Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Deset gólů, krásný hokej a famózní obrat. Kanada v dramatu zdolala Švédy

Praha – Po první třetině prohrávali o tři branky, ale dokázali srovnat. Po druhé třetině, ale opět byli o gól pozadu. Kanadští hokejisté ovšem znovu dokázali vyrovnat a nakonec krásný a dramatický duel se Švédskem také obrátili. V souboji dosud neporažených celků zvítězili 6:4 a slaví čtvrté vítězství na mistrovství světa. Zároveň si pojistili vedení ve skupině A.

Duel Švédska s Kanadou již dopředu budil mezi fanoušky a odborníky velké očekávání. Střetly se totiž celky, které kromě toho, že patří k největším favoritům šampionátu, do vzájemného měření sil neprohrály, nasázely nejvíce branek a vždy v utkání vstřelily vedoucí branku.

Velkým favoritem byl i přes podobné statistiky zámořský tým, jenže mnohem lépe začali Švédové, kteří se během prvních momentů dostali do dvou nadějných pozic. Lindströmovu ránu ale zblokoval jeden z obránců a Lindholma vychytal Smith. Reprezentace Tre Kronor toho však nemusela dlouho litovat. V páté minutě si u zadního mantinelu vyměnili puk Eriksson s Landerem, druhý jmenovaný najel před brankoviště a poslal žlutomodré do vedení.

Vlažně hrající Kanadu ovšem ani tento budíček neprobral. Kromě dobré dvojité možnosti Crosbyho si nic nevytvořila. To Švédové byli i nadále velice nebezpeční, k čemuž jim pomáhalo dobré napadání a rychlost. Smith odolával dlouho, ale v osmnácté minutě už ani on nedokázal zasáhnout na rychlý brejk, po němž Klefboom nahodil puk a od Raskovy brusle doputoval puk za brankou čáru.

Hororová třetina pro Kanadu pokračovala a za osmadvacet sekund inkasovala znovu. Přečíslení 2 na 1 vyřešil ideálně Forsberg a ranou mezi betony Smitha zvýšil vedení svého týmu na rozdíl tří branek.

Po změně stran se javorové listy konečně začaly trochu probouzet a po dvou minutách byly blízko vyrovnání, když před Nilssonem vznikl velký závar a puk se kutálel kousek od brankové čáry, jenže Duchene ho nestihl dorazit. Švédsko se však úplně nestáhlo a Smith musel vytáhnout dva dobré zákroky proti Raskovi a Landerovi.

Mnohem aktivnější byli ale Kanaďané a vytoužené snížení přišlo v sedmadvacáté minutě. Po chybě Švédska v rozehrávce vznikl před Nilssonem další závar, který nakonec vyřešil střelou do odkryté brány Ekblad. A o pár chvil později bylo v táboře zámořského týmu ještě veseleji. Unikajícího Halla fauloval Klingberg a sudí nařídil trestné střílení, jež kanadská čtyřka pohodlně proměnila.

Švédsko odpovědělo na tlak soupeře nebezpečnou střelou, která jen těsně minula tyč. Další gól ale opět přidala Kanada. Ekblad od modré čáry tvrdě vypálil a Couturier tečí srovnal. Nerozhodný stav však vydržel pouze minutu. Pak o sobě dali vědět opět žlutomodří a tentokrát už gólově. Möller dostal pas na kruh a golfovým úderem převážil misky vah opět na stranu Švédů.

Do třetí části tak v horší pozici šli Kanaďané a podle toho vypadala také jejich hra. S přibývajícím časem čím dál více zvyšovali tlak a zejména u dvou příležitostí Toffoliho jim nechybělo příliš.

Švédové velké převaze zámořského celku dokázali vzdorovat až do jednapadesáté minuty. Crosby vybojoval v útočné třetině puk, nahrál Wierciochovi a obránce Kanady švihem nad lapačku Nilssona srovnal. Nerozhodný stav ani tentokrát netrval dlouho, jenže tentokrát se do vedení dostaly poprvé v duelu javorové listy. Hall přenechal puk Ennisovi, který zamířil přesně pod horní tyčku.

Reprezentace Tre Kronor v závěru zkusila ještě s výsledkem něco udělat a odvolala brankáře. Několik příležitostí si připravila, ale další branku nakonec přidala Kanada, když prázdnou branku trefil Seguin a zajistil zámořskému celku vítězství 6:4.

Švédsko - Kanada 4:6 (3:0, 1:3, 0:3)

Branky a nahrávky: 6. Lander (Eriksson, Granberg), 18. Rask (Klefbom, Lindholm), 18. F. Forsberg (Eriksson, Klingberg), 36. Möller (Sjögren, Ekman-Larsson) - 27. Ekblad (Burns, O'Reilly), 32. Hall z trest. střílení, 35. Couturier (Ekblad), 51. Wiercioch (Eberle, Crosby), 54. Ennis (Hall, Spezza), 59. Seguin (O'Reilly). Rozhodčí: Wehrli (Švýc.), Rönn - Puolakka (oba Fin.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. Diváci: 16 695.

Švédsko: Nilsson - Klefbom, Ekman-Larsson, Klinberg, S. Kronwall, Granberg, Ekholm - F. Forsberg, Lander, Eriksson - Lindström, Sjögren, Möller - Lindholm, Rask, Ericsson - Hjalmarsson, J. Lundqvist, Josefson. Trenér: Pär Marts.

Kanada: Smith - Burns, Hamhuis, Savard, Wiercioch, Barrie, Muzzin, Ekblad - Spezza, Crosby, MacKinnon - Seguin, Giroux, Ennis - Eberle, Duchene, Hall - Toffoli, O'Reilly, Eakin - Couturier. Trenér: Todd McLellan.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články