Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Češi povzbuzení výhrou nad Švédskem si brousí zuby na skalp Finů

Helsinky - V předchozích letech se česká reprezentace na turnaji Karjala trápila, po čtvrteční výhře nad Švédskem si ale Češi tentokrát věří a chtějí nechat zapomenout na neúspěchy z minulých let. Proti domácímu Finsku už bude chybět Jan Kovář, po němž kapitánskou pásku převezme Jakub Jeřábek, v brance nastoupí Šimon Hrubec. Přímý přenos utkání Česko – Finsko můžete sledovat od 16:05 na ČT sport a našem webu.

Hokejová reprezentace
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Současný výběr už čtvrteční plzeňskou výhrou 6:3 nad Švédskem dokázal dorovnat celkový tříbodový zisk, na který dosáhl v posledních třech ročnících turnaje, jež se odehrály od dosud jediného českého triumfu v roce 2012. Na sever Evropy tak dorazila česká výprava plná odhodlání a v dobrém rozpoložení. Finové naproti tomu mají co dohánět, do turnaje vstoupili výraznou porážkou 1:5 s Ruskem.

"Finové se budou chtít docela určitě rehabilitovat. Ta porážka je pro ně nepříjemná, hrají v domácím prostředí," řekl asistent trenéra Jiří Kalous. "Bude to s nimi klasicky těžký zápas. Mají výborně organizovanou obranu, přes kterou není snadné se probíjet. Spoléhají spíše na rychlé protiútoky a brejky," doplnil Kalous.

I přes radost z dobrého výkonu se Švédy se trenéři chtějí zaměřit na lepší práci v defenzivě. Tři obdržené góly považují za zbytečný luxus. I s ohledem na to, jak je Švédové vstřelili. "Seděli jsme ještě večer, máme připravenou videoanalýzu naší hry. Udělali jsme tam nějaké chyby, které možná pramenily ze špatné komunikace mezi vrcholovým útočníkem a obráncem, na což jsme doplatili. Na to se určitě zaměříme," uvedl Kalous.

"Céčko" se přesouvá k Jeřábkovi

Kapitánem mužstva bude poté, co útočníka Kováře nechali trenéři v souladu s původní dohodou doma, obránce Jeřábek, jeden z hráčů s nejvíce reprezentačními starty v tomto výběru. Jeho zástupci jsou útočníci Marek Kvapil s Tomášem Zohornou.

"Kuba patří dnes už ke zkušeným hráčům, má svou pozici v týmu a je takový rozvážný. Má výborný nadhled a myslím, že i s ohledem na jeho působení na tým je to ta pravá volba," vysvětlil Kalous.

S mužstvem jsou již i zástupci Liberce, obránce Radim Šimek a forvard Michal Bulíř, kteří dostali na čtvrtek volno po úterním duelu Ligy mistrů s Vítkovicemi. Jandač uvažoval, že Bulíř v první formaci s Lukášem Radilem a Dominikem Kubalíkem nahradí Kováře, ale nakonec od této varianty upustil. Místo Kováře nastoupí v prvním útoku Roman Horák.

Furcha mezi tyčemi nahradí Hrubec. Reprezentační debut absolvuje Radan Lenc, který nastoupí ve čtvrtém útoku s dalším nováčkem Bulířem a Tomášem Hykou, jenž si odbyl premiéru ve čtvrtek v Plzni. "Kämpf bude připravený jako třináctý útočník a uvidíme i podle vývoje zápasu. Jestli bude prostor, rád bych ho zapojil," uvedl Jandač.

Místo zraněného zadáka Petra Zámorského nastoupí v dvojici se Šimkem Doudera.

Předpokládaná sestava ČR:

Hrubec - J. Jeřábek, Polášek, M. Doudera, Šimek, Rutta, Dietz, T. Pavelka - Radil, Horák, D. Kubalík - Jarůšek, Filippi, Kvapil - P. Holík, R. Hanzl, T. Zohorna - Hyka, Bulíř, Lenc - Kämpf.

Útok na turnajový triumf

Vyhrát celý turnaj se podařilo pouze při výluce NHL. "Možné je ale všechno. Když budeme opravdu plnit, co nám řeknou trenéři a budeme hrát jako proti Švédsku, tak si myslím, že ty šance jsou docela velké," uvedl Hrubec.

"Švédy jsme naší aktivitou a také chytrostí donutili k chybám. Jestli budeme takhle hrát i nadále, bude to dobré. A můžeme pomýšlet vysoko," konstatoval Jeřábek. "V Hartwall Areně je trošku širší kluziště. Nevím, jestli to nějak změní náš styl hry. Já doufám, že budeme hrát pořád takhle stejně agresivně a sebevědomě," doplnil obránce Jan Rutta.

Ve čtyřech vzájemných soubojích během minulé sezony mělo navrch Finsko, které vyhrálo tři zápasy. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články