Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Na Lotyše se Smoleňákem, hrát by měl i Jágr

Praha - Na soupisku českého týmu byl dopsán útočník Radek Smoleňák. Do hry by mohl poprvé zasáhnout večer, v druhém duelu šampionátu proti hokejistům Lotyšska. Těm se úvodní zápas na turnaji nepovedl, Kanadě podlehli vysoko 1:6. Do branky by se měl postavit znovu Alexander Salák. Přímý přenos utkání s komentářem Roberta Záruby a Martina Hostáka sledujte na ČT sport a na našem webu od 20:15, studio začíná už o půl hodiny dříve.

Proti Lotyšům by měl hrát i Jaromír Jágr, který po úderu hokejkou do ruky proseděl v pátek večer prodloužení zápasu se Švédskem s poraněným malíčkem na střídačce. Jágr má podle vyjádření lékařů národního týmu malíček pohmožděný, zlomeninu rentgen neodhalil. "Měli jsme obavy, že se bude opakovat Vídeň, to se nakonec nepotvrdilo. Má to nateklé, ale nemělo by ho to moc omezovat," řekl České televizi lékař českého týmu Jaroslav Kolář. "On sám ráno říkal, že to půjde. Že je to dobré," doplnil lékař Tomáš Vyskočil s tím, že Jágrův prst je ale nateklý.

Olympijský vítěz z Nagana zápas se Švédskem nedohrál. Při souboji ho soupeř ve třetí třetině sekl do rukavice a útočník Floridy proseděl zbytek duelu včetně prodloužení s bolestivou grimasou na střídačce. Tentýž prst si Jágr zlomil na světovém šampionátu v roce 2005 ve Vídni, kde se ale poté i se zraněním podílel na zisku zlatých medailí. "Možná je díky tomu bolestivější, ale těžko říct," uvedl Vyskočil.

Před deseti lety slavný kladenský útočník dohrál turnaj se speciální dlahou. Zda ji bude potřebovat i tentokrát, není momentálně jasné. "Uvidíme. Myslím, že to bude řešit s kustodem podle toho, jak bude zranění cítit v rukavici. Navíc se to asi bude během dne měnit, teď dopoledne to jde těžko říct," dodal Vyskočil.

Proti Lotyšsku s šesti obránci

Na dobrovolném tréninku bylo dnes dopoledne jen osm hráčů včetně dvou brankářů. Zápas proti Švédsku z nich absolvoval jen obránce Jakub Krejčík, jenž se ale posune na pozici sedmého beka, který bude čekat na svoji šanci na střídačce. "Rozhodli jsme se, že budeme hrát na šest obránců," řekl asistent trenéra Jaroslav Špaček.

Složení jednotlivých útoků budou trenéři řešit odpoledne. V průběhu duelu se Švédy, který Češi nakonec prohráli 5:6 po samostatných nájezdech, totiž došlo ke změnám. Ty však souvisely i s tím, že z utkání odstoupil Jágr. "V pátek jsme si ve třetí třetině vyzkoušeli nějakou variantu, ale možná se vrátíme zpět k původní variantě. I proto, že naskočí Radek Smoleňák," uvedl Špaček, podle nějž bude nově dopsaný útočník určitě hrát.

Proti Lotyšsku je jednoznačným českým cílem získat tři body. Lotyši na úvod MS prohráli s Kanadou 1:6, přičemž favorit vedl ve 24. minutě už 5:0. "Kanada je k ničemu nepustila a brzy bylo rozhodnuto. Bylo těžké si z toho něco vyskautovat. Ani přesilovek nebo oslabení tam moc nebylo. Spíše to bude o naší hře, jak my se s tím popasujeme. Musíme se hlavně více tlačit do branky," dodal Špaček.

Šest ze sedmi vzájemných utkání s Lotyši na MS vyhráli čeští hokejisté, pokaždé rozdílem dvou branek. Naposledy před třemi lety ve Stockholmu zvítězili 3:1. Lotyši přerušili sérii nezdarů pouze v roce 2006, kdy v domácím prostředí v Rize uhráli v základní skupině remízu 1:1.

Na turnaji může využít 22 hráčů do pole a tři gólmany. Na svou šanci ještě čekají obránci Michal Kempný, Vojtěch Mozík a forvardi Michal Vondrka a Lukáš Radil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články