Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Hokejová Ostrava čeká příval Slováků, v ČEZ Aréně vrcholí přípravy

Ostrava - Do startu světového šampionátu zbývají už jen desítky hodin a v Ostravě právě vrcholí práce na tom, aby dojem z připravenosti na mistrovství byl minimálně takový jako před jedenácti lety. Vstupenky se prodávají, do slezské metropole přijíždějí první fanoušci a v ČEZ Aréně, kde se odehrají boje v základní skupině B, už trénují i první reprezentace. Náš web byl u toho.

Mistrovství světa v hokeji 2015
zdroj: ČT24 autor: Iveta Škrabalová

Ve středu časně ráno téměř nic nenasvědčuje tomu, že by se už za dva dny mělo v Ostravě konat hokejové mistrovství světa. Jen několik kusů plakátů lemujících dlouhou Nádražní třídu, na níž právě těsně před startem šampionátu probíhá rekonstrukce tramvajové tratě, a vlaky tak nezastavují ve stanici Stodolní, dává vědět, že nedaleká ČEZ Aréna bude hostit základní skupinu B a čtvrtfinále.

Vstupenky stále v prodeji

O poznání živěji je ale v jednom z ostravských infocenter, kde jsou v prodeji zbývající vstupenky na blížící se domácí hokejový svátek roku. U přepážky zrovna mladé slečně vytiskli sadu lístků na utkání Slovenska se Slovinci. Slovenských fanoušků očekávají organizátoři mistrovství v Ostravě nejvíc, mělo by jít zhruba o deset procent z celkového počtu diváků. "Největší nával fanoušků teprve přijde, ale už si tu kupovali vstupenky i Rusové a Američani. Zahraniční fandové spíš asi budou upřednostňovat prodej přes internet, je to pro ně pohodlnější," říká pracovník infocentra Michal Charbulák.

Na příval zahraničních diváků se připravily i ostravské hotely - ale po svém. Podle informací Hospodářských novin totiž během turnaje výrazně zdraží, až desetinásobně. Například hotel Mercure prodává na první den MS pokoj za 448 eur, běžná cena se přitom pohybuje někde kolem 80 eur. Pro srovnání - v Praze hotely v průměru nasadily cenovou laťku o 12 až 20 procent vyšší. Většina hotelů a ubytoven v obou městech hlasí plný stav.

Fanzóna teprve roste

Organizátoři počítají i s početným zástupem Finů, jejichž národní tým se kromě zmíněného Slovenska, USA, Ruska a Slovinska střetne ještě s Norskem, Dánskem a Běloruskem. Pro ty, kdo nevyrazí přímo do vítkovické ČEZ Arény, bude připravená velká fanzóna, která pro přímé přenosy duelu nabídne mimo jiné největší LED obrazovku v regionu. Zatím ale teprve roste, stejně jako stage, na níž vystoupí revivalové hudební skupiny.

A ladí se i další detaily. Na plné obrátky probíhá zásobování, věší se reklamní panely, upevňuje oplocení kolem haly, před níž se shlukují děti ze základních škol, které se zapojily do projektu Českého svazu ledního hokeje a ministerstva školství. V rámci něj mohou jít zdarma na vybraná, méně atraktivní utkání, ale pod podmínkou, že budou fandit konkrétnímu zahraničnímu týmu. Na chodníku před hlavním vstupem tak dávají dohromady transparenty i makety maskotů Boba a Bobka, s nimiž od pátku usednou do hledište.

Petr Handl, zástupce generálního sekretáře MS v Ostravě:

"Absolvovali jsme prohlídku celé arény, fanzóny a veškerého zázemí a zástupci IIHF s potěšením konstatovali, že veškeré přípravy jsou přesně ve fázi, ve které mají být."

O hráče bude přímo v hale postaráno, nechybí kompletně vybavená ošetřovna. "Kolega z Norska si s námi prošel halu, hodně ho to zajímalo. Dělá lékaře v Lillehammeru, kde měl také na starosti olympijské hry, a vypadal spokojeně. Předčilo to jeho očekávání. Naše filozofie je spolupracovat s týmovými lékaři a to, co jde, ošetřit na místě, aby hráč nemusel nikam jezdit," uvedl šéf zdravotnického zabezpečení MS v Ostravě Jiří Demel.

V hledišti je zatím až na několik psovodů, kteří kontrolují bezpečnost vnitřku haly, prázdno.  "Nejviditelnější změnou je kompletní nová náplň programu multifunkční kostky nad ledem. Jsem přesvědčený, že se to bude moc líbit a dotvoří to úžasnou atmosféru tady v aréně," uvedl zástupce generálního sekretáře MS v Ostravě Petr Handl.  

Na ledě mezitím začal trénink norské reprezentace. Klasické rozbruslení záhy vystřídaly nácviky konkrétních situací.

Televizní studio se rozsvítí už brzy

Naostro to bude až v pátek, Norové narazí hned na začátku mistrovství světa na silný výběr Ruska. Nejen toto utkání, ale i všechna další v Ostravě rozebere zatím potemělé televizní studio, které čeká na zapojení kabelů, správné postavení kamer a zatím nesestaveného kamerového jeřábu. Redaktoři se ze studia budou hlásit i během Hokejového poledne.

Je nám líto, video expirovalo.
Zástupci IIHF jsou spokojení s přípravou ostravské haly na MS
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články