Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

V NHL začala výluka, Jágr a Plekanec budou hrát v Kladně

New York - V nejvyšší zámořské hokejové soutěži NHL začala výluka. Vypršela kolektivní smlouva mezi hráči a majiteli klubů, kteří se předtím nezvládli dohodnout na nové. Jde o čtvrté zastavení soutěže od roku 1992, kdy hráči několik dní stávkovali. Zatímco fanoušci za mořem jsou zklamaní, čeští diváci se pravděpodobně mohou těšit. Do extraligy ze zámoří nejspíš zamíří mnoho českých hráčů včetně Jaromíra Jágra. Jeho přítomnost v naší nejvyšší hokejové soutěži je již potvrzena - spolu s Tomášem Plekancem se objeví v dresu Kladna již ve středečním duelu na Slavii v O2 areně. Aktuální držitel Zlaté hokejky Patrik Eliáš by se zase mohl objevit v týmu pražské Sparty.

Jaromír Jágr
zdroj: AP autor: Tom Mihalek

Hráčská asociace NHLPA a majitelé týmů se přou zejména o rozdělení výnosů z ligy, jejich výše je přitom odhadována na 3,3 miliardy dolarů ročně. Majitelé chtějí snížit podíl hráčů ze současných 57 procent na 49 a časem až na 47, zatímco návrh NHLPA nabízí postupný pokles z 54,3 procenta na 52,7. Hráči nechtějí výrazně snížit svůj podíl na výnosech, kluby zase argumentují mimo jiné i tím, že některé chudší týmy jsou existenčně ohroženy. Lize jako celku se ale daří. Od posledního jednání hráčů s majiteli v sezoně 2004/5, kdy hráči ustoupili, její výnosy vzrostly asi o jednu miliardu dolarů.

Poslední jednání mezi oběma stranami sporu označovaného za souboj milionářů s miliardáři se uskutečnilo ve čtvrtek. Bylo ale neúspěšné. V poslední den platnosti staré smlouvy se pak již žádná formální jednání mezi hráči a kluby neuskutečnila. Nejslavnější hokejová liga nezadržitelně směřovala k další výluce, byť se ještě v sobotu neformálně na obědě sešel vyjednávač hráčů Steve Fehr se zástupcem komisionáře NHL Billem Dalym.

Čeští hokejisté a jejich možná přechodná působiště:

Kladno - Jaromír Jágr, Tomáš Plekanec (tučně vytištěny jsou potvrzené posily)
Lev Praha - Jakub Voráček, Jiří Hudler
Sparta Praha - Marek Židlický, Patrik Eliáš, Michal Neuvirth
Slavia Praha - Roman Červenka, Vladimír Sobotka
České Budějovice - Martin Hanzal, Radek Martínek Václav Prospal, Radek Dvořák
Pardubice - Aleš Hemský, David Krejčí
Vítkovice - Pavel Kubina, Roman Polák, Filip Kuba, Tomáš Fleischmann, Rostislav Olesz
Liberec - Ladislav Šmíd
Zlín - Martin Erat
Třinec - Rostislav Klesla, Jakub Kindl
Mladá Boleslav - Radim Vrbata

Výluka nastala o půlnoci ze soboty na dnešek místního času na východním pobřeží severoamerického kontinentu (06:00 SELČ), kdy přestala platit kolektivní smlouva. Vedení ligy již dříve uvedlo, že oficiální začátek výluky nebude vyhlašovat. Očekává se ale, že obě strany sporu se k situaci vyjádří během neděle. Nová sezona nejvyšší zámořské hokejové soutěže měla začít 11. října. Konec základní části pak byl plánovaný na 13. duben. Přípravné tréninkové kempy se v NHL měly otevřít od 21. září.

Stejně jako předchozí dvě výluky i tato spadá do éry panování komisionáře Garyho Bettmana v soutěži. Naposledy se kvůli výluce elitní kanadsko-americká liga nehrála celou sezonu 2004/05, po níž byl zaveden takzvaný platový strop. Předtím byla liga kvůli výluce v sezoně 1994/5 zkrácena na 48 zápasů. Bettman, během jehož kariéry liga jinak zažila velký hospodářský rozmach, je kvůli výlukám mezi fanoušky značně nepopulární.

