Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Bronzoví hokejisté přiletěli do Prahy, společnou oslavu neplánují

Praha - V Helsinkách vybojovali bronzové medaile, dnes je ukázali nadšeným fanouškům. Čeští hokejisté přiletěli z mistrovství světa. Na letišti v pražské Ruzyni je očekávaly desítky fanoušků i děti z jedné pražské školky. Alois Hadamczik hned po příletu poděkoval českým hokejistům za nasazení, se kterým vybojovali bronzové medaile. Hokejistům poděkoval i šéf hokejového svazu Tomáš Král, dle kterého šlo o nejúspěšnější hokejový rok. Pro medailisty si následně přijeli členové rodiny. Společnou oslavu ani rozloučení s fanoušky nechystají, ta byla v plánu jen v případě zlaté medaile.

Hadamczik oslavil zisk medaile snad nejvíc z celé sestavy. "Tahouna oslav mám tady po pravici," smál se vedle sedící kapitán Tomáš Plekanec. "Spustil tam na parketu takový kolotoč... No větší než Finové s náma ve třetí třetině zápasu o třetí místo. Takže jedním z těch tahounů byl určitě právě on," ujistil Plekanec.

"Nebylo to však o tom tancování. Věřím, že hráči a rodinní příslušníci se hlavně bavili. No a když vás rodiče od hráčů vyzvou, tak je povinností se jim věnovat. Určitě v tom bylo uspokojení z toho, že jsme uhráli medaili," vysvětlil své taneční vystoupení Hadamczik. "Sedli jsme si se všemi rodinnými příslušníky, manželkami a přítelkyněmi v hotelu a připili si. Nebylo to nijak velké, myslím, že to tak odpovídalo tomu bronzu," přiblížil Plekanec.

Ve slovenské Bratislavě dnes čeká ještě bouřlivější přijetí slovenskou reprezentaci, která pod vedením českého trenéra Vladimíra Vůjtka na mistrovství světa překvapila ziskem stříbrných medailí. Slovenský tým, který v sobotním semifinále zdolal české hokejisty, nestačil ve finále na suverénní Rusy.

Češi mistrovství nezačali nejjistěji. Povinným výhrám proti Dánům nebo Norům předcházely líté boje a hrdinství českých gólmanů. V základní - stockholmské - skupině nebyli Češi schopni porazit nikoho z klasických rivalů. Rusům podlehli 0:2, Švédům 1:4.

Alois Hadamczik: Děkuji za vynikající přístup všem hráčům. Platí to hlavně o hráčích ze zámoří, NHL je náročná, mají k tomu hodně cestování. Přesto nás přijeli podpořit, bez nich bychom nebyli konkurenceschopní. Jsem rád, když budou rádi přijíždět i na příští turnaje.

S postupem času se však výkon českého týmu zlepšoval, stejně jak se zapracovávaly změny v sestavě. Po vyřazení Nashvillu z play-off severoamerické NHL dorazil na šampionát Martin Erat, který doplnil Milana Michálka a kapitána Tomáše Plekance ve výborně hrající první útočnou formaci, další sestavy Krejčího, Novotného nebo Nedvěda potom dotvářely technický hokej, který českému týmu zajistil postup do semifinále.

Ve čtvrtfinále Češi totiž po heroickém výkonu porazili domácí Švédy, když Milan Michálek fantasticky vybojoval puk a těsně před koncem jej poslal nad rameno švédského gólmana Fastha. Zdálo se, že Češi našli ztracené sebevědomí a herní pohodu a od zisku - klidně nejcenější - medaile je už nezastaví nikdo.

Nebylo tomu tak. Skvělá strategie českého trenéra slovenského týmu Vladimíra Vůjtka perfektně zafungovala proti útočně hrajícímu Česku. Slováci možná nevyhráli na střely na bránu a možná ani statistiky držení kotouče, jejich taktický výkon doplněný o některá zaváhání českého týmu slavil úspěch, který můžeme z velké části připsat trenéru Vůjtkovi.

Přes prohru s východními sousedy Češi nesložili zbraně. V pro ně závěrečném duelu celého šampionátu porazili úřadující mistry světa z Finska a mohli slavit zisk - alespoň - bronzových medailí.

Žebříček Mezinárodní hokejové federace (IIHF) po mistrovství světa ve Švédsku a Finsku:

1. Rusko 3425 bodů, 2. Finsko 3345, 3. Česká republika 3330, 4. Švédsko 3280, 5. Kanada 3255, 6. Slovensko 3100, 7. USA 3065, 8. Norsko 2960, 9. Švýcarsko 2910, 10. Německo 2885

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články