Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Finsko: bronz v Soči, stříbro v Minsku. Bude v Praze třetí zlato?

Helsinky – Zatímco v letech 2012 a 2013 hostili Finové spolu se Švédy světové šampionáty a na medaili nedosáhli, loni v Bělorusku se probojovali až do finále, kde podlehli hvězdnému Rusku. V loňské sezoně sázeli Seveřané na kompaktnost a souhru hráčů převážně z evropských soutěží. I letos jejich sestava neoplývá přehršlí hokejistů ze zámoří. Oporou v brance bude znovu osvědčený Pekka Rinne.

Bylo to právě v Praze na mistrovství světa v roce 1992, kdy se Finové poprvé dočkali cenného kovu. Tehdy dokázali vyhrát všechny zápasy v základní skupině, ve čtvrtfinále přehrát Kanadu a v semifinále vyřadit domácí Československo po samostatných nájezdech. Jen ve finále na Švédsko byli krátcí. Zlata se dočkali až o tři roky později, když svému odvěkému rivalu vypálili rybník přímo ve Stockholmu. Druhý nejcennější kov vybojovali před čtyřmi lety na Slovensku. Po dvou hubených letech na domácích šampionátech, kdy si odvezli bramborové medaile, se Finům podařilo opět dostat do boje o zlato loni v Bělorusku. Nestačili jen na dominující Rusy.

Nejlepším brankářem turnaje a dokonce nejužitečnějším hráčem na tomto šampionátu se stal Pekka Rinne. A i tentokráte bude chránit finskou branku. Jeho Nashville totiž vypadl v prvním kole Stanleyova poháru s Chicagem.

Medailový tým

Vedle kandidáta na Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře má nový finský trenér Kari Jalonen, který loni dovedl Lev Praha až do finále KHL, k dispozici několik hráčů z NHL. Jsou jimi útočníci Aleksander Barkov s Jussim Jokinenem z Floridy, Tuomo Ruutu z New Jersey, Leo Komarov z Toronta a bek Jyrki Jokipakka z Dallasu.

V kádru Finů je také několik mistrů světa z roku 2011. Z následujícího výčtu je patrné, že severští "Lvi" oplývají zkušenostmi z úspěchů nedávných velkých turnajů. U druhého zlata Suomi v historii byli útočníci Komarov, Ruutu, Janne Pesonen, Jarkko Immonen, Juhamatti Aaltonen, Antti Pihlström a obránci Sami Lepistö, Topim Jaakola a Anssi Salmela. Více než deset hráčů má medaili z minulé sezony. Na olympijských hrách v Soči získali bronz forvardi Barkov, Jokinen, Komarov, Ruutu, Aaltonen, Immonen, Pihlström, Petri Kontiola a zadáci Lepistö a Juuso Hietanen. Stříbro ze světového šampionátu v Minsku mají vedle Hietanena, Immonena, Komarova a Kontioly také gólmani Rinne, Juuse Saros a beci Atte Ohtamaa a Tuukka Mäntylä.

Tým Suomi nebyl v letošní sezoně Euro Hockey Tour tak suverénní jako v té loňské, kdy dokázali opanovat tabulku s náskokem 14 bodů. Tentokráte skončili druzí za Švédy. V přípravě na MS v Euro Hockey Challenge jednou prohráli a jednou vyhráli ve Švýcarsku (1:4 a 2:0) a dvakrát zdolali Německo (4:0 a 6:1). V EHT doma dvakrát zvítězili nad Ruskem (3:0 a 4:2) a dvakrát prohráli s ČR (1:4 a 2:3 po samostatných nájezdech).

Finové hrají ve skupině B v Ostravě s USA, Dánskem, Norskem, Slovinskem, Slovenskem, Běloruskem a Ruskem.

Nominace hokejistů Finska:

Brankáři: Juuse Saros (Hämeenlinna), Atte Engren (Mytišči/KHL), Pekka Rinne (Nasville/NHL).

Obránci: Topi Jaakola, Atte Ohtamaa (oba Jokerit Helsinky/KHL), Esa Lindell (Ässät Pori), Juuso Hietanen (Nižnij Novgorod/KHL), Jyrki Jokipakka (Dallas/NHL), Sami Lepistö (Jekatěrinburg/KHL), Tuukka Mäntylä (Chabarovsk/KHL), Anssi Salmela (Färjestad/Švéd.)

Útočníci: Juha-Pekka Hytönen, Ossi Louhivaara, Harri Pesonen (všichni Lausanne/Švýc.), Joonas Donskoi, Joonas Kemppainen (oba Kärpät Oulu), Aleksander Barkov, Jussi Jokinen (oba Florida/NHL), Juhamatti Aaltonen (Jokerit Helsinky/KHL), Teemu Hartikainen (Ufa/KHL), Jarkko Immonen (Nižnij Novgorod/KHL), Leo Komarov (Toronto/NHL), Petri Kontiola (Jaroslavl/KHL), Janne Pesonen (Skelleftea/Švéd.), Antti Pihlström (Ufa/KHL), Tuomo Ruutu (New Jersey/NHL).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články