Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Kempný si vzal z Omsku věci a sní o NHL. Momentálně ale myslím na MS, řekl

Velké Popovice - Zcela v jiné pozici než loni se hokejový obránce Michal Kempný z Omsku zapojil do přípravy české reprezentace na mistrovství světa. Minule se potýkal na konci sezony v Kometě Brno se zraněním a pak se ve svém premiérovém roce v národním týmu na soupisku pro domácí šampionát nedostal. Letos přijel jako jedna z předpokládaných opor, která má už jistý start na zářijovém Světovém poháru v Torontu. A po konci smlouvy v Avangardu si zřejmě bude vybírat z nabídek z NHL.

 

"Já bych se nepovažoval za lídra obrany, ale samozřejmě ta pozice je jiná než loni. Minulou sezonu jsem debutoval v národním týmu. Za ten rok nebo dva jsem se tady nějakým způsobem vypracoval," řekl Kempný. V širším kádru kouče Vladimíra Růžičky na šampionátu v Praze byl, ale nakonec na něj místo nezbylo.

Letos je všechno jinak. Budoucí trenér reprezentace a současný asistent Vladimíra Vůjtka staršího Josef Jandač zařadil pětadvacetiletého odchovance Hodonína na začátku března mezi první šestnáctku vyvolených pro Světový pohár. Je proto jasné, že pro stavitele národního týmu hraje Kempný důležitou roli i pro světový šampionát v Rusku, kde bude na velké mezinárodní akci debutovat.

"Samozřejmě se může stát cokoliv, ale momentálně jsem přijel na přípravu před mistrovstvím světa a chci odvádět ty nejlepší výkony, které se ode mě čekají. Prostě budu hrát, jak nejlíp umím," nechtěl Kempný předbíhat a předjímat svou roli v týmu. Po nominaci na prestižní turnaj v Torontu prožíval pocity překvapení, štěstí, dojetí a obrovské cti.

Vzhledem k tomu, že se spoluhráčem z Omsku Vladimírem Sobotkou jsou zatím vůbec jedinými nominovanými hráči ze všech výběrů z Evropy, mělo jejich zařazení do týmu ohlas. "Kluci to samozřejmě viděli, tak gratulovali. Samozřejmě se Sobem (Sobotkou) jsme se o tom taky pobavili a jsem strašně rád, že se to podařilo," vrátil se Kempný k potěšující zprávě.

Ve hře je nabídka z NHL

Po loňském odchodu z extraligy do KHL a vylepšení pozice v národním týmu může udělat Kempný i další krok vzhůru na klubové úrovni. Mohl by si splnit sen a vydat se do NHL, kde by se mohl jako nedraftovaný volný hráč domluvit s kterýmkoliv zájemcem bez omezení. Na konci dubna mu skončí kontrakt s Avangardem a nový neuzavřel.

"Nebudu říkat, že se ta šance nenabízí. To bych lhal, ale já to teď nechci nijak řešit, protože mám stále platnou smlouvu v Omsku a soustředím se na práci tady v reprezentaci. Potom se uvidí. Já jsem vždycky říkal, že NHL je můj sen. Všechno nechávám momentálně na agentovi. Co se bude dít dál, sám nevím," uvedl Kempný, který zaznamenal zájem ze zámoří už vloni.

Po sezoně v Omsku, v jehož dresu v 70 duelech včetně play-off nasbíral 25 bodů za sedm branek a 18 asistencí, může skauty upoutat i na mistrovství světa. "Momentálně to vůbec neřeším. Já bych chtěl odvádět co nejlepší výkony, abych byl spokojený já i ostatní. Co se stane potom, se uvidí," doplnil.

Z Omsku si odvezl všechny věci, aby byl připravený na variantu, že v klubu pokračovat nebude. "Prodloužení smlouvy v Omsku je také ve hře. Už během sezony chtěli prodloužit smlouvu, ale to jsem zatím nepodepsal. Kontrakt mi vyprší koncem dubna a pak se rozhodnu," řekl Kempný.

Mrzí jej, že v první sezoně v KHL nedošel s Avangardem dál než do čtvrtfinále. "Měli jsme tým na to, abychom hráli dál o ty nejvyšší pozice. Série s Ufou se od začátku vyvíjela docela špatně a prohrávali jsme 1:3 na zápasy. Ještě jsme to dokázali stáhnout na 3:3, ale bohužel v sedmém zápase jsme byli neúspěšní. Je to sport, co se dá dělat. Ufa má taky kvalitní kádr," řekl Kempný.

Omsku chyběl v play-off zraněný Sobotka, což se podle Kempného také projevilo. "Je to pro nás v Omsku klíčový hráč. Tím, že nemohl hrát, tak ta ztráta byla velká," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články