Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Od listopadového debutu k pozici jedničky na MS? Bylo by to pěkné, uznává Furch

Oulu – Je to teprve půl roku, co si poprvé vyzkoušel, jaké je to chytat v dresu seniorské reprezentace. Dominik Furch je však v současnosti blízko daleko většímu osobnímu úspěchu. Na blížícím se mistrovství světa má solidní šanci stát se českou brankářkou jedničkou. Pokud nenastane něco neočekávaného, mělo by se rozhodnout mezi ním a Pavlem Francouzem. Sám gólman Omsku však nechce nic zakřiknout a jeho hlavním cílem zatím zůstává nominace na šampionát.

Dominik Furch
zdroj: ČTK autor: Zavoral Libor

"Je to pěkná pozice, uvidíme, jak to dopadne," řekl s úsměvem Furch k možnosti, že bude na šampionátu jedničkou. Z NHL souhlas ke startu na šampionátu nedostal Ondřej Pavelec z Winnipegu a kouč Vladimír Vůjtek uvedl, že má určité indicie, že ani v případě vyřazení v 1. kole play-off nebude moci počítat s Petrem Mrázkem z Detroitu ani Michalem Neuvirthem z Philadelphie.

"Popravdě jsem to dění v zámoří nijak moc nesledoval. Já jsem prostě byl rád, že jsem tady mohl být. V podstatě jsem to ani nijak nechtěl sledovat, protože jsou to věci, které člověk neovlivní. Dopadlo to takhle," okomentoval vývoj Furch.

V závěrečné přípravě se tak bude rozhodovat, zda si o klíčovou pozici řekne Furch či Francouz, jenž má za sebou po odchodu z mistrovského Litvínova také premiérovou sezonu v KHL v barvách Čeljabinsku. V této sezoně odchytal Furch v reprezentaci šest zápasů, nejvíce ze všech gólmanů. "To je pravda, na druhou stranu má Francík celkově odchytáno víc, takže celkově těžko říct. Spíš bude záležet na té aktuální formě," myslí si Furch.

Když v listopadu debutoval, myšlenky na šampionát jej vůbec nenapadly. "Byl jsem rád, že vůbec přišla první šance, takže takový závěr se mi v hlavě vůbec nezobrazil," řekl Furch, jenž už předtím byl na dvou reprezentačních akcích v letech 2013 a 2014, ale prvního startu se dočkal až v Helsinkách proti domácímu Finsku.

Přesto nechce při současném vývoji situace nic zakřiknout ani s tím, že jej čeká premiéra na první velké mezinárodní akci v kariéře. "Stát se může cokoliv, takže asi si budu moct říct, že se to povedlo, až opravdu mistrovství začne a já budu s týmem tam," uvedl účastník světových šampionátů hráčů do 18 i do 20 let.

Je nám líto, video expirovalo.
Reprezentace odletěla do Finska i s uzdraveným obráncem Kolářem

Z rodinných důvodů se tento týden z boje o mistrovství světa po čtyřech týdnech přípravy omluvil Jakub Kovář z Jekatěrinburgu, který čeká přírůstek do rodiny a chce být před porodem nablízku manželce. "Tak se to vyvinulo. Čekají prcka, dá se to pochopit," řekl Furch.

Trio gólmanů v přípravě podle něj drží pospolu a do party místo Kováře nyní mají Furch s Francouzem nově povolaného Matěje Machovského z Plzně. "Máme pořád takovou dobrou partu, řešíme spolu všechno možný a jsme dobře naladění. To pomáhá," pochvaluje si Furch kamarádskou atmosféru.

Ve čtvrtek nastoupí proti Finsku, proti kterému chytal i oba předešlé zápasy v sezoně. Po debutu v Helsinkách (1:2) se představil proti Suomi i v prosinci v Praze při Channel One Cupu (0:3). "Herně ty zápasy nebyly špatné, ale na vítězství jsme nedosáhli, takže už je na čase. Na Karjale byla ve Finsku super atmosféra, tak věřím, že bude i teď a odehrajeme dobré zápasy," dodal Furch.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články