Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Ručinský: Postup mě dojal. Je to něco jako droga

Litvínov – Má na svém kontě takové úspěchy jako zlato z olympiády či mistrovství světa. Postup Litvínova do finále extraligy však i s tak zkušeným hráčem, jako je Martin Ručinský, emočně zamával. "Neznamená, že když mi je čtyřiačtyřicet, tak mě takové okamžiky nedojmou. Toho se člověk nenabaží. Takové momenty chce člověk prožívat znovu a znovu," řekl Ručinský, jenž se již finálových bojů s Třincem nemůže dočkat.

Martin Ručinský
zdroj: ČTK autor: Zavoral Libor

Pro Ručinského je postup do finále vyrovnáním největšího úspěchu, co se umístění v nejvyšší české soutěži týče, a sám přiznal, že si ho obrovsky váží. "Určitě mě to dojalo, když k tomu došlo a Peter Jánský proti Kometě rozhodl o postupu," prozradil. Rád by ale udělal i poslední krok a pro tradičního účastníka nejvyšší soutěže titul konečně dobyl.

"Pamatuji, když jsme vyhrávali s tou mojí generací olympiádu a mistrovství světa, tak si člověk říká, jak je to neskutečný pocit, který by chtěl znovu zopakovat," doplnil olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa z let 1999, 2001 a 2005.

Je to podle něj něco jako droga. "Chcete to víc a víc, častěji a častěji, protože ten pocit je neskutečný. To se špatně popisuje. Člověk by si to musel prožít, vyhrát třeba mistrovství světa, olympiádu, Stanley Cup... Nebo třeba i ligu kdekoliv jinde po světě, protože to je pak pro toho hráče neskutečná odměna za veškerou dřinu. A proto hrajeme hokej. Pro tohle člověk hraje celou sezonu, aby se dostal tam, kde momentálně jsme," vysvětlil Ručinský.

Startu finále už se nemůže dočkat. "Moc se těším, je to dlouhých 19 let, co jsme tam nebyli. A u toho jsem nebyl ani já. Mě se to týkalo v tom jednadevadesátém, což je ještě déle," pousmál se Ručinský.

Sám byl ale tehdy ještě mladý kluk. "Bažant, kterému bylo 20 let. Hráli jsme s Jihlavou, tehdy se ještě hrálo jen na tři vítězné a my prohráli 1:3 na zápasy," vzpomínal. I přes prohru si vybavuje, jak úžasným pocitem bylo zahrát si finále. "Ale člověk si to v tom věku tak neuvědomuje a řekl bych, že si toho ani neváží, protože si myslí, že to bude přicházet častěji a skoro automaticky," připustil Ručinský.

Asi sotva oba s dalším veteránem a olympijským vítězem z Nagana Jiřím Šlégrem tehdy tušili, že budou v týmu i za dlouhých 24 let. "Jasně že si občas vzpomeneme, ale je to fakt strašně dávno. Byli jsme nevyblblí mladí kluci a mysleli si, že tam budeme každý rok. Ale ve sportu to tak není. Teď si toho, že tam jsme, určitě vážím o dost víc. A jsem strašně rád, že si to finále můžu zahrát," netajil.

Už před sezonou se několikáté léto za sebou rozhodoval, zda si ještě prodlouží aktivní kariéru. Může si gratulovat za skvělé rozhodnutí. "Ať je to, jak je to, tak jsem v bodě, kdy je mi 44 let a zdraví je samozřejmě podlomené a není to takové, jak to bývalo. Člověk hledá motivaci. Ale já ji samozřejmě mám - chtěl bych titul v Litvínově strašně moc vyhrát. Nicméně jsem se už před sezonou na to díval tak, že bude moje opravdu poslední," potvrdil Ručinský.

Finále je pro něho i Šlégra tak trochu odměnou za vytrvalost. Ostatní z litvínovské party, která se chtěla dát dohromady a získat pro klub první titul, už mohou pouze přihlížet.

"Všichni jsme si přáli, aby na to došlo. Onehdy to samozřejmě vypadalo daleko lépe než teď. Byli jsme všichni aktivní hráči, ale rozprostření po celém světě; v zámoří, ve Finsku, ve Švédsku, různě po extralize. Tu představu jsme měli, bylo to naše zbožné přání, ale dnes už jsem na ledě jen já, Jirka byl tak napůl aktivní hráč a dnes už je prakticky jen na střídačce. 'Alby' (Robert Reichel) skončil už asi před pěti lety. Robert Lang žije v zámoří," vypočítal Ručinský.

Má velkou radost, že Litvínov se finále opět dočkal, i proto, že je tým postavený hlavně na odchovancích. "Mužstvo se doplnilo i hráči odjinud, ale stojí na hráčích, kteří tu vyrostli od žáčků. A já jsem strašně rád, že to tak je. Není to úplně rarita, ale ojedinělé to je. A i o to cennější. Nejsme na tom finančně tak dobře jako třeba Třinec nebo Sparta. Máme to postavené na partě a je to o tom týmovém duchu. Z mého pohledu to prostě už teď byla strašně krásná sezona s úžasnou partou," uzavřel Ručinský.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články