Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Hokej proti tankům – anketa o největší bitvu národního týmu zná vítěze

Největší bitvou české hokejové historie se stal "boj na ledě" se sovětskými hokejisty na mistrovství světa v roce 1969 ve Stockholmu. Vaše hlasy byly vynásobeny počtem let, které nás dělí od konkrétní bitvy. Naším cílem bylo narovnat podmínky ve prospěch starších střetnutí, jejichž emocionální sílu poškozuje uplynulý čas.

Je nám líto, video expirovalo.
Vyhlášení vítěze ankety Největší bitva

Hokej proti tankům (MS 1969: ČSSR–SSSR)

Sovětské tanky v ulicích Prahy, Rudá armáda umístěná v okupované republice. Ponížený národ vyhlížel hokejové MS ve Stockholmu s nadějí na satisfakci v zápase podle sportovních pravidel. Přestože sovětští hokejisté měli většinou s invazí z roku 68 pramálo společného, v každém souboji cítili kousek odplaty. První gól Jana Suchého pak uvolnil nezvladatelné nadšení.

Takovou oslavu diváci ještě nezažili: Václav Nedomanský zboural Sovětům branku, zatímco Jaroslav Holík výhrůžně mával holí před maskou sovětského gólmana Zingera. Československo porazilo svého rivala 2:0 a o týden později 4:3. Přestože hráči přivezli domů jen bronzové medaile, přijal je hokejový národ jako vítěze.

Je nám líto, video expirovalo.
Největší bitva: Hokej proti tankům

Oldřich Machač: Kanada vzhůru nohama (Canada Cup 1976: ČSSR–KANADA)

Ve slavné hale Forum v Montrealu se 9. září 1976 odehrála hokejová revoluce. Nejlepší hráči NHL byli připraveni tradičními zbraněmi (tvrdost) zničit neznámé Čechoslováky. Začátek zápasu vypadal opravdu hrozivě… Národní tým přečkal těžké chvíle, hráči začali překvapeným Kanaďanům tvrdé zákroky vracet. Milan Chalupa a Miroslav Dvořák nachytali rozjeté kanadské útočníky.

Nejvíc škod nadělal soupeři Oldřich Machač, král bodyčeků. Machač a s ním další obránci začali obracet Kanaďany vzhůru nohama. Odvaha, s jakou se hosté z Evropy začali dotýkat domácích hvězd, diváky ohromila. Stejně jako velké vítězství československého týmu, které navždy změnilo pojetí hokeje na obou stranách Atlantiku.

Je nám líto, video expirovalo.
Největší bitva: Kanada vzhůru nohama

Vladimír Vůjtek: Kanadská "férovka" (MS 1997: ČESKO–KANADA)

Při MS 1997 rozebíral útok Vůjtek–Patera–Procházka obrany soupeřů tak jako žádná jiná formace od rozpadu Československa. Vladimír Vůjtek mladší, hrající v životní formě, explodoval při zápase s Kanadou. Jeho hattrick vydráždil javorové listy k nevídanému incidentu.

Divoká rvačka, při které se proti Vladimíru Vůjtkovi střídali tři Kanaďané, vedla k úpravě pravidel a zpřísnění trestů pro iniciátory konfliktu mimo hru. Direktoriát turnaje potrestal po čtyřech hráčích obou týmů zákazem startu v příštím utkání. Oslabený tým pak prohrál se Švédskem 0:1 a přišel o postup do finále.

Je nám líto, video expirovalo.
Největší bitva: Kanadská "férovka"

Jiří Šlégr: Ochránce hvězd (MS 2004: ČESKO–KANADA)

Nejslavnější český hokejista všech dob by měl být chráněn vůči hrubostem soupeře. Při zápase s českým národním týmem na mistrovství světa 2004 v Praze dostali Kanaďané zálusk na Jaromíra Jágra.

Český tým měl před zápasem informaci o tom, že Kanaďané se pokusí Jágra vyřadit ze hry. Jiří Šlégr stejně jako sedm let před tím v Helsinkách přispěchal na pomoc nejlepšímu útočníkovi mužstva. Soudržný tým Kanadu porazil 6:2 a ukázal, že si své hvězdy umí ochránit.

Je nám líto, video expirovalo.
Největší bitva: Ochránce hvězd

Vysklený Arťuchin (MS 2011 ČESKO–RUSKO)

Jen dvakrát v historii porazil národní tým sbornou v obou zápasech světového turnaje – vždy za mimořádně vypjatých okolností. V Bratislavě roku 2011 vytáhli Rusové svého strašáka Jevgenije Arťuchina. V prvním duelu stihl obr na bruslích vyřadit dva hráče národního týmu.

Arťuchinovy zákroky vyvolaly znovu staré napětí duelů českých a ruských týmů. Odveta se v Bratislavě hrála jako zápas o třetí místo a snad nikdy před tím ani potom to nebyl tak ostrý boj dvou poražených semifinalistů jako tentokrát. Český tým v něm dokázal po divokém průběhu znovu zvítězit. A Karel Rachůnek dopřál Arťuchinovi skleněnou masáž.

Je nám líto, video expirovalo.
Největší bitva: Vysklený Arťuchin

Hlavní zprávy

Nejčtenější články