Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Dvougólový střelec Zdráhal: Byl to zřejmě můj nejlepší zápas kariéry

Toronto - Kompaktní kolektivní výkon vyšperkovaný výbornými individuálnímí příspěvky jak útočníků Zdráhala a Pastrňáka, tak brankáře Svobody, tak vypadalo zmrtvýchvstání českých hokejistů na mistrovství světa hráčů do 20 let v klíčovém duelu s ruským výběrem o další bytí a nebytí na turnaji. "Byl to výkon, který jsme tu chtěli předvádět celý šampionát," uvedl po zápase trenér českého týmu Miroslav Přerost. Ve čtvrtfinále čeká jeho svěřence tým Slovenska. Duel se odehraje v pátek v Montrealu od 23:00 SEČ a v přímém přenosu jej nabídne ČT sport i náš web.

Patrik Zdráhal přispěl k výhře nad Rusy dvěma gólovými trefami
zdroj: ČTK/AP autor: Frank Gunn

Podle slov kouče české ekipy se kořeny úspěchu v utkání proti Rusům zrodily už v předchozím klání s Dánskem, které se pro české mladíky nevyvíjelo vůbec dobře. "Díky morálce jsme je dokázali otočit. Už tam byl základ. Hráči pochopili, že přesně tady vede cesta. Poctivá a týmová práce, to jsou klíče k úspěchu," podotkl Přerost.

Patrik Zdráhal: "Zvítězili jsme hlavně díky tomu, že jsme konečně hráli týmově. Také jsme našim kritikům ukázali, že hokej hrát umíme."

Brankář Miroslav Svoboda si odbyl na letošním mistrovství zápasovou premiéru a své úlohy mezi tyčemi se zhostil na jedničku. "Lhal bych, kdybych řekl, že u nás před utkáním nebyla nervozita. Už když jsme ale přijeli do arény, bylo cítit, jak moc chceme vyhrát. Na zápas jsem se ale připravoval tak, jako by to byl každý jiný, a moc jsem se na něj těšil," konstatoval Svoboda, jehož jistý výkon nenechali spoluhráči bez pochvaly.

"Zvládl to parádně. Mnohokrát nás v utkání podržel a je to také hodně jeho zásluha, že jsme střetnutí proti Rusům vyhráli," chválil gólmana Patrik Zdráhal. Jeho kolega z útočné formace David Pastrňák zase ocenil to, jak Svoboda za stavu 2:0 pro český výběr lapil trestné střílení Barbašjova. "Tam to parádně vychytal. Věřil jsem mu, ani jsem si nepřipouštěl, že by
z toho mohl dát Barbašjov gól. Já sám mu na tréninku také z nájezdu nedokážu dát
branku," řekl s úsměvem Pastrňák.

Na Rusy jsme si věřili, prohlásil Pastrňák, který byl u třech českých gólů

Zmiňovaný tandem Pastrňák - Zdráhal též významnou měrou přispěl k vývoji duelu v český prospěch. Zdráhal se postaral o důležitý úvodní gól a následně i o zlomovou branku na 3:1 - za svůj výkon byl posléze vyhlášen hvězdou utkání. "Byl to zřejmě můj nejlepší zápas kariéry. David Pastrňák mě dvakrát parádně našel, následně se mi povedlo skórovat. I když musím říct, že s trochou štěstí," komentoval své trefy hráč extraligových Vítkovic.

Duo Pastrňák - Zdráhal ruské obraně zle zatápělo
zdroj: ČTK/AP autor: Frank Gunn

David Pastrňák považoval za důležitý moment, že měl tým zdravé sebevědomí. "Na Rusy jsme si věřili, výborně jsme se na zápas připravili. Chtěli jsme na ně vletět a dát první gól. A to se nám povedlo. Myslím, že jsme měli celé utkání pod kontrolou," prohlásil spokojeně osmnáctiletý forvard a dodal: "S Rusy hrajeme vždycky vyrovnané zápasy, docela na ně umíme. Jakmile nehrajeme jejich hru, oni začnou vozit puky sami a nevyvarují se faulů. Snažili jsme se držet našeho systému, což se nám naštěstí dařilo."

V cestě do semifinále nyní stojí Slovensko, papírově nejhratelnější sok z postupujícího kvarteta protější skupiny, která hrála v Montrealu. "Ale podcenění není na místě. To, že je zde každý soupeř silný, jsme si vyzkoušeli už proti Dánům. Musíme odvést stoprocentní výkon, ať stojíme proti komukoliv," varoval Zdráhal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články