Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Lepší se hokejová mládež? Už jsme konkurenceschopní, říká Bukač

Praha – Čeští hokejisté do 18 let letos obsadili na Memoriálu Ivana Hlinky čtvrté místo, když v zápase o bronz těsně (1:2) podlehli Švédsku. Na turnaji, dříve známém jako Světový pohár juniorů do 18 let, však zanechali dobrý dojem a po delší době se mohli měřit se světovou špičkou. To dělá radost trenérovi Bukačovi i šéftrenérovi ČSLH Lenerovi, kterého potěšil zejména herní projev. "My jsme byli nejen vyrovnaným soupeřem světové špičce, ale byli jsme schopni je i přehrát," řekl v pořadu Na slovíčko.

Český výběr vede Luděk Bukač mladší
zdroj: ČT Brno

Slavomír Lener si pochvaloval zejména výbornou kondici a připravenost mladých reprezentantů, kteří během osmi dnů sehráli šest těžkých zápasů. "Musím poděkovat trenérům 'osmnáctky' za to, že mužstvo dobře připravili a že jsme si udělali před turnajem náskok díky kempům," chválil Lener a nezapomněl vyzdvihnout kvalitu turnaje. "Myslím, že je turnaj kvalitnější než mistrovství světa, protože jsou v něm k dispozici všichni hráči, všechny individuality. Mám z toho velkou radost."

Spokojený byl i Luděk Bukač. Podle svých slov se týmu v posledních letech se spolupracovníky hodně věnovali a herní pokrok byl znát. "Tým jsme vhodně doplnili a navázali jsme na to, že v něm jsou charakteroví hráči, kteří chtěli tvrdě pracovat. Od minulého roku jsme konkurenceschopní," oceňoval trenér.

Zároveň také popsal, jakou cestou se realizační tým vydal. "My jsme zavedli určitá pravidla, která byla tvrdě vyžadována. Poslední půlrok jsme ale dali hráčům větší herní volnost, a to bylo důležité. Pokud chceme mít osobnosti, kreativní hráče, jistou volnost mít musí. Když ji mít nebudou, nemohou dále růst," upozornil Bukač.

Luděk Bukač, trenér reprezentace do 18 let

Luděk Bukač mladší"Máme spoustu talentovaných hráčů, ale často se k nim v klubech chováme macešsky. Takže ti, co by měli hrát soutěž juniorů, často jsou odloženi do dorostu. To samé se nám stává s dvacetiletými, kteří jsou posíláni do juniorů. Například hráči finské 'osmnáctky' dělají body za 'A' mužstvo, ti čeští přijdou do klubu a mnohdy putují do dorostu. Můj názor je, že pokud v klubu mám hráče s potenciálem hrát proti nejlepším na světě, měli by v klubu příležitosti dostat."

Tým samozřejmě ze své pozice bedlivě sleduje i Lener. "Já jsem to mužstvo viděl na první akci, kde začínali jako šestnáctiletí proti Rusku a dostali nějakých deset nebo jedenáct gólů. Když jsem je pak viděl vloni se stejným týmem, už jsme je poráželi. Je zde vidět zřejmý posun," řekl a zároveň vysvětlil, že práce s mladými hráči je daleko více a nejen na reprezentační úrovni.

"Na jedné straně můžeme mít koncept a plány, ale teď je potřeba, aby to neudržovali pouze trenéři reprezentace, ale i ti kluboví. A je velice důležité, abychom se drželi našeho konceptu a systému. Potřebujeme dát hráčům prostor k tomu, aby tvořili, ne je trestat za to, že něco zkusili. Samozřejmě ale musí vědět, kdy si to může dovolit. Máme tady ale ligu juniorů a dorostu, kde hráči musí dostat prostor," zdůraznil Lener.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články