Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Eliáš a Židlický reprezentaci asi neposílí, Salák s Hubáčkem jsou u týmu

Praha - Hokejová reprezentace se zřejmě bude muset na mistrovství světa obejít bez pomoci útočníka Patrika Eliáše a obránce Marka Židlického z New Jersey. Devils sice pravděpodobně nepostoupí do play-off, oběma hráčům však po sezoně končí smlouvy a trenér národního týmu Alois Hadamczik na startu další fáze přípravy naznačil, že s nimi nemůže počítat. K týmu se naopak připojili brankář Alexander Salák a útočník Petr Hubáček, kterým skončila klubová sezona po vyřazení Färjestadu respektive Jyväskylä v semifinále ligových soutěží. Hadamczik tak má nyní k dispozici 28 hráčů.

Téměř všichni čeští hráči kromě Eliáše a Židlického, jejichž týmy do bojů o Stanleyův pohár nepostoupí, mají podle Hadamczikových slov zájem na šampionátu ve Stockholmu a Helsinkách startovat. "Zatím máme takové zprávy, že chtějí jet všichni, kteří nebudou v play-off. Až se mi jména trošku pletou v hlavě," řekl Hadamczik s lehkou nadsázkou na srazu národního týmu v Praze.

Odlišná situace je pouze u Eliáše a Židlického. "Ani jeden z nich neví, jak to teď bude. Počítám s tím, že budeme mít ještě jedno jednání," naznačil Hadamczik, že se jejich pomoci ještě definitivně nechce vzdát. Současné zamítavé stanovisko hráčů ale chápe. "Eliáš hraje v New Jersey léta a teď s ním nikdo o další smlouvě nemluví. Židlický přestěhoval rodinu z Minnesoty, dal kluka do školy v New Yorku, má tam pronajatý dům a teď neví, co bude. Oba jsou v těžké situaci. Kdyby měli podepsané smlouvy, tak by žádný problém nebyl," dodal Hadamczik.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejisté vstupují do další fáze přípravy

Již dříve uvedl, že na startu na MS je domluvený s Filipem Kubou a Tomášem Fleischmannem z Floridy. Další konkrétní jména ale minulý týden po svém návratu z inspekční cesty po NHL prozradit nechtěl. V zámoří je momentálně generální manažer týmu Slavomír Lener, jenž jedná s hráči působícími v Západní konferenci kanadsko-americké soutěže. Hadamczik byl na východě.

Z reálné hry o postup jsou momentálně například Jiří Tlustý z Caroliny, Jakub Voráček z Philadelphie, Jiří Hudler a Roman Červenka z Calgary nebo Ladislav Šmíd a Aleš Hemský z Edmontonu. Mimo postupové pozice je i početná skupina ve Phoenixu, za který hrají Radim Vrbata, Martin Hanzal, Zbyněk Michálek a Rostislav Klesla.

Po Slovensku přijde další redukce

Alexander Salák doplnil v přípravě brankářské duo Kovář, Francouz. Proti Slovensku určitě nastoupí. Podobně jako Francouz tak i Salák bojuje o svůj první seniorský světový šampionát. "Chtěl bych, aby chytali dva brankáři. Kdo začne, jestli Salák, nebo Kovář, ještě nevíme, ale takový systém by měl být," vysvětlil Hadamczik.

Gólman Alexander Salák:

"Veškeré spekulace nechám novinářům. Já přijmu jakoukoliv pozici, kterou v národním týmu dostanu. Pokud to bude první brankář, bude to výborné. Pokud to bude druhý nebo třetí brankář, bude to také výborné. Já se budu snažit odvádět co nejlepší práci v jakékoliv pozici. Pro mě je to čest být tady."

Na ledě Tipsport areny se kromě Saláka s Hubáčkem objevili i obránci Karel Kubát a Zdeněk Kutlák a útočníci Jiří Novotný, Zbyněk Irgl s Michalem Vondrkou, kteří neabsolvovali kompletní program v minulém týdnu včetně dvou přípravných zápasů v Německu. Zatímco Novotného s Irglem nechal Hadamczik odpočívat, zbývající trojice nebyla stoprocentně zdravotně fit.

"Aktuálně jsou ale všichni zdravotně v pořádku," řekl Hadamczik. Národní tým nyní čekají dva souboje se Slovenskem - ve čtvrtek v Praze a v sobotu v Bratislavě. Po jejich skončení by mělo dojít k další redukci kádru a jeho doplnění o nové hráče. Vedení reprezentace sleduje finálové souboje v extralize a Kontinentální lize.

"Ze souboje Plzeň - Zlín čekáme maximálně na dva hráče," prozradil Hadamczik. Jedním z nich by měl být nejproduktivnější hráč play-off Jan Kovář z Plzně. Z KHL počítá s dalším útočníkem Jakubem Petružálkem z Dynama Moskva.

Konkurence je velká

V nejbližších dnech se Hadamczik chce zaměřit zejména na stabilizaci složení útočných formací. "Ještě nás (před mistrovstvím) čeká pět utkání. Proto máme pět pětek. Někdo se může zranit, někdo onemocnět. A my nechceme, aby všichni hráli všech pět," řekl Hadamczik, jenž očekává, že hráči ze sebe vydají v boji o konečnou nominaci na MS maximum. "Z NHL máme zprávy, že všichni, kteří budou volní, tak chtějí jet. Konkurence je velká, takže musíme sladit tým, aby měl dobrou výkonnost," dodal reprezentační kouč.

Nynější složení kádru:

Brankáři: Jakub Kovář (České Budějovice), Pavel Francouz (Litvínov), Alexander Salák (Färjestad/Švéd.).

Obránci: Jakub Krejčík, Jakub Nakládal (oba Lev Praha/KHL), Tomáš Voráček (Vítkovice), Karel Kubát (Litvínov), Jan Kolář (Doněck/KHL), Tomáš Mojžíš (Slovan Bratislava/KHL), Marek Trončinský (Chanty-Mansijsk/KHL), Petr Čáslava (Čerepovec/KHL), Zdeněk Kutlák (Ambri-Piotta/Švýc.).

Útočníci: Jiří Novotný, Tomáš Rachůnek, Jiří Sekáč, Petr Vrána (všichni Lev Praha/KHL), Vladimír Svačina, Ondřej Roman (oba Vítkovice), Petr Tenkrát, Ivan Rachůnek (oba Sparta Praha), Tomáš Hertl (Slavia Praha), Lukáš Pech (Karlovy Vary), Lukáš Kašpar (Doněck/KHL), Petr Koukal (Nižněkamsk/KHL), Milan Gulaš (Magnitogorsk/KHL), Zbyněk Irgl (Minsk/KHL), Michal Vondrka (Slovan Bratislava/KHL), Petr Hubáček (Jyväskylä/Fin.).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články