jen ten druhý.

Německá hvězda se po dlouhém jednání s Edmontonem dohodla na nové smlouvě a může si mnout ruce. Jednadvacetiletý centr, který při své třetí sezoně v NHL nasbíral v základní části 77 bodů za 29 gólů a 48 asistencí a v play-off jich přidal dalších 16, si vysloužil pěkný obnos na dalších 8 let.

Na první pohled by se mohlo zdát, že českému hokejistovi může být balík pro Draisaitla jedno. Pravdou ale je, že právě na dotažení kontraktu mezi Oilers a německým reprezentantem čekali jak Pastrňákovi zástupci, tak i Boston. Měl totiž naznačit, do jakých výšek by mohly požadavky obou stran mířit.

Větší radost z Draisaitlova kontraktu tak může být v táboře českého křídla. Bruins podle informací ze zámoří už dříve nabízeli smlouvu na 6 let s průměrným platem 6 milionů na sezonu, což se ovšem nelíbilo zástupcům Pastrňáka.

Je nám líto, video expirovalo.
Draisaitl dostal nový kontrakt od Edmontonu, což by mohlo pomoci Pastrňákovi

"Momentálně jsme stále ve fázi jednání. Nějaké návrhy už byly zmíněny, ale zatím se neshodujeme. Jsme trochu na mrtvém bodě," řekl pro idnes.cz hráčův agent Aleš Volek.

Nyní má Pastrňák a jeho tým v ruce silný argument, proč by si měl vysloužit od Bruins daleko větší obnos. S Draisaitlem má společnou i další věc. I on byl druhým nejproduktivnějším hráčem týmu a druhou pozici zaujal také mezi střelci (70 zápasů, 34 gólů, 36 asistencí).

Dlouhé handrkování každopádně v zámoří vzbudilo velký zájem a internetem se prohnal i názor analytika NHL Network a bývalého agenta Briana Lawtona, jenž prohlásil, že by ho nepřekvapila výměna Pastrňáka. To mezi fanoušky Bruins vzbudilo emotivní reakce, jelikož dříve takto přišli o talentovaného obránce Dougie Hamiltona či útočníky Phila Kessela s Tylerem Seguinem.

Generální manažer Bruins Don Sweeney celou kauzu uklidňoval, že česká hvězda nikam nepůjde. Sám si ovšem musí být vědom, že ho nadále čekají tvrdá jednání. Nejlepším placeným hráčem Bostonu je v současnosti David Krejčí, který bere 7,25 milionu dolarů a v zámoří se píše, že "Medvědi" Pastrňákovi plat podobný Draisaitlovi určitě chtít dát nebudou.

Novinář CSN Joe Haggerty ale tuší, že čas v současnosti hraje právě pro Pastrňáka. "S blížící se sezonou nebude mít Boston na výběr. Nemůže do ní vstoupit takhle oslaben. Bude muset navýšit nabídku. Pastrňákův tábor v tomhle boji bude mít každým dnem navrch," prohlásil.

Sám Pastrňák zůstává zatím v klidu a vše nechává v rukou svých agentů. "Já pouze čekám, co přijde. A nechávám úplně všechno na mém agentovi, aby komunikoval s klubem. Já se soustředím výhradně na to, abych byl co nejlépe připravený na novou sezonu," prohlásil nedávno.

Dá se tušit, že na smlouvu si český forvard ještě pár dní bude muset počkat. Jisté ale je, že 925 tisíc dolarů ročně, které doposud bral díky nováčkovské smlouvě, mnohokrát nabobtná. A díky Draisaitlovi možná nakonec více než sám čekal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články