Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Třinec rozhodl druhé semifinálové drama se Spartou v prodloužení

Třinec – Druhý semifinálový duel plný zvratů se prodlužoval, v něm nakonec dali vítězný gól Oceláři a po výsledku 5:4 přidali druhý bod v semifinálové sérii. O jejich výhře rozhodl teprve čtyři minuty před koncem prodloužení Vladimír Roth. Oceláři měli v normálním čase namále, jejich porážku odvrátil v 58. minutě Milan Doudera. Na oba klíčové góly přihrál Štefan Ružička. Třetí a čtvrté utkání se bude hrát ve středu a čtvrtek v Praze.

Utkání Třinec - Sparta
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Sparťané po sobotní prohře nezůstali jen u slibů a do druhého semifinále vpadli velmi aktivně. I tak měl ale ve druhé minutě úvodní možnost třinecký Žejdl, který však nedokázal z brankoviště dostat puk za Novotného. Hostující kouč Josef Jandač před druhým utkáním zamíchal složením útoků a měl šťastnou ruku, když spojil do čtvrté řady Buchteleho, Přibyla a Formana. Jejich alchymie poprvé zapůsobila v páté minutě a Buchtele po závaru zápěstím zavěsil pod horní tyč.

Třinec měl cestu před Novotného hodně komplikovanou. Fungující defenzívu Sparty přechytračil v 15. minutě chytrou příhrou Polanský, ale Dravecký zblízka nedal. Na opačné straně po Poláškově ráně v početní výhodě za Hrubcem zazvonila tyč, ale necelou minutu před koncem první části navíc podruhé udeřila čtvrtá hostující formace a Forman opět našel místo nad Hrubcovou lapačkou.

Poté ale na ledě znovu začaly tryskat emoce, přitvrdilo se a hra, rozbitá častým vylučováním, svědčila mnohem více Ocelářům. Ti se odrazili od ubráněného čtyřminutového oslabení, v němž soupeře nepustili do vyložené šance. Pak během 94 sekund otočili stav. Novotný ještě zhatil sólový nájezd Krepse, ale z podobné situace si ho pak Klepiš vychutnal bekhendovou kličkou.

Domácím, kteří místy točili na ledě už jen řady Klepiše a Polanského, narostla křídla a vzápětí srovnal Polanský, při jehož přesilovkové střele od modré čáry šikovně stínil Novotnému Adamský. Drtivý tlak Třince o dalších 25 sekund později vyústil v třetí gól Hrni, který se obtočil kolem Barinka a z otočky zavěsil pod břevno.

Sparta však vrátila úder na začátku třetí části a mazák Vondrka nenápadnou ranou zpoza Trončinského dal svůj první gól v letošním play-off. Už za dvě minuty si Pražané vzali vedení nazpět. Poprvé v sérii využili svou obávanou přesilovku, když puk za čáru z brankoviště doklepl Pilař.

Vypadalo to, že třineckým elitám v závěru chybí síly z pracného obratu v druhé části a domácí tlak neměl takovou intenzitu. Přesto se 134 sekund před koncem řádné doby z úhlu prosadil technickou střelou Milan Doudera. Ještě v normálním čase málem rozhodl Ružička, ale jeho sólo v poslední chvíli zastavil Hlinka.

Oceláři strávili valnou část prodloužení v tlaku, ale gól nedal ani ze sóla Polanský. Čtyři minuty před koncem jim však bezvadně vyšla kombinace mezi Ružičkou a Rothem, který rozhodl.

HC Oceláři Třinec - HC Sparta Praha 5:4 v prodl. (0:2, 3:0, 1:2 - 1:0)

Branky a nahrávky: 34. Klepiš (Hrňa, Linhart), 36. Polanský (Adamský), 36. Hrňa, 58. M. Doudera (Ružička, Hrňa), 76. Roth (Ružička, Trončinský) - 5. Buchtele (D. Přibyl, Forman), 20. Forman (D. Přibyl), 43. Vondrka (Pilař, Polášek), 45. Pilař (J. Hlinka, Réway). Rozhodčí: Hodek, Šír - Blümel, Kis. Vyloučení: 8:10. Využití: 1:1. Diváci: 5200 (vyprodáno). Stav série: 2:0.

Třinec: Hrubec - Roth, Klesla, Galvas, Linhart, Trončinský, M. Doudera - Hrňa, Klepiš, Ružička - Žejdl, Kreps, Orsava - Dravecký, Polanský, Adamský - Ciencala, Pechanec, Matuš - od 41. navíc Marek Růžička. Trenéři: Kalous a Varaďa.

Sparta: F. Novotný - Ďaloga, J. Mikuš, Pilař, Polášek, Piskáček, Barinka, Eminger - Kumstát, Pech, Vondrka - Réway, J. Hlinka, Rolinek - Dvořáček, Cingel, Sabolič - Forman, D. Přibyl, Buchtele. Trenéři: Jandač a Moták.

Václav Varaďa (Třinec): "Začátek se nám vůbec nevydařil. Tahali jsme za kratší konec a prohrávali o dva góly. V průběhu druhé třetiny jsme to třemi brankami obrátili, byli jsme v euforii. Ale velmi lacině jsme si v třetí třetině nechali dát vyrovnávací branku a pak v přesilové hře dorážkou Sparta znovu šla do vedení. Ale ukázali jsme nesmírnou touhu po vítězství a dneska jsme si to za výkon zasloužili."

Zdeněk Moták (Sparta): "Myslím, že se hrál vynikající hokej. My jsme až na pětiminutovku ve druhé třetině hráli výborně, bohužel ke kýženému bodu to nevedlo. Před rozhodujícím gólem tam byla nepřehledná situace, došlo k rychlému protiútoku a byl z toho gól."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy