Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Výluka NHL okořenila extraligu, hvězdy budou chybět

Praha – S koncem výluky NHL ochudne česká extraliga o řadu hokejových hvězd světového formátu. Bylo otázkou času, kdy se tak stane, mnozí hráči se do zámoří vraceli už před Vánocemi s vírou ve start soutěže, nyní odlétá i zbytek. Fanoušci NHL slaví, na rozdíl od většiny těch extraligových. Co vlastně výluka tuzemské hokejové soutěži přinesla? Zejména plné stadiony a pobláznění hokejem během první poloviny soutěže, která bývá obyčejně návštěvně slabší. Diváci viděli světovou kvalitu na svých domácích stadionech, nezřídka se však ozývaly hlasy o snížené regulérnosti soutěže.

Vyprodané stadiony, divácké rekordy...

Bezesporu nejvýraznějším přínosem výluky NHL bylo zvýšení atraktivity celé extraligy. Nejvíce profitovaly týmy, které si polepšily o větší množství hráčů ze zámoří, v důsledku si ale pomohla celá soutěž. Přední hvězdy táhly do ochozů i diváky, kteří normálně hokeji tolik neholdují, a bylo celkem lhostejné, zdali hrály za domácí, nebo hostující tým. Podzim se tak stal vůbec nejnavštěvovanějším od startu samostatné české soutěže.

Největším tahákem a samostatným fenoménem se však stal Jaromír Jágr. Společně se svým Kladnem dokázal vyprodat všechny české stadiony, kde se hraje extraliga, včetně největší haly v zemi. 23. října dokonce zavítalo do pražské O2 areny na zápas Kladna s Brnem 17 182 diváků, čímž byl utvořen nový extraligový rekord. Přestože se dá po odchodu hráčů z NHL očekávat pokles v návštěvnosti, i nadále bude zřejmě ročník 2012/2013 jedním z nejnavštěvovanějších v historii samostatné nejvyšší soutěže.

Je nám líto, video expirovalo.
Jágrmánie pobláznila české stadiony

Kladno citelně oslabí, Liberec je za konec výluky rád

Nejbolestivější bude konec výluky pro kladenský klub. Za Středočechy nastupovala pětice hráčů, kteří svým uměním bavili celou soutěž a svými výkony dokázali zvednout i hru soupeřů. Kladnu již dříve odešel Tomáš Kaberle, Marek Židlický, zranil se Jiří Tlustý a Tomáš Plekanec, nyní odchází i druhý nejproduktivnější hráč extraligy Jágr. "Musíme to brát, jak to je. Tvoří se nové mužstvo, takové hráče těžko zcela nahradíte, ale dostane prostor spousta dalších. De facto jsme začali budovat kádr pro příští sezonu," komentoval to trenér Zdeněk Vojta.

Výluka zasáhne i další týmy. Českým Budějovicím odejde Milan Michálek, Václav Prospal a Martin Hanzal, již dříve se vrátil Andrew Ference, Pardubicím odchází Aleš Hemský, David Krejčí i Jakub Kindl. Oslabí i Chomutov, Slavia či Sparta. Jsou ale týmy, kterým by mohl start NHL prospět. Plzeň v posledních týdnech excelovala i bez zámořských posil, radost z konce výluky má i liberecký asistent Milan Černý. "Jsme rádi, že výluka končí. Měla pro nás skončit tak o měsíc dříve a jsem přesvědčen, že jsme bodů mohli mít více. Zápasy, které byly vyrovnané, vždy rozhodovali v náš neprospěch většinou hráči z NHL."

Hokejové osobnosti o výluce NHL

Vladimír RůžičkaVladimír Růžička: "Myslím, že to jedině prospělo celé extralize. Hokej šel strašně nahoru a během podzimu přeskočil fotbal. A to právě díky Jardovi Jágrovi a dalším hráčům z NHL, kteří extraligu nakopli a přitáhli hodně diváků do ochozů. Sezona se teď bude dohrávat a uvidí se jak. Hlavně aby vydrželi a chodili diváci, protože ti hráči na tom mají obrovský podíl."

Konec výluky zasáhne i pražského Lva

Otázkou je, nakolik výluka pomohla hokejové reprezentaci. V prvním turnaji Euro Hockey Tour Češi dominovali, Karjalu poprvé v historii vyhráli a hráči z NHL byli hodně vidět. V moskevském turnaji na to však již nedokázali navázat, nezískali ani jeden bod a s tristním skóre 2:13 skončili poslední. Zcela propadli zejména v zápase s hvězdným Ruskem, které bylo posílené o velkou řadu zámořských hráčů. Hokejová tour bude začínat takřka nanovo.

Koncem výluky utrpí i prestižní KHL včetně českého účastníka v ruské kontinentální soutěži. Pražskému Lvu odchází Jakub Voráček i slovenský obránce Zdeno Chára. "Ze začátku jsem ta jednání ještě sledoval a pořád jsem doufal, že se bude hrát, později už jsem se ale smířil s tím, že strávím sezonu v Evropě. Nakonec to vypadá, že obě strany našly nějaký kompromis, což je dobře. Když jsme se tu zprávu dneska všichni dozvěděli, tak jsme svým způsobem rádi," komentoval pro klubový web Chára konec svého českého angažmá. O velké hvězdy však přijde celá KHL. Do kanadsko-americké soutěže se vrací například Alexandr Ovečkin, Ilja Kovalčuk nebo Jevgenij Malkin.

Zdroj
ČT sport, ČTK, www.levpraha.cz/

Hlavní zprávy

Nejčtenější články