Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hokejisté díky gólům ve třetí třetině porazili Švédsko 4:1

Helsinky - Především výborný výkon ve třetí třetině pomohl českým hokejistům k výhře 4:1 nad Švédskem v jejich druhém vystoupení na turnaji Karjala. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky nastříleli soupeři v závěrečné dvacetiminutovce čtyři branky, a mají tak šanci vyhrát úvodní klání seriálu Euro Hockey Tour, které v Helsinkách vyvrcholí v neděli.

zdroj: ČT4

Kouč Růžička udělal oproti duelu s Finskem změny ve složení všech útočných formací a do branky poslal Kopřivu. Kladenský gólman měl v úvodu duelu více práce než jeho protějšek Gustavsson, žádnou vytouženou šanci Švédů ale řešit nemusel. Oba celky hrály od prvního buly v pohybu, snažily se rychle kombinovat, ale přelstít obranu soupeře se jim nedařilo.

Do prvních příležitostí se ve 4. a 8. minutě dostal Nordsqvist, Kopřiva však byl v obou případech připravený. Později si na gólmana s nejlepšími statistikami v české extralize nepřišel ani Fabricius. Češi se osmělili až v 10. minutě, kdy Gustavssona prověřil Irgl. Neuspěl však stejně jako později Klepiš. K otevření skóre oběma celkům nepomohly ani zkrácené přesilové hry.

Do druhé části vstoupili mnohem aktivněji čeští hráči, neustále se tlačili do útočného pásma, gólové příležitosti se jim ale vypracovat nedařilo. Při vyloučení Skuhravého naopak Kopřivu vyzkoušeli obránci Lidström a Timander nepříjemnými střelami od modré.

V polovině řádné hrací doby navíc Seveřané převzali i iniciativu a byli nebezpečnější než Češi. Ve 32. minutě se na kladenského gólmana, jenž chytal teprve třetí duel v reprezentačním dresu, řítil osamocený Fabricius, Kopřiva však jeho pokus vyrazil. A poradil si i s nebezpečnou střelou Nilsona o pár vteřin později.

Ve 36. minutě se však již Švédsko do vedení dostalo. Hannula připravil v rychlém protiútoku ideální pozici pro Thörnberga a opora mistrovského HV 71 neměla problém usměrnit puk do odkryté branky. Česko ale dokázalo rychle odpovědět, přesilovou hru na konci druhé třetiny sice Růžičkovi svěřenci nevyužili, ale ve 43. minutě překonal gólmana Färjestadu po Vampolově přihrávce Hořava.

Poté sice mohl dostat Hannula do vedení opět Seveřany, ale udeřilo na druhé straně. Gustavssona překonal po rychlém protiútoku, který založil přesnou přihrávkou z obranného pásma Rachůnek, po Čajánkově přihrávce Irgl. Ještě veseleji mohlo být Čechům, kdyby v 51. minutě proměnil svou příležitost Vašíček.

V přesilové hře ale poté přidal třetí branku Nedorost a Češi si bezpečně dokráčeli po tříbodový zisk. Jejich výhru navíc ještě brankou podtrhl kapitán Čajánek hrající 130. zápas v národním týmu. Před svým závěrečným vystoupení proti Rusku mají Češi šanci celý turnaj vyhrát.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články