Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Napodruhé obrat vyšel. Češi proti Lotyšům vybojovali první výhru

Praha – Proti Švédům jim velký obrat vítězství nepřinesl, napodruhé se však čeští hokejisté na mistrovství světa výhry už dočkali. V duelu s Lotyšskem museli dvakrát dotahovat nepříznivý stav, ale v druhé třetině zápas otočili a nakonec si připsali vítězství 4:2. Jednou brankou se na triumfu podílel Jaromír Jágr, jenž se stal nejstarším střelcem světových šampionátů.

Po úvodní prohře se Švédskem se spekulovalo, jaké změny v sestavě kouč Růžička udělá. Nejistá byla situace okolo Jágra a spekulovalo se, jestli Saláka nenahradí Pavelec. Oba však do duelu nastoupili. Novou tváří byl pouze Smoleňák, který nahradil Hertla, jenž odstoupil z rozbruslení.

Hned úvod duelu pro český tým přinesl další zdravotní komplikaci. Po souboji u mantinelu zůstal ležet na ledě Klepiše, jenž zamířil rovnou do kabiny. První sekundy byly jinak z obou stran opatrné, ale s přibývajícím časem začali díky forčekinku mít mírnou převahu podle očekávání Češi. Z toho rezultovaly i střely Voráčka a Jágra, proti kterým musel zasáhnout Masalskis.

Největší jekot v zaplněné O2 areně se ozval v desáté minutě. To když u branky Lotyšska vystihl rozehrávku soupeře Kovář, jenže jeho střelu po ledě do protipohybu Masalskis betonem i s trochou štěstí zastavil. O čtyři minuty později však pražská aréna ztichla. Při přesilové hře se do třetiny vřítil Daugavinš a bekhendem propálil Saláka, který při gólu neměl úplně čisté svědomí.

V druhé části se na ledě objevil opět Klepiš a ze střídačky mohl sledovat, jak jeho spoluhráči vyrovnávají. Jordán vypálil od modré a jeho pokus skončil až v síti. Avšak nerozhodný stav vydržel jen 78 sekund. Redlihs si v útočné třetině vyměnil puk se spoluhráčem a propálil Saláka. Po tomto momentu se trenér Růžička rozhodl vyměnit gólmany a do branky přišel Pavelec.

Čechy inkasovaná branka nezlomila. Spíše naopak a v pětadvacáté minutě bylo vyrovnáno, když se při přesilové hře přesně pod břevno trefil střelou zápěstím Kovář. Po půl hodině se výběr trenéra Růžičky mohl poprvé dostat do vedení, když se v dobré střelecké pozici zjevil Jordán. Jeho rána ovšem skončila na hrudi Masalskise.

Domácí výběr s vyrovnáním začal na ledě dominovat, k čemuž pomohlo i vyloučení Sotniekse na pět minut. Během dlouhé početní výhody nejprve dvakrát nebezpečně zahrozil Voráček. Vytoužené branky se Češi dočkali až z hole jiné hvězdy. Jágr dostal puk na levém kruhu a otočil vývoj duelu. Zároveň se stal nejstarším střelcem gólu na světových šampionátech. V závěru druhé část ale mohli Lotyši srovnat. Před Pavelcem se zjevil úplně osamocený Cipulis, jenže nedal.

Tlak českého týmu pokračoval i v třetí třetině, k čemuž pomáhala nedisciplinovanost Lotyšů, kteří nabídli domácímu výběru přesilovku 5 na 3. V té si Češi vytvořili hned několik nadějných příležitostí. Po jedné z nich se dostal puk na kruh k Voráčkovi a ten zamířil přesně do odkryté části branky.

Češi si od té doby duel víceméně kontrolovali. Jediný dramatičtější moment přišel až čtyři minuty před koncem, ale osamocený Džerinš nedal. Český tým si tak připsal první výhru na šampionátu a v tabulce skupiny A má čtyři body. Lotyši zůstávají po dvou porážkách bez bodu.

ČR - Lotyšsko 4:2 (0:1, 3:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 23. Jordán (Červenka, Novotný), 25. Jan Kovář (Nakládal, Erat), 33. Jágr (Erat, Jan Kovář), 46. Voráček (Jan Kovář, Nakládal) - 14. Daugavinš (Darzinš), 24. M. Redlihs (Sprukts). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Stricker (Švýc.) - Kilian (Nor.), Puolakka (Fin.). Vyloučení: 4:5, navíc Sotnieks (Lot.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:3. 17.383 (vyprodáno).

ČR: Salák (24. Pavelec) - Němec, Hejda, Nakládal, Kolář, Jordán, Čáslava - Voráček, Sobotka, Erat - Jágr, Jan Kovář, Klepiš - Červenka, Novotný, Smoleňák - Simon, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Lotyšsko: Masalskis - K. Redlihs, Jerofejevs, Galvinš, Sotnieks, Širokovs, Cibulskis, M. Jass - M. Redlihs, Sprukts, Bukarts - Daugavinš, Džerinš, Darzinš - Cipulis, Berzinš, Saulietis - K. Jass, Abols, Skvorcovs. Trenéři: Aleksandrs Belavskis, Juris Klodans a Karlis Zirnis.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články