Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

V play-out vyhrály Karlovy Vary i Liberec, rozhodne se v dalším utkání

Karlovy Vary/ Liberec - Hokejisté Karlových Varů porazili v pátém kole skupiny o udržení v extralize Kometu Brno 5:3 a ukončili tak sérii tří porážek. Západočeši, kteří se třikrát střelecky prosadili ve druhé třetině, si udrželi šanci na vyhnutí se baráži. Úspěšný byl také Liberec, když v prodloužení brankou Petra Nedvěda porazil Chomutov.

Karlovy Vary - Kometa Brno
zdroj: ČTK/Sokol Jan

Utkání začalo lépe pro domácí. Nejprve sice hostující Holec nastřelil tyč, ale poté si v 7. minutě před Faltra nabruslil Košťál a střelou mezi betony otevřel skóre. Stejnou mincí odpověděla Kometa v polovině úvodní třetiny, Jakub Svoboda si pohrál s karlovarskou obranou a střelou pod horní tyčku vyrovnal.

Nemastný, neslaný hokej pokračoval až do 28. minuty, kdy Proškovu střelu dorazil za záda Faltra pohotově Skladaný. O minutu později našel Parýzek ideální přihrávkou přes celé kluziště najíždějícího Pecha a nejproduktivnější hráč Energie navýšil vedení domácích.

Ve 32. minutě vrátil stav na rozdíl jediné branky Burian, který z bezprostřední blízkosti prostřelil domácího gólmana. Krátce po kontaktním gólu mohl vyrovnat Jakub Hruška, ale jeho střelu zastavila horní tyč. Místo stavu 3:3 to vzápětí bylo 4:2, když se prosadil Drtina. Ve 40. minutě po strkanici před brněnskou brankou neudržel nervy na uzdě Vachovec a po naznačeném úderu hlavou obdržel pětiminutový trest, navíc jeho prohřešek bude řešit i disciplinární komise.

Ze strkanice nevyšlo však naprázdno ani Brno a Energii se naskytla možnost přesilové hry čtyř proti třem, kterou na začátku třetí třetiny využil Kumstát. V početní výhodě se následně prosadili i hosté a po zaváhání karlovarské obrany snižoval ve 44. minutě Jan Hruška. Naději Energie na vítězství udržel Mensator, který ramenem vyrazil střelu Jakuba Svobody.

Liberec potřeboval proti Chomutovu až gól v prodloužení

Hokejisté Liberce zdolali v 5. kole skupiny o udržení v extralize Chomutov 4:3 a v tabulce klesli o skóre za Karlovy Vary. Mají ale lepší bilanci ve vzájemných zápasech, takže mají udržení ve čtvrtečním utkání v Brně ve svých rukou. Zápas rozhodl v přesilovce v čase 62:17 svou druhou trefou kapitán Petr Nedvěd.

V úvodním dějství byl aktivnější Chomutov. Přestože hráli Piráti v úvodu oslabení, dostal se do úniku Šagát, ale zakončení se mu nepodařilo. Tygři se pak ubránili v oslabení a v osmé minutě v jejich první šanci neuspěl Bulíř. Hosté byli nadále nebezpečnější a největší možnost měl Káňa. V závěru úvodní části při přesilovce domácích musel Schwarz až k modré čáře zachraňovat situaci před Hřebejkem, libereckého gólmana vzápětí otestoval i Kraft.

V druhé třetině se domácí zlepšili a převzali iniciativu. Jenže Dušek ani Víšek své šance nevyužili. Další možnost měli Bílí Tygři v polovině utkání, ale nezužitkovali přečíslení tří na jednoho, které po Kicově přihrávce zakončoval z úhlu Bulík. Ve 32. minutě se už domácí radovali, když se při Procházkově vyloučení trefil z levého kruhu kapitán Nedvěd.

