Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Ruské hvězdy, nebo americké mládí? Velmoci se utkají o finále

Praha - Spojené státy ještě nikdy v historii novodobých světových šampionátů, které se hrají systémem play-off, nepostoupily do finále. Nyní k tomu mají velkou příležitost, v semifinále totiž hrají s Ruskem, s nímž se jim v základní skupině dařilo, Američané vyhráli 4:2. Zopakovat úspěch však bude velmi složité, sborná od prohry nabrala dech, navíc její kádr posílí hvězdný útočník Alexander Ovečkin. Utkání USA - Rusko sledujte živě od 18:45 na programu ČT sport a webu mshokej.cz, komentují Robert Záruba a Martin Hosták.

Hokejisté USA slaví gól proti Rusku
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Rusové prohráli sice ve svém třetím vystoupení na turnaji právě s Američany 2:4, ale postupně své výkony zlepšovali. Pocítili to ve čtvrtfinále i Švédové, které svěřenci kouče Olega Znaroka poslali domů po výhře 5:3. Nyní mohou s Američany zúčtovat. Třeba i za výprask 3:8 z dva roky starého čtvrtfinále v Helsinkách, kdy se oba celky potkaly v play-off MS naposledy. Nyní to jsou přesně na den dva roky.

"Jsem nadšený z toho, že na nás vyšli právě Američané," netajil útočník Viktor Tichonov. "Přesně to jsme chtěli, protože pokaždé, když s někým prohrajete, tak chcete vždy co nejdříve dokázat, že umíte zahrát lépe a porazit ho. Naše šance nadešla a my z toho utkání musíme vyjít jako vítězové," doplnil Tichonov.

Tým před důležitým bojem posílil hvězdný Alexandr Ovečkin. "Každému týmu, v němž hraje, pomáhá silou, góly i svou vůdčí osobností," řekl Tichonov. Znarok přiznal, že se zařazením Ovečkina dlouho váhal. "Bylo to těžké rozhodování, jestli na čtvrtfinále dopsat obránce, nebo čekat na Ovečkina. Sám mi zavolal a řekl, že letí i bez všech lékařských prohlídek. Vím, jak ho využít," ujistil Znarok.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švédsko - Rusko

Američané získali medaili poměrně nedávno, z roku 2013 mají bronz, ale lepší než třetí byli naposledy v roce 1960, kdy se jakožto vítězové olympijských her v kalifornském Squaw Valley stali zároveň i mistry světa. Úspěchem v alespoň jednom ze dvou zbývajících zápasů na šampionátu mohou také dosáhnout na dosud zapovězený milník osmi vítězství na jednom MS.

Výhrou ve čtvrtek proti Švýcarům vyrovnali rekordních sedm výher z MS 2013 a 1939. V obou případech to stačilo na cenný kov - bronz a stříbro. "Myslím, že ve čtvrtfinále jsme předvedli po všech stránkách opravdu solidní výkon. Tento tým pokračuje v hledání cesty k vítězství a já jsem na něj skutečně hrdý," prohlásil trenér Todd Richards.

Jeho svěřenci se nijak netají tím, jak rádi by okusili atmosféru finále a nikoli jen "duelu zklamaných", jak se občas zápasu o třetí příčku přezdívá. "Když máte tu příležitost si o zlato zahrát, tak ji rozhodně chcete naplnit a vytěžit z toho co možná nejvíce," uvedl odhodlaně útočník Brock Nelson, ofenzivní lídr týmu s devíti body za šest gólů a tři finální přihrávky.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články