Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hertl: Musíme Švédům ukázat naši sílu

Praha - Před rokem dal gól Švédům v základní skupině na MS v Minsku už v osmé vteřině. Útočník Tomáš Hertl si s celou českou kabinou přeje podobný vstup do šampionátu v úvodním pátečním duelu právě se Švédy. "Už se to blíží, je to za rohem. Ať už to vypukne, s klukama se těšíme, až to začne. Snad začneme ve velkém stylu," řekl jednadvacetiletý forvard San Jose Sharks.

Tomáš Hertl na tréninku hokejové reprezentace
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

S velkým očekáváním počítá, tlak si však nechce příliš připouštět k tělu. "Spíš si to užijeme. Bude vyprodáno hned od začátku, celá hala bude fandit nám. Jsme na to připravení, všichni z nás hráli před nějakými diváky," podotkl Hertl, jenž se zúčastnil MS 2013 a 2014, cenného kovu se však zatím nedočkal.

"Všichni chceme medaili. Víme, že po nás se bude chtít to nejlepší. Hlavně musíme začít hrát od prvního zápasu a jít do toho, nejen čekat, co se vyvine. Je důležité se dostat první ze skupiny, na nic jiného teď nesmíme myslet," řekl Hertl.

Hukot z tribun

Prostředí O2 areny dobře zná ještě z působení ve Slavii. "Tady jsem začínal profesionální kariéru, hrál jsem tady dva roky a něco jsem tu odehrál. Bude to určitě jiné. Nebude tady maximálně pět tisíc, ale sedmnáct. A všichni budou fandit nám. Bude to asi hukot. Bude ale potřeba se hlavně soustředit na hru," poznamenal.

Moc se těší i na podporu svých blízkých. "Přijdou rodiče, nějací kamarádi. Bude to super zážitek. Než jsem sám hrál, tak jsem se každé mistrovství světa díval. Dobře vím, jak si Češi hokej užívají," řekl Hertl.

Prvním soupeřem českého výběru budou v pátek večer Švédové, kteří právě český tým předčili loni v souboji o bronz. "Bude to hrozně těžké, protože budeme potřebovat body, nesmíme si nechat utéct začátek. Pak by mohly body chybět. Musíme se připravit. Teď se soustředíme jen na Švédy a na první zápas. Musíme to urvat a ukázat naši sílu," prohlásil odhodlaně.

Často bývá v podobných duelech klíčem k úspěchu úvodní gól. Hertl by rád zopakoval svůj kousek z loňska, kdy se trefil po pouhých osmi vteřinách. "Bylo by to hezké, ale to už asi nevyjde... To jsem byl na centru. Určitě by bylo dobré, kdyby to dal někdo z té první lajny první střelou, třeba Kuba Voráček. Hlavní je, abychom vyhráli," konstatoval Hertl.

S Červenkou a Novotným

Na širší kluziště si zvykl, v útočné formaci trénuje s Jiřím Novotným a Romanem Červenkou. Na tréninku si spolu rozumějí. "Teď to jen přenést do zápasu. Tým máme hodně dobrý, abychom udělali nějaký výsledek. Ale to si můžeme říkat, dokud to nepotvrdíme na ledě," zdůraznil Hertl, jenž si před rokem v Minsku zahrál v jedné formaci i s Jaromírem Jágrem.

Jammie Ericksson o spoluhráči Romanu Červenkovi z Petrohradu:

"Proti Čechům to bude skvělé zahajovací utkání mistrovství světa. Našim cílem je samozřejmě vyhrát, ale český tým má řadu šikovných hráčů. S jedním z nich, Romanem Červenkou, hraji v Petrohradu. Má skvělé přihrávky a já se musím postarat o to, aby se v utkání proti nám neprosadil."

Nejproduktivnější Evropan historie NHL je v mužstvu i nyní. A Hertla stále udivuje svým uměním. "Když jsem ho viděl v Brně, odehrál tam výborný zápas. Je vidět, jak je silný na puku. Možná už nemá takovou rychlost, ale na puku má rychlost, podrží ho a potom to hodí někomu před úplně prázdnou bránu. V tom je jeho největší síla. Bude jedním z nejplatnějších hráčů," předpověděl Hertl.

Atmosféra MS na něho dýchla hned na letišti po příletu ze zámoří. "Vyvěšené dresy, na každé reklamě musí být něco s českým hokejem, takže je to rozjeté ve velkém. Teď se čeká na nás. Celý národ čeká, co předvedeme my," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Eriksson z Petrohradu: Červenka má skvělé přihrávky
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články