Liberec ožil a zvýšit mohl Urban a při Káňově trestu i Nedvěd. V 37. minutě ale bylo vyrovnáno, když při Štichově trestu uvolnil Mrázek Důrase, který z pravé strany zakončoval do odkryté branky. Vrátit vedení Tygrům mohl Kudrna, který se ocitl sám před Kostúrem, ale trefil jen tyč.

V 53. minutě se ocitl v dobré pozici hostující Sikora, ale minul. Vzápětí se dočkal Liberec, když Víšek objel branku a zasunul puk k levé tyči, kam se Kostúr nestihl přesunout. Necelé tři minuty před koncem rozjásal zaplněnou Tipsport Arénu v přesilovce znovu Víšek. Jenže po chybě liberecké defenzivy snížil za 21 vteřin Šagát a 91 sekund před koncem třetí části po Schwarzově chybné rozehrávce i vyrovnal. V nastavení ale rozhodl v přesilovce Nedvěd, který střílel po Čakajíkově přihrávce do odkryté branky. 

Petr Nedvěd:

"Důležitost všech těchto zápasů je obrovská a ten gól nám pomohl k tomu, že jsme získali alespoň ty dva body a máme to pořád ve svých rukou. Samozřejmě, že když jsme vedli 3:1, tak jsme věřili, že to uhrajeme a měli jsme to zvládnout za tři body. Ale stává se to, je to pro nás velké ponaučení. Jsem z toho trošku rozladění, ale momentálně není čas mít hlavy mezi nohama. Musíme se soustředit na Brno a vyhrát."

HC Energie Karlovy Vary - HC Kometa Brno 5:3 (1:1, 3:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 7. Košťál (Vachovec, J. Drtina), 28. Skladaný (Prošek), 29. Pech (Parýzek), 39. J. Drtina (Pohl, Skladaný), 41. Kumstát (Pech, Zaťovič) - 10. Jakub Svoboda (Holec), 32. Burian (T. Svoboda), 44. J. Hruška (Jakub Svoboda, T. Svoboda). Rozhodčí: Hodek, A. Jeřábek - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 2:4, navíc Vachovec (K. Vary) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 3182.

Jaromír Kverka (Karlovy Vary): "Neměli jsme dobrý vstup do zápasu, bylo na nás vidět, že nás poznamenalo poslední utkání v Liberci. Přesto jsme šli do vedení a třetina nakonec skončila nerozhodně. Ve druhé třetině se vývoj zápasu zlomil v náš prospěch, kde jsme třemi góly rozhodli. Chtěl bych se ještě vyjádřit ke zkratu Michala Vachovce, to jsou věci, které se nám nesmí stávat. Pokud tato sezona bude ještě dlouhá, musíme si z toho vzít ponaučení. Nám se podobná nedisciplinovanost stala již několikrát a v rozhodující fázi sezony bude třeba tyto věci úplně vypustit. Jinak jsme dnes rádi za tři body, pořád žijeme a popereme se o únik z baráže až do konce. V Chomutově se pokusíme vyhrát a vyhnout se baráži, která nad námi visí."

Lubomír Oslizlo (Kometa Brno): "V první třetině jsme si vypracovali pár příležitostí, které jsme neproměnili. Myslím, že zápas rozhodla druhá třetina, kde jsme udělali chyby a nepokryli jsme domácí obránce, kteří nahráli na dva góly a soupeř výsledek pojistil využitím přesilovky čtyř proti třem v úvodu poslední třetiny. V této fázi již bylo o osudu zápasu rozhodnuto."

Bílí Tygři Liberec - Piráti Chomutov 4:3 v prodl. (0:0, 1:1, 2:2 - 1:0)

Branky a nahrávky: 32. Nedvěd (T. Pospíšil, Čakajík), 54. Víšek (Filippi), 58. Víšek (Kudrna, Čutta), 63. Nedvěd (Čakajík) - 37. Důras (J. Mrázek), 58. Šagát (Kůs, Jíra), 59. Šagát. Rozhodčí: Fraňo, Hribik - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:7. Využití: 3:1. Diváci: 7125. 
  

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články