Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

České Budějovice přišly o postupovou naději, hokejová Slavia naopak uspěla

České Budějovice - Ve čtvrtém kole Ligy mistrů podlehli hokejisté Českých Budějovic ruskému klubu Salavat Julajev Ufa 0:3, a ztratili tak naději na postup do další fáze soutěže. Naopak hokejisté Slavie pokračují ve spanilé jízdě Ligou mistrů a vyhráli i svůj třetí zápas v nově vzniklé klubové soutěži. O výhře 5:4 na ledě Linköpingu dnes rozhodl v 49. minutě v oslabení Jiří Doležal a slávisté vedou tabulku o čtyři body před Curychem. 

Jihočeši na domácím ledě propadli  

Semifinálovou účast si zajistil dnešní soupeř Českých Budějovic. Své vystoupení v premiérovém ročníku Ligy mistrů zakončí Mountfield ve středu 19. listopadu na ledě Slovanu Bratislava.  

Zápas začali Jihočeši proti favorizovanému soupeři přesně tak, jak nechtěli - zbytečným oslabením za příliš mnoho hráčů na ledě. Ve velké šanci se během následné přesilovky objevil Vorobjov, tváří v tvář Turkovi však netrefil dobře kotouč. Domácí si odpověď schovali na desátou minutu, kdy Bílek hledal v dobré pozici ještě Veselého, ten ale prudkou přihrávku u pravé tyče Jerjomenkovy svatyně minul.

Ve 12. minutě ruský tým využil za pouhých osm sekund toho, že na ledě bylo při hře čtyř proti čtyřem více prostoru. Kutějkin nahodil puk před Turka, kde ho nezvládl odpálit do bezpečí Gřegořek a Medveděv otevřel skóre. Chvilku na to se za střelou Kirilla Kolcova z otočky z mezikruží Turek jen bezmocně ohlédl, zachránila ho však jeho levá tyč.

Před chybami spoluhráčů však oporu Mountfieldu nemohlo pár vteřin nato ochránit nic. Zbytečnou ztrátu kotouče ve středním pásmu mohl ještě napravit Kůrka, i on si ho ale nechal sebrat, před Turka se dostal zcela sám uzdravený navrátilec do sestavy hostí Mikeska a Ufa vedla po jeho přesném zakončení pod horní tyčku již 2:0.

Ve druhém dějství se obraz hry nijak nezměnil, jen hosté už se netlačili tolik do zakončení a proti neškodným domácím se hokejem především bavili. Ve 24. minutě minul Konstantin Kolcov při přesilovce po rychlé předávce puku jen těsně Turkovu klec, ale hosté nemuseli dlouho litovat, poněvadž osm vteřin před skončením téže početní výhody přidal třetí gól do odkryté branky Vorobjov.

"Bokroš ven!"

V polovině základní hrací doby se pokusil pohotovou ranou nad ledem překvapit Jerjomenka Bílek, ruský reprezentační gólman si však poradil a stejně tak si na něm vzápětí vylámali ve skrumáži zuby i Kuchejda a Vak. Více již nevydrželo publikum v Budvar Areně a pokřikem "Bokroš ven!", který se do konce zápasu ještě několikrát opakoval, dalo jasně najevo, co si myslí o současném stavu českobudějovického mužstva. Pár vteřin před druhou sirénou ještě trefil Radulov svou tečí tyčku.

Do třetí dvacetiminutovky dostali v obou brankách příležitost náhradníci; za Turka zaskočil Horčička a trenéři Ufy nechali místo bezchybného Jerjomenka zachytat také Tarasova. Toho prověřil ostrou ranou švihem Duda, ale bez úspěchu. V 52. minutě zůstal na ledě ležet zadák hostí Blaťák, Kuchejda se i díky tomu dostal až před Tarasova, puk po jeho střele do tyče putoval podél brankové čáry, ale neocitl se celý za ní, což vzápětí potvrdil také videorozhodčí.

Jedinečnou příležitost na dosažení alespoň čestného úspěchu měli Jihočeši v 55. minutě, kdy jim Kutějkin svým přestupkem proti pravidlům dopřál 55 sekund dvojnásobné početní výhody. Tarasov však chytal stejně spolehlivě jako jeho předchůdce Jerjomenko. Hosté tak bez problémů dokráčeli k jednoznačné výhře, která je posunula do semifinále soutěže.

Slavia má semifinále blízko

Tým kouče Vladimíra Růžičky získal prémii 50 tisíc eur za vítězství. Švédský tým vedený českým trenérem Slavomírem Lenerem a s českými útočníky Jaroslavem Hlinkou a Janem Hlaváčem naopak definitivně ztratil i teoretickou naději na postup do semifinále.

