Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Startuje play-off MS, jako první se utká Kanada se Slovenskem

Helsinky/Stockholm - S jasným cílem prožít opět po třech letech vítěznou euforii půjdou do play-off mistrovství světa hokejisté Ruska, kteří jako jediný tým na šampionátu ještě vůbec nezakolísali. Ve čtvrtečním programu, kdy se odehrají všechna čtvrtfinále, čeká sbornou překvapivý soupeř Norsko. Ještě o dva roky déle čekají na zlato Kanaďané, jimž se do cesty v bitvě rozhodované českými sudími Antonínem Jeřábkem a Martinem Franěm postaví Slovensko. Obhájci zlata Finové vyzvou Američany, kteří se na turnaji ukazují ve velmi dobrém světle. A své budou chtít k dalšímu dění na turnaji říci i loni stříbrní Švédové a bronzoví Češi, kteří se chystají na vzájemný souboj. 

Utkání Kanada - Slovensko
zdroj: ISIFA

12:00 Kanada - Slovensko

(Studio od 11:45, komentuje Milan Dusík a Milan Antoš.)

Pro Kanadu bude hodně důležité čtvrtfinále zvládnout. I proto, že již v této fázi turnaje balili vyslanci kolébky hokeje zavazadla na posledních dvou šampionátech, a skončili tak bez medaile. "Hned po posledním zápase ve skupině se naše myšlení upřelo ke čtvrtfinále. Musíme ho vyhrát. Je to moc důležitý zápas a poslední dva roky jsou pro nás ponaučením. Hráli jsme dobře ve skupině, ale nepřenesli si to do čtvrtfinále," připomněl útočník Jordan Eberle.

Také mužstvo vedené českým koučem Vladimírem Vůjtkem ale nepovažuje svoji misi po postupu do čtvrtfinále a zajištění účasti na olympiádě v Soči za ukončenou. Na sever Evropy mají navíc Slováci dobré vzpomínky - v roce 2002 dobyli ve Švédsku titul mistrů světa po finálové výhře nad Ruskem. Na své slavné pouti tehdy vyřadili právě Kanadu, když otočili ve čtvrtfinále stav z 0:2 na 3:2.

14:45 Rusko - Norsko

(Studio od 14:30, komentuje Jiří Hölzel a Martin Hosták.)

Rusové vedení koučem Zinetulou Biljaletdinovem zatím nenašli na turnaji přemožitele, navíc jim dorazily ještě dvě zvučné posily ze zámoří - Alexandrové Ovečkin a Sjomin. "Snad bude mít náš příjezd dobrý dopad. Nechtěl bych nějak narušit atmosféru v týmu. Bylo by skvělé zakončit sezonu vítězně a já jsem si jistý, že mohu mužstvu pomoci," uvedl v rozhovoru pro ruská média Ovečkin.

Norové jsou pro Rusy papírově nejpřijatelnějším protivníkem ze všech zbývajících čtvrtfinalistů. V základní skupině ale nasbírali jen o bod méně než český tým a 33 nastřílenými góly v sedmi zápasech naznačili svoji ofenzivní sílu, byť má na této vizitce velký podíl kanonáda do sítě Německa (12:4). Více branek na turnaji vstřelila dosud pouze Kanada (35).

17:30 USA – Finsko

(Studio od 17:30, komentuje Michal Dusík a Milan Antoš.)

Finové touží ukončit prokletí týmů, které šampionát pořádají. V domácím prostředí se totiž naposledy radoval bývalý Sovětský svaz. Od té chvíle uplynulo již 26 let. Tým Suomi na turnaji skvěle začal a vyhrál čtyřikrát po sobě, ale přišly porážky se zámořskými týmy. Proti Kazachstánu domácí naskočili zpět na vítěznou vlnu. "Po zápase s Američany bylo důležité vrátit se zpět do sedla. Už zase víme, jak hrát hokej a že jsme stále dobrým týmem," konstatoval pro web IIHF útočník Jussi Jokinen.

Američané, s nimiž před turnajem nikdo příliš nepočítal, dokázali svoje kvality výhrou nad Kanadou, smetli také Finy (5:0) a jedinou porážku utrpěli se Slováky. "V průběhu turnaje jsme hráli velmi dobře a poslední zápasy hrajeme ještě lépe a lépe. Čtvrtfinále je možná důležitější než vše ostatní, protože když projdete dál, medaili už tam pak může vyhrát kdokoliv," myslí si útočník Paul Stastny, syn bývalého vynikajícího forvarda Petera Šťastného.

Utkání Švédsko - Česko začíná ve 20:15 (Studio MS 19:50), komentovat ho budou Robert Záruba s Davidem Pospíšilem. Studiem MS celý den provází Petr Vichnar s Martinem Hostákem, během utkání Ruska a Norska s Davidem Pospíšilem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články