Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Jágr s Krejčím bodovali a Boston vede již 3:0

Boston - Velice hladce kráčí hokejisté Bostonu do finále letošního Stanleyova poháru. Vyhráli totiž i třetí semifinálový duel se soupeři z Pittsburghu, i když tentokrát se zápas dostal až do druhého prodloužení. V něm po asistenci Jaromíra Jágra v čase 95:19 rozhodl Patrice Bergeron. V utkání kromě Jágra, který se díky přihrávce na vítěznou branku posunul na páté místo historické tabulky produktivity vyřazovací části, bodoval i jiný Čech - David Krejčí totiž již v druhé minutě otevřel skóre.

Boston slaví výhru
zdroj: Gettyimages Editorial

V brance Penguins nastoupil Tomáš Vokoun, přestože byl v minulém utkání střídán a spekulovalo se, zda bude chytat. Český gólman sice inkasoval už ve druhé minutě z hole Krejčího, který skóroval ve všech třech utkáních série, ale pak až do rozhodujícího okamžiku Pittsburgh držel. Celkem kryl 38 ze 40 střel. "Chytal slušně. Měli tam čtyři nebo pět velmi dobrých šancí, ale on vytáhl výborné zákroky. Držel nás," komentoval Vokounův výkon trenér Dan Bylsma.

Na trefu Krejčího, který vede v play-off nejen produktivitu, ale s devíti zásahy už je i nejlepším střelcem, odpověděl v devětadvacáté minutě vyrovnávacím gólem Chris Kunitz. Další branka přišla až po více než hodině hry. Jágr získal v souboji s Jevgenijem Malkinem puk a předal ho na útočnou modrou do jízdy Bradu Marchandovi. Kanadský útočník pak z levé strany poslal kotouč před branku, odkud ho tečoval Bergeron za Vokouna. "Funguje nám to. Věděl jsem, že ví, kam půjdu. Už jsem se snažil jen uvolnit," komentoval akci autor vítězné branky.

Pittsburgh se tak ocitl na pokraji vyřazení. Aby postoupil, musel by čtyřikrát za sebou vyhrát - v historii soutěže se dosud takový obrat povedl jen třem týmům. "Nic nevzdáváme. Hraje se na čtyři vítězné zápasy, ještě není hotovo. Vrátíme se a budeme chtít příště vyhrát," uvedl kouč Bylsma.

Před dalším utkáním bude vymýšlet, jak překonat obranu soupeře v čele s gólmanem Tuukkou Raskem, jenž ve třetím duelu pochytal padesát tři střel a v celé sérii zneškodnil 108 ze 110 pokusů Penguins. "Je úžasný. Nechybuje," řekl na adresu finského brankáře Bergeron.

Bostonu se také daří uhlídat největší ofenzivní esa soupeře Malkina a Sidneyho Crosbyho, kteří ve třech zápasech vůbec nebodovali. V tabulce pravdy jsou navíc oba v záporných hodnotách, Malkin má dokonce minus pět bodů. "Dneska jsem byl ale s naší hrou spokojený. Cítil jsem, že je to jen otázka času, kdy se to prolomí. Naneštěstí jim v závěru vyšla jedna akce," prohlásil kapitán Crosby.

Jágr se v historické tabulce vyrovnal Paulu Coffeymu

Jágr se díky asistenci u vítězné branky posunul na páté místo historické tabulky produktivity play-off. Jednačtyřicetiletý hokejista nasbíral ve 195 zápasech 196 bodů za 78 branek a 118 asistencí a vyrovnal se obránci Paulu Coffeymu, shodou okolností svému bývalému spoluhráči z Pittsburghu.

Coffey, který hrál v NHL mimo jiných také za Edmonton, Los Angeles nebo Detroit, zaznamenal v bojích o Stanleyův pohár ve 194 duelech 196 bodů za 59 tref a 137 přihrávek. Za čtvrtým Glennem Andersonem zaostává Jágr o 18 bodů.

Pětice nejproduktivnějších hokejistů v historii play-off NHL:

1. Wayne Gretzky (Edmonton, Los Angeles, St. Louis, NY Rangers) 208 zápasů/382 bodů (122 branek + 260 asistencí), 2. Mark Messier (Edmonton, Vancouver, NY Rangers) 236/295 (109+186), 3. Jari Kurri (Edmonton, Los Angeles, NY Rangers, Anaheim, Colorado) 200/233 (106+127), 4. Glenn Anderson (Edmonton, Toronto, NY Rangers, St. Louis) 225/214 (93+121), 5. Jaromír Jágr (Pittsburgh, Washington, NY Rangers, Philadelphia) 195/196 (78+118)

V tabulce střelců Jágr, který stále čeká na první trefu v letošním play-off, ztrácí jeden gól na desátého Jeana Beliveaua. Mezi nahrávači je olympijský vítěz z Nagana, dvojnásobný mistr světa a dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru s Pittsburghem jedenáctý. Devátému Alu MacInnisovi i desátému Glennu Andersonovi se přiblížil na rozdíl tří přihrávek.

 

Boston - Pittsburgh 2:1 v druhém prodl. (1:0, 0:1, 0:0 - 1:0)

Branky: 2. Krejčí, 96. Bergeron (Jágr) - 29. Kunitz. Brankář Tomáš Vokoun odchytal za Pittsburgh celý zápas, inkasoval dvě branky ze 40 střel a úspěšnost zásahů měl 95 procent. Střely na branku: 40:54. Diváci: 17 565. Stav série: 3:0.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články