Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Kovář: Jiné ambice než titul s Magnitogorskem ani mít nemohu

Magnitogorsk/Praha – Nová sezona Kontinentální hokejové ligy klepe na dveře a Jan Kovář, jedna z ofenzivních hvězd soutěže, nemůže mít jiné ambice než ty nejvyšší. Ač se jemu ani jeho celku v přípravě příliš nedařilo, chtěl by český útočník pomoci Magnitogorsku po roční odmlce k návratu na trůn. "Ambice jsou úplně stejné jako každý rok. Což znamená, že nic jiného než Gagarinův pohár se tady nebere v potaz. Tím je to dané," prohlásil Kovář.

V přípravě Metallurg nijak nezářil, ale písecký rodák si z toho nedělá těžkou hlavu. "Bylo to takové - střídavě oblačno. Příprava nám určitě nevyšla jako třeba loni, ale samotná sezona je něco jiného. Bude důležité, jak nám vyjde začátek, abychom se co nejdříve chytili," přeje si Kovář.

Předpovídá, že okruh hlavních favoritů bude zase podobný jako v předchozích ročnících. "U nás ve Východní konferenci Kazaň, tentokrát bych mezi favority zařadil i Omsk, na druhé straně pak CSKA, Dynamo Moskva a samozřejmě obhájce Petrohrad. Tradiční jména," vypočítal Kovář.

Hráče samotné může těšit ustálená situace s oslabujícím rublem, která je tak výrazně zasáhla během minulého ročníku. "Uklidnilo se to tak, že to už neklesá, rubl zůstal sice na nižší hranici, ale s tím my hráči stejně nic neuděláme. Musíme se soustředit jen na hokej," podotkl Kovář.

Kéž by mi to střílelo jako v posledních dvou sezonách

Osobní cíle si do sezony nedává. "To nikdy nedělám, abych si dával nějaké konkrétní cíle. Ale nikdy dopředu nevíte, jak budete hrát, jestli vůbec budete hrát, jestli to všechno nezhatí nějaké zranění. Proto mi to přijde jako strašný nesmysl, abych si třeba řekl, že chci nasbírat tolik a tolik bodů," vysvětlil svůj postoj Kovář.

"Chci jít do každého zápasu s čistou hlavou, s odhodláním podat co nejlepší výkon a co možná nejvíce tak pomoci týmu, aby byl úspěšný," doplnila bývalá opora Plzně, s níž v roce 2013 vyhrál extraligu.

Přesto Kovář přiznal, že by se vůbec nezlobil, kdyby do třetice dokázal zkompletovat sbírku 68 kanadských bodů, které shodně nasbíral během základní části v obou dosavadních sezonách od svého vstupu do KHL. "Člověk má samozřejmě radost, když dá gól nebo povedenou nahrávku na něj. Ty dvě předchozí sezony vyšly parádně, kéž by to tak i pokračovalo."

Dobrým předpokladem pro to, aby tomu tak opravdu bylo, je pokračující spolupráce v jedné útočné formaci s ruskými hvězdami Sergejem Mozjakinem, který je i kapitánem "Magnitky", a Danisem Zaripovem. Budou opět postrachem soupeřů? "Kéž bychom opět byli a kéž by to znovu tak fungovalo. Určitě takhle zase znovu začneme a tým na nás bude spoléhat, pak už to bude jen na nás," konstatoval Kovář.

Snad se s Vůjtkem poznáme během sezony lépe

V létě se snažil především dobít baterky. "To byl hlavní cíl, protože ta předchozí sezona byla dlouhá, končilo se až po mistrovství světa, takže jsem si chvilku odpočinul a pak jsem se snažil udržovat doma, než jsem vyrazil sem na kemp," shrnul Kovář.

Účastník posledních tří světových šampionátů věří, že si i pod vedením nového realizačního týmu zpestří sezonu vystoupeními v dresu národního týmu. "Rusové měli stejné informace jako my doma, takže dobře věděli, proč odešel trenér Růžička. A pana Vůjtka tady ohromně uznávají, má tu obrovské jméno, vždyť tu vyhrál s Jaroslavlí dva tituly," připomněl Kovář.

S novým reprezentačním koučem se zatím příliš nezná. "Letos jsme hráli v Jihlavě proti Slovensku, které vedl. Ale třeba to vyjde a v sezoně se poznáme ještě o něco více," uzavřel s úsměvem Kovář. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články