Zápas začal až v 19:50, s desetiminutovým zpožděním oproti původnímu plánu, protože při rozbruslení prasklo za slávistickou brankou plexisklo. Do první šance se dostal už po půlminutě Hlinka, ale česká opora Linköpingu gólmana Svobodu nepřekonala.

Hra se v úvodu rychle přelévala z jedné strany na druhou. Domácího gólmana Jonase Franssona nejdříve ohrozili Tomica s Jelínkem a v 3. minutě v největší šanci nezamířil po Beránkově akci přesně Vondrka.

Slávistický gólman zlikvidoval betonem pokus Kanaďana Beaudoina, který se v pondělí v lize střelecky naladil hattrickem proti Skelleftee, Hlinkův pokus vyrazil Svoboda lapačkou. Pak hráli domácí po faulu Jebavého přesilovku, ale v ní vystřelil od modré čáry Žižka a gólman Linköpingu puk jen vyrazil k osamocenému Sklenářovi, který střelou k pravé tyči otevřel skóre.

Potom byl v úniku faulován Červenka, ale Linköping se v oslabení ubránil. Lídr švédské Elitserien nehrál podle svých představ a Slavia dostávala hodně prostoru. Při přečíslení tří na jednoho zastavil zakončujícího Tomicu nedovoleně Surový, vzápětí šel pykat i Eriksson a Novák v 15. minutě přesilovce pěti proti třem zvýšil.

Švédové dvakrát faulovali Hlinku, Slavia ale šance neproměnila 

V závěru úvodního dějství se po dvou faulech na Hlinku dostali domácí z oslabení až do 54 vteřin trvající výhody pěti proti třem. Tato přesilovka, rozdělená přestávkou, Lenerovu týmu ještě k gólu nepomohla, ale v 23. minutě už zůstal před Svobodou osamocený kapitán Eriksson a Perssonovu přihrávku proměnil. Slavia ale za 58 sekund odpověděla, když Červenka po kličce našel z mezikruží přesným bekhendem volné místo pod vyrážečkou Jonase Franssona.

Švédský vicemistr se ale v druhé části zvedl a v 26. minutě znovu snížil. Nejdříve po Hlinkově výzvě Beaudoin zblízka trefil jen tyč, ale v pokračující akci už slovenský obránce Majeský zamířil přesně. Linköping se pak bez potíží ubránil při trestu Surového a sám v přesilovce mohl vyrovnat. Po akci Fernholma Svoboda svůj tým podržel po Perssonově zakončení a potom skončila Petterströmova teč na horní tyči.

Růžičkův tým vzápětí ještě ubránil vyloučení za příliš mnoho hráčů na ledě, ale Vašíčkův faul už domácí potrestali. Deset sekund před koncem přesilovky se prosadil před brankovištěm Beaudoin.

Slavia znovu udeřila v oslabení

Vstup do závěrečného dějství vyšel také Linköpingu. Po 87 sekundách hry Eriksson využil svého prostoru u levé tyčky slávistické branky a svou druhou trefou v utkání se postaral o obrat. Další možnost měl Zaricksson. Jenže v 46. minutě opět zaúřadovala druhá slávistická řada. Červenka po rychlém přechodu do útoku uvolnil Bednáře, který rychlou střelou trefil puk k pravé tyči dříve, než se stačil gólman Linköpingu přemístit.

Navíc v 49. minutě Slavia znovu udeřila v oslabení. V akci dva na jednoho se po kombinaci s kapitánem Beránkem vrátil Slavii vedení Doležal. Pražané pak čelili tlaku při Vašíčkově vyloučení, ale odolali. V 55. minutě se dostal do úniku Červenka, avšak tentokrát neuspěl. Náskok mohli hosté pojistit v přesilovce, švédský tým se ubránil, ale v závěrečném náporu při power play už na výsledku nic nezměnil.

Výsledek - skupina C:

Mountfield České Budějovice - Salavat Julajev Ufa 0:3 (0:2, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 12. Medvěděv, 16. Mikeska (Konstantin Kolcov), 25. Vorobjov (Těreščenko). Rozhodčí: Hansen (Nor.), Kurmann - Fluri, Muller (všichni Švýc.). Vyloučení: 6:7. Využití: 0:1. Diváci: 4109.

Výsledek - skupina D:

Linköping HC - Slavia Praha 4:5 (0:2, 3:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 23. Eriksson (Persson), 26. Majeský (J. Hlinka), 39. Beaudoin (Surový), 42. Eriksson (Fernholm, Petterström) - 6. Sklenář (Žižka), 14. J. Novák (Kadlec, Červenka), 24. Červenka (Bednář, Vašíček), 46. Bednář (Červenka, Tomica), 49. Doležal (Beránek). Rozhodčí: Rönn, Partanen (oba Fin.) - Gienke, Pedersen (oba Nor.). Vyloučení: 5:8. Využití: 1:1. V oslabení: 0:2. Diváci: 6000.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články