V New Yorku například v sobotu proti pauze v soutěži, jejíž délku zatím nelze odhadovat, protestovali fanoušci jinak znesvářených týmů New Jersey Devils a New York Rangers. Podobné demonstrace se ale uskutečnily i v dalších amerických a kanadských městech. Současná výluka je již třetí v nejvyšší americké ligové soutěži za posledních 18 měsíců. Předchozí výluky postihly basketbalovou ligu NBA a ligu amerického fotbalu NFL. Jen v případě NBA ale loni zasáhly do sezony.

Je nám líto, video expirovalo.
Jágr a Plekanec se vrací do Kladna

Extraligové týmy se již domlouvají s hráči, potvrzeny jsou příchody Jágra a Plekance do Kladna

Po začátku výluky lze tedy očekávat, že řada českých hokejistů působících v zámoří by mohla přechodně působit v naší nejvyšší hokejové soutěži. Kluby nicméně musí řešit nákladné pojistky hráčů, případně i nároky zamýšlených posil, takže někteří mohou zamířit do lukrativní KHL. Další aspektem je zásah do mužstva - posily totiž mohou tým v případě uzavření dohody mezi NHL a NHLPA následně kdykoliv opustit.

"Jednoho dva hráče v mužstvu snesete, kdyby to bylo víc, tak už to může být na obtíž, protože víte, že odejdou. Uvidíme, jestli to vůbec uděláme," říká například plzeňský kapitán Martin Straka, který je zároveň generálním manažerem klubu.

Posily ve svých týmech však již oznámilo Kladno - do týmu přijde Jaromír Jágr a Tomáš Plekanec. "Jde o výjimečnou sportovní událost a věříme, že o ni bude velký zájem. Chceme nabídnout skvělý zážitek co nejvíce fanouškům a propagovat kladenský hokej s jeho nejlepšími hráči i mimo naše město," uvedl výkonný ředitel Rytířů Kladno Václav Bartoš.

Jágr se naposledy představil v extralize při výluce v NHL v sezoně 2004/05, když nastoupil 5. listopadu v domácím utkání Kladna s Libercem a pak zamířil do ruského Omsku. Krátce předtím na jeho duel na ledě Slavie v tehdejší Sazka Aréně zavítalo 15 785 příznivců, což byl tehdy rekord české nejvyšší soutěže.

Jako prakticky hotovou věc berou ve Slavii v případě výluky příchod útočného dua Roman Červenka (Calgary) a Vladimír Sobotka (St. Louis). "Pojistky si musíme vyřešit v klubu, ale na smlouvách jsem s oběma domluvený. Určitě budu chtít, aby hráli spolu v jedné lajně," prohlásil kouč a generální manažer Vladimír Růžička.

Rovněž České Budějovice projevily zájem hlavně o hráče, kteří v klubu hokejově vyrostli. Výpomoc přislíbili Martin Hanzal a také Radek Martínek, pokud půjde hrát do Evropy. V případě dlouhodobé výluky přichází v úvahu také start Václava Prospala či Radka Dvořáka.

Pardubický sportovní manažer Petr Hemský počítá s posilou v podobě svého syna Aleše, hvězdy Edmontonu. Na dobré cestě je prý i jednání s dalším útočníkem, mluví se o elitním centrovi Bostonu Davidu Krejčím.

Jasno není u útočníka Martina Havláta (San Jose) či beka Michala Rozsívala z Chicaga. Kanonýr Milan Hejduk z Colorada bude vyčkávat v Denveru, brankář Tomáš Vokoun z Pittsburghu se chystal setrvat na začátku výluky na Floridě s rodinou. Bek Jaroslav Špaček je po skončení smlouvy s Carolinou bez angažmá a nevyloučil konec kariéry, pokud nezíská kontrakt v NHL